Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού αοιδίμου Γέροντος Αρχιμ. π. Αθανασίου Κουλούρα

Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου ημών κ.κ ΕΦΡΑΙΜ, και με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.κ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, αλλά και του Ιερού κλήρου ετελέσθη εν Ύδρα και εν τώ Ἱερώ Καθεδρικώ Ναώ Κοιμήσεως Θεοτόκου το Σάββατον 19η Νοεμβρίου ε.έ και περί ώραν 10ην π.μ η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού αοιδίμου Γέροντος Ἀρχιμ. π. Αθανασίου Κουλούρα, ποτέ Εφημερίου της Παναγίας, και τ. Γενικού Αρχιερατικού επιτρόπου της καθ’ ημάς Ι. Μητροπόλεως, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω πλήρης ημερών την πρωΐαν της 18ης Νοεμβρίου ε.έ εις το Κουλούρειον Νοσοκομείον Ύδρας όπου καί παρέμενε τα τελευταία 6 χρόνια.
Το Εσπέρας της Παρασκευής 18ης Νοεμβρίου ε.έ ετελέσθη Ιερά αγρυπνία, και η νεκρώσιμος ακολουθία εις ιερείς, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ. Εις την Ιεράν αγρυπνίαν που περατώθηκε στην 5ην πρωϊνήν έψαλλε ο Πρωτοψάλτης και Καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής κ. Ιωάννης Καρασταμάτης μαθητής του μακαριστού Γέροντος.
Επικηδείους λόγους εκφώνησαν ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ημών κ.κ ΕΦΡΑΙΜ, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτ. π. Ακίνδυνος Δαρδανός, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Άγγελος Λ. Κοτρώνης, και ο Δημοτικός Σύμβουλος και τ. Γραμματεύς της καθ’ ημής Ι. Μητροπόλεως κ. Ευστάθιος Δ. Γεώργας.
Ο Σεβασμιώτατος εις τον εμπνευσμένο και λίαν συγκινητικόν λόγον του μεταξύ άλων τόνισε:
«...Η υψικάρηνος δρυς του «Μοναστηριού» της Φανερωμένης έπεσεν, ο προσμονάριος της Παναγίας εκάμφθη. Η καλλικέλαδος αηδών της Εκκλησίας εκοιμήθη. Με βαθειά συγκίνηση στεκόμαστε μπροστά στο σκήνος του μακαριστού παπα-Θανάση δια να αποθέσωμεν τον ασπασμόν της αγάπης, της τιμης, του σεβασμού και της ευγνωμοσύνης μας δια την πολυετή, θεάρεστη και θεοφιλή διακονίαν του στο θρυλλικό και παλαίφατο τούτο Μοναστήρι....Διηκόνησε την Παναγία μετά ζήλου ιεραποστολικού και αυταπαρνήσεως υποδειγματικῆς.
Κατεκόσμησε το ιερόν τούτο της Θεοτόκου παλλάδιον με την λαμπράν λειτουργικήν παρουσία του, με την αυστηράν τήρηση του τυπικού και των τοπικών εθίμων, με την μουσικολογική του επάρκεια και το κολλυβαδικόν ύφος του. Ο τελευταίος κολλυβάς, μαζί σου κλείνει μια ολόκληρη εποχή.....
Αυτήν την βαρύτιμη και βαρείαν λειτουργικήν σκυτάλην παραδίδει στους διαδόχους του, ως πολύτιμον παρακαταθήκην ο μακαριστός Γέροντας... Όσο θα περνά ο καιρός το ευδιάκριτο κενό της απουσίας σου θα μεταποιείται σε μυροβόλο αίσθηση παρουσίας και θα βιώνεται ως άρωμα ουρανίου θυσιαστηρίου.
Αλησμόνητε παπα- Θανάση,
Διδάσκαλε της Εκκλησιαστικής ευταξίας και του Εκκλησιαστικού ήθους, Κανών του λειτουργικού τυπικού και των τοπικών παραδόσεων και εθίμων Αιωνία σου η μνήμη! »
Παρέστησαν οι αρχές της νήσου καί πλήθος λαού. Ακολούθησε η ταφή εις το Α΄ Νεκροταφείο της Αγίας Φωτεινής από τον Σεβ. άγιον Κυθήρων και τους ιερείς. 
Ας έχωμεν άπαντες την Ευχήν Του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: