Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Η εορτή των Θεοφανίων εις την Ερμιόνη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε φέτος στην Ερμιόνη η εορτή των Θεοφανίων. Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό των Παμμ. Ταξιαρχών, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ, Κλήρος και Λαός συνόδεψαν τον Τίμιο Σταυρό στο λιμάνι για τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων.
Το έθιμο της Ερμιόνης περιλαμβάνει εκτός από τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού και τη ρίψη της Εικόνος της Βαπτίσεως στα ύδατα.
Πολλά παιδιά με παραδοσιακές ναυτικές στολές, έπεσαν για να ανασύρουν τον Σταυρό και την Εικόνα.
Ο Φάνης Δημαράκης ανέσυρε τον Σταυρό και ως δώρο έλαβε από την Εκκλησία Σταυρό χρυσό.
Ο Βασίλης Δρούζας έπιασε την Εικόνα και έλαβε από τον Δήμο Ερμιόνης χρυσό Σταυρό.
Εν συνεχεία ετελέσθη στο Δήμο Ερμιόνης η κοπή της Βασιλόπιττας υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας, παρουσία του Δημάρχου Ερμιόνης κ. Αναργύρου Λεμπέση, του Δημοτικού Συμβουλίου, των τοπικών Αρχών και Φορέων της πόλεως.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Μητροπολίτης, ευλόγησε την πίττα στο Παπαβασίλειο Ίδρυμα, παρουσία του Δημάρχου και πλήθους κόσμου, καθώς και τις πίττες του Ναυταθλητικού Ομίλου Ερμιόνης και του Κοινοτικού Διαμερίσματος Θερμησίας.
Την επομένη 7 Ιανουαρίου το εσπέρας και στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Κρανιδίου ετελέσθη η καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη εορτή που περιελάμβανε:
  • Προσλαλιά του Αιδεσ. Πρωτοπρεσβυτέρου π. Γκίκα Παπαδημητρίου, Αρχιερατικού Επιτρόπου Κρανιδίου,
  • Ύμνους και Κάλαντα υπό της παιδικής Χορωδίας του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ερμιόνης
  • Κάλαντα υπό των Κατηχητικών Σχολείων Κρανιδίου & Πορτοχελίου
  • Την εμπνευσμένη ομιλία του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ και τέλος την ευλογία και κοπή της Βασιλόπιττας.

Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους οι Δήμαρχοι Κρανιδίου και Ερμιόνης κ.κ. Δ. Σφυρής και Α. Λεμπέσης, μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, Κληρικοί, Τοπικές Αρχές, Φορείς, Εκπαιδευτικοί, τα μέλη των Ε.Σ., Φιλοπτώχων Ταμείων αλλά πολλά παιδιά από όλη την Ερμιονίδα.








Δεν υπάρχουν σχόλια: