Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου στον Μητροπολιτικόν Ναόν του Κρανιδίου.







Με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέστηκε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου  εις  τον Μητροπολιτικόν Ναόν του Τιμίου Προδρόμου στο Κρανίδι η αρχαιοχριστιανική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου , την ημέρα της Ιεράς Μνήμης του Αποστόλου και Πρώτου Επισκόπου των Ιεροσολύμων.
Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου τελείται εκτός του Ιερού Βήματος , ενώπιον του λαού , ο οποίος συμμετέχει συμψάλλοντας. Χαρακτηρίζεται από την ανάγνωση τριών αναγνωσμάτων από την Αγία Γραφή , ενός από την Παλαιά Διαθήκη και δυο από την Καινή (τον Απόστολο και το Ευαγγέλιο). Γίνεται εκτεταμένη χρήση των ψαλμών του Δαβίδ τους οποίους ψάλλει ο λαός.  Επίσης,  από τις μακροσκελείς ευχές με αναφορά σε όλες τις κατηγορίες εμπεριστάτων αδελφών μας (ασθενών , πενθούντων , ηλικιωμένων, αιχμαλώτων , δαιμονιζομένων, ξενιτευόντων κ.α.) για τους οποίους γίνεται εκτενής προσευχή στη λατρευτική σύναξη. Τέλος οι πιστοί κοινωνούν ξεχωριστά Σώματος και Αίματος Χριστού, κάτι που δεν επεκράτησε  στο πέρασμα των αιώνων για πρακτικούς λόγους.
Είθε πάντοτε να ζούμε και εμείς τη θεία Λειτουργία με τη φλογερή πίστη, το ζήλο και την αγάπη  των πρώτων χριστιανών και να πορευόμαστε , όπως λέει η καταληκτήρια προτροπή της θ. Λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου («Εν ειρήνη Χριστού πορευθώμεν») έχοντας την ειρήνη του Χριστού μέσα στις καρδιές μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: