Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΑ 2008


ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ υπό του Γ.Α.Ε π. Ακινδύνου Δαρδανού


ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΤΟΥ ΥΔΡΑΙΟΥ
ΥΔΡΑ 10-8-08 (ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΑ 2008)


Με την αποψινή εκδήλωση παρουσιάσεως του Τόμου των πρακτικών από το Διορθόδοξο Συνέδριο με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από το μαρτύριο του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Κων/νου του Υδραίου τον Νοέμβριο του 2000, αρχίζουν επισήμως και οι εκδηλώσεις «ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΑ 2008» που εφέτος λόγω της προς Κύριον εκδημίας του πολυσεβάστου και πολυκλαύστου αοιδίμου Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου πρ. Ύδρας Κυρού ΙΕΡΟΘΕΟΥ θα αφιερωθούν στην Μνήμη Του.
Και με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε «οι της ευεργεσίας αντιλαμβανόμενοι» να του εκφράσουμε το βαθύτατο σεβασμό μας, για την πλουσία πνευματική και κοινωνική προσφορά Του στην Ι. Μητρόπολή μας.
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης ΙΕΡΟΘΕΟΣ εξέχον πνευματικό ανάστημα, υπήρξε μιά σημαντική και σπάνια εκκλησιαστική προσωπικότητα. Στιβαρός, εύστροφος, υπομονετικός, ορθοδοξότατος, ασκητικός και λίαν δημιουργικός εποίμανε τον λαό του Θεού με θείο φόβο και σοφία, «τύπος γενόμενος του ποιμνίου, και φανερωθέντος του αρχιποίμενος κομιεί τον αμαράντινον της δόξης στέφανον.» (Α΄Πέτρου,5,2-5) κατά τόν Παύλειον λόγον.
Το Διορθόδοξο Συνέδριον που έλαβε χώρα πριν 8 χρόνια από 10 έως και 13 Νοεμβρίου του 2000 ήταν πρωτοβουλία και έμπνευση του μακαριστού Μεγάλου Ποιμενάρχου μας κυρού ΙΕΡΟΘΕΟΥ όπως βεβαίως και η έκδοσις του Τόμου των πρακτικών του εν λόγω Διορθοδόξου Επιστημονικού Συνεδρίου με γενικό θέμα: «Κωνσταντίνος ο Υδραίος –Νεομάρτυρες προάγγελλοι της αναστάσεως του Γένους»..
Τό πνεύμα του αοιδίμου Ιεράρχου και σοφού Διδασκάλου «αγάλλεται και χαίρει» διότι σήμερον παρουσιάζεται διά πρώτην φοράν επισήμως ο Τόμος τον οποίο είχε προλογίσει και αξιώθηκε να τον δει έτοιμο κατά τον παρελθόντα μήνα Ιανουάριον.
Θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε τον βαθυστόχαστον πρόλογον με την ονομασία: «ΤΑ ΠΡΟΤΕΤΑΓΜΕΝΑ» για να διαπιστώσετε πως ο Γέροντας υπήρξε σύν τοις άλλοις και άριστος χειριστής του Έλληνος λόγου.
Άρα ο μακαριστός Γέρων και για 33 συναπτά έτη Μητροπολίτης μας Κυρός ΙΕΡΟΘΕΟΣ είναι εν τω μέσω ημών, μας ευλογεί και δέεται εις το «Υπερουράνιον και νοερόν Θυσιαστήριον» για το ποίμνον της τοπικής μας Εκκλησίας.
Ενθυμούμαι την αγωνίαν Του διά την αρτίαν διοργάνωσιν του Συνεδρίου ως και μετέπειτα την ανύστακτον μέριμνά του διά την έκδοσιν των πρακτικών. Τον πρόλογον μας υπαγόρευσε εν Ύδρα πριν αναχωρήσει οριστικῶς δι’ Αίγιναν το 2005.
Ας είναι η μνήμη Του αιωνία και να έχωμεν την Αγίαν Ευχή Του!
Την εκδήλωσίν μας τιμούν με την παρουσίαν τους 3 πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι μάλιστα δε οι 2 ἐξ αὐτών επιμελήθηκαν και την έκδοση του Τόμου. Ο Ελλογ. κ. Αντώνιος Παναγιώτου Αν. Καθηγητής της Βυζαντινής Φλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Ελλογ. Κ. Δονύσιος Καλαμάκης Επικ. Καθηγητής της Βυζαντινής φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο πολύ γνωστός εις όλους μας φιλυδραίος Ελλογ. κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης Καθηγητής της Βυζαντινῆς Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τούς ευχαριστούμε εκ βαθέων διά τους κόπους και τους μόχθους Τους. Ιδιαιτέρως αυτούς που συγκρότησαν την επιτροπή εκδόσεως τον πολυγραφώτατον και λόγιον Μητροπολίτην Κυθήρων και Αντικυθήρων κ.κ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ως και τους Πανεπιστημιακούς ελλογιμωτάτους κ. Διονύσιον Καλαμάκην και κ Αχιλλέαν Χαλδαιάκην. Συνεργάσθηκαν άριστα με τους εισηγητάς του συνεδρίου, και μας παρέδωσαν τον καλαίσθητον και πλούσιο σε περιεχόμενο Τόμο.
Παραλλήλως ευχαριστούμεν το ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ των αοιδίμων Υδραίων και μεγάλων ευεργετών ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ ΒΕΤΙΜΗ το οποίον προσέφερεν εξ ολοκλήρου την δαπάνη της εκδόσεως του Τόμου των πρακτικών του Συνεδρίου.
Κατακλείω την προσλαλιάν ταύτην με τους καταληκτήριους λόγους που έγραψε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. ΕΦΡΑΙΜ στον πρόλογο του Τόμου: «Παραδίδουμε την παρούσα έκδοση στους φιλομάρτυρες αναγνώστες σε μια δύσκολη για την πατρίδα μας εποχή....σε μια κοινωνία αποχαυνωμένη και αυτοκαταστροφική, όπου περισσότερο από κάθε άλλη φορά χρειαζόμαστε την προβολή εκείνων των ζώπυρων που αποτελούν τα δομικά στοιχεία της ψυχής του ελληνισμού, την ιστορική του αυτογνωσία και ταυτότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: