Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ


«Άγιοι οι Μάρτυρες, οι καλώς αθλήσαντες και στεφανωθέντες πρεσβεύσατε προς Κύριον ελεηθείναι τας ψυχάς ημών….» 

Γράφει ο Νεκτάριος Λαβούτας.
Με Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και ιδιαίτερη συγκίνηση τελέσθηκε την Τρίτη 05η Νοεμβρίου 2019 στην Ι.Μ. Αγίου Νεκταρίου – Αγίας Τριάδος Αιγίνης  υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας Ύδρας Σπετσών & Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ,      εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Στυλιανού Κουτσούκου.                                                             
O π. Στυλιανός, είναι νυμφευμένος με την Μάρθα Τριανταφύλλου, έχει δημιουργήσει μίαν ευλαβεστάτην οικογένειαν με τα παιδιά τους Νεκταρία και Κρίσπο τα οποία ανατρέφονται εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου.                                                                    
Εσπούδασε στο Τμήμα ΙΕΚ της Ριζαρείου Σχολής και σήμερα είναι τεταρτοετής φοιτητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος των φοιτητών της Σχολής με στόχο την αναβάθμισή της.
Χειροτονήθηκε Διάκονος την 21ην Νοεμβρίου 2014 εις τον Ι. Ναόν των Εισοδίων της Παναγίας της Αίγινας. Ανέρχεται σήμερα εις τον δεύτερον Βαθμόν της Ιερωσύνης και θα λειτουργεί εις το Ιερό Θυσιαστήριο ως Υπηρέτης του Υψίστου, Υπηρέτης των Ιερών Μυστηρίων του Θεού προς σωτηρία των συνανθρώπων μας.
Στην προσφώνησή του, ο π. Στυλιανός  με συγκίνηση αναφέρθηκε στο γεγονός της Χειροτονίας του και εξήρε το ύψος του λειτουργήματος της Ιερωσύνης, λέγοντας :  …Πώς θα εισέλθω «εν ταις λαμπρότησι των Αγίων Σου»; «Το γάρ διακονείν Σοι μέγα και φοβερόν και αυταίς ταις επουρανίαις δυνάμεσιν». Πώς θα πλησιάσω το Άγιο Θυσιαστήριο, ''τό μεθόριον ουρανού και γης" και πώς θα λάβω στα χοϊκά μου χέρια το Άγιον Ποτήριον με το Πανάγιον Σώμα και το Τίμιον Αίμα Του Κυρίου, πώς θα τελέσω τα Άγια Μυστήρια, πώς θα διακονήσω τη Σωτηρία μας και τη σωτηρία των πιστών;
 
Αλλά έχω Εσάς δίπλα μου, Σεβασμιώτατε. Γνωρίζω και βιώνω την αγάπη Σας προς το πρόσωπό μου. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που αξιώθηκα της καθοριστικής γνωριμίας με την Σεπτή Σεβασμιότητά Σας μέχρι και σήμερα δεν παύσατε να με εμπνέετε, να με στηρίζετε και να παραμένετε για εμένα το πρότυπο του χαρισματικού Ποιμενάρχου. Έχετε υπάρξει ουσιαστικός συμπαραστάτης σε πολύ σημαντικές στιγμές και αποφάσεις της ζωής μου και συμβάλατε καθοριστικά με τις πολύτιμες συμβουλές Σας και με το προσωπικό Σας παράδειγμα στην αγάπη και τη μελέτη των ιερών γραμμάτων. Κατά την 5ετή διακονία μου πλησίον Σας είχα, κυρίως, την ιδιαίτερη ευλογία πολλά να διδαχθώ και συνειδητοποίησα έτι περισσότερο τους κινδύνους και τις δυσκολίες τις οποίες θα αντιμετωπίσω και αντελήφθην πλήρως ότι η οδός την οποία επέλεξα είναι τεθλιμμένη και πλήρης ακανθών και μόχθων. Είναι η δυσκολότερη οδός,  είναι όμως και η μόνη οδός η υποδειχθείσα υπό του Κυρίου. Αλλά  «εξελεξάμην παραρριπτείσθαι εν τω οίκ του Θεού μου μάλλον», δια να λατρεύω Αυτόν νύκτα και ημέρα και να οδηγώ τον αγαπημένο λαό του στη Γη της Επαγγελίας. Δέχομαι μετά φόβου και τρόμου την τιμήν αυτήν την οποίαν « ουχ εαυτώ τις λαμβάνει αλλά καλούμενος υπό του Θεού, καθάπερ και Ααρών» και Τον δοξολογώ «διηνεκώς εν τη καρδί μου» δι’ αυτό.

Σεβασμιώτατε, Σας ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας δια την εμπιστοσύνην Σας, δια την πατρικήν Σας αγάπην προς εμένα και την κατ’ οίκον Εκκλησία μου. Και εύχομαι ο μισθαποδότης Θεός να Σας χαρίζει την κατ’ άμφω υγεία και δύναμιν δια την επιτέλεσιν του Αρχιερατικού σας έργου. Σας υποβάλλω  την παντοτινήν υιικήν αφοσίωσίν μου.

Ακολούθως, ο Ποιμενάρχης μας αντιφωνώντας τον λόγο του νεοχειροτονούμενου, απηύθυνε πατρικές υποθήκες για τα νέα του καθήκοντα τονίσας μεταξύ άλλων: …Κέντρο της ζωής σου ο Χριστός, Χριστοκεντρική η   διακονία σου. Η όλη ποιμαντική σου διακονία και η ιερατική σου παρουσία πρέπει να είναι  καρπός της σχέσης σου με τον Ιησού Χριστόν. Η δε ιερατική σου ζωή κέντρο θα έχει την αναζήτηση του Θεού, καρπός αυτής της τάσεως είναι αυτό που λέμε πνευματική ζωή….
Σε άλλο σημείο της, ο Ποιμενάρχης μας συνεχίζοντας τις πατρικές υποθήκες προς τον π. Στυλιανό λέγει: … Να σκορπίζεις ελπίδες και δυνατότητα σωτηρίας στον καθένα, ποιος είναι ο καλός ποιμήν; Όχι αυτός που ελέγχει τον αμαρτωλό και τον πνίγει κυριολεκτικά, αλλά αυτός που δίδει ελπίδες, που δίδει δυνατότητες σωτηρίας και ξέρει ότι για τον καθένα άνθρωπο απαιτείται διαφορετικός δρόμος και τρόπος προσέγγισης…..Στον εαυτόν σου έσο αυστηρός, γεμάτος υπομονή και μακροθυμία, έτοιμος για θυσίες και διωγμούς, προς στους πιστούς όμως έσο ευσπλαχνικός γεμάτος αγάπη και συμπόνια, μία λέξη κλειδί του Αγίου Λουκά του Ιατρού, έτσι λέει στα Βιβλία του και στις ομιλίες του, να έχετε συμπόνια να πονάτε μαζί με τον άλλον, όχι να έχετε κακία μέσα σας.
Με τούτες τις λίγες πατρικές επισημάνσεις, αγαπητέ αδελφέ και καλέ μου διάκονε, είσελθε στην χαρά του Κυρίου σου ίνα λάβεις τον του Πρεσβυτέρου βαθμόν. ΑΜΗΝ.           
Στη Θεία Λειτουργία και χειροτονία συμμετείχαν πολλοί κληρικοί από την Ιερά Μητρόπολη μας μεταξύ των άλλων: Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπ. π. Ακίνδυνος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ύδρας Αρχ. π. Θεόδωρος, ο Γενικός Επόπτης Αιγίνης και Πρόεδρος του Νοσοκομείου Αιγίνης Αρχ. π. Αμφιλόχιος. Οι Ιεροκήρυκες της Ι.Μ. Ύδρας Αρχ. π. Γρηγόριος από Σπέτσες και Αρχ. π. Αυγουστίνος από Πόρο. Οι Ηγουμένες με τις αδελφότητες τους του νησιού μας, από τις Ι. Μονές Αγίου Νεκταρίου, Παναγίας Χρυσολεοντίσσης , Αγίου Μηνά, Αγίας Αικατερίνης, και Παναγίας Ελευθερώτριας  καθώς επίσης δεκάδες κληρικοί απ΄όλη την Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Σχολής κ. Ανάργυρος Παπαρίδης, ο Χοράρχης κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, καθηγητές και φοιτητές της «Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών».                                                                            
Τους Ιερούς ύμνους απέδωσε η πολυμελής βυζαντινή χορωδία της «Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών» που μας ανύψωσαν μέχρι τρίτου ουρανού.
Παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Αιγίνης κ. Ιωάννης Ζορμπάς, ο Αντιδήμαρχος  κ. Νικόλαος Πτερούδης, ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Καραγιάννης. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Παναγιώτης Μαρμαρινός,  κ. Αικατερίνη Σαλπέα,  κ. Φίλιππος Τζίτζης. Εκατοντάδες πιστοί συμπροσευχήθηκαν και ευχήθηκαν στον νέο μας Πρεσβύτερο να είναι ΑΞΙΟΣ και ευλογημένος.


















Δεν υπάρχουν σχόλια: