Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Δελτίον Τύπου



Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ, η Ιερά Μητρόπολή μας διοργάνωσε στο νησί του Πόρου, διήμερες  εκδηλώσεις, στις 11 και 12 Ιουλίου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών ,από την κοίμηση του σπουδαίου αγιογράφου και πεζογράφου Φωτίου Κόντογλου του Κυδωνιέως, ο οποίος μετήλλαξε τον βίον στις 13 Ιουλίου του 1965, αλλά και τον πρώτο εορτασμό του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.
   Το Σάββατο 11 Ιουλίου και ώρα 8.45 μ.μ. πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τον Φώτη Κόντογλου στο υπαίθριο αμφιθέατρο του κτιρίου Συγγρού. Εκεί ομίλησαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Λουκάς Ζήσιμος, καθη- γούμενος της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Πόρου με θέμα: "Η Ορθόδοξη μαρτυρία του Κόντογλου για τον σύγχρονο κόσμο" και εν συνεχεία ο κ. Γεώργιος Κακής-Κωνσταντινάτος, απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: "Αναφορά στην Βυζαντινή Αγιογραφία και στο έργο του Φώτη Κόντογλου". Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ακούστηκαν παραδοσιακά τραγούδια από την Χορωδία του Γυμνασίου Πόρου και το Μουσικό σχήμα "Μελωδοί της Παράδοσης" από την Κατερίνη. Μεταξύ των τραγουδιών αναγνώστηκαν πέντε αποσπάσματα από το συγγραφικό έργο του Κόντογλου. Η εκδήλωση τελείωσε με τον ύμνο του Αγίου Νεκταρίου "Αγνή Παρθένε Δέσποινα",που έψαλε η χορωδία του Γυμνασίου Πόρου και με την καταληκτική ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου , ο οποίος ομίλησε για την σπουδαιότητα του έργου του Κόντογλου και απηύθυνε ευχαριστίες στους συντελεστές της εκδήλωσης.

   Την επόμενη, Κυριακή 12 Ιουλίου,που η Εκκλησία μας εόρτασε για πρώτη φορά τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προεξήρχε του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό  Ενοριακό Ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης Πόρου, όπου εκήρυξε περί του Αγίου Παϊσίου. Στο τέλος δε της Θείας Λειτουργίας ετέλεσε το μνημόσυνο του Φωτίου Κόντογλου. Στη συνέχεια εδόθη κέρασμα για όλους, στο Εκκλησιαστικό Πνευματικό κέντρο " Ο Άγιος Λεωνίδης", το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ναό.













Δεν υπάρχουν σχόλια: