Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της σεβασμίας Μεταστάσεως της Παναγίας μας εν τω Ιστορικώ Μοναστηρίω της ενδόξου νήσου Ύδρας.
Οι εκδηλώσεις λατρευτικές και πολιτιστικές με την επωνυμία «ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΑ 2008» προς τιμήν της Παναγίας μας, ξεκίνησαν στις 10 Αυγούστου ε.έ., και περατώθηκαν την 23η Αυγούστου ε.έ., με την ολονύκτιον αγρυπνίαν, και αφιερώθηκαν στην μνήμη του μακαριστού «Περιωνύμου Ιεράρχου» Πατρός και Διδασκάλου Κυρού ΙΕΡΟΘΕΟΥ.
Την 10ην Αυγούστου μετά την Ι. παράκλησιν πραγματοποιήθηκε εις το δώμα του Ι. Καθεδρικού η παρουσίαση του Τόμου πρακτικών του Διορθοδόξου Επιστημονικού Συνεδρίου (10-14/11/2000). Στην εκδήλωση μίλησαν οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές: κ. Αντώνιος Παναγιώτου, κ. Διονύσιος Καλαμάκης, κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης.
Ακολούθησε χαιρετισμός υπό του Σεβασμιωτάτου και διανομή του Τόμου. Χορηγός της εκδόσεως τυγχάνει το «ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑΣ ΒΕΤΙΜΗ».
Την 12ην Αυγούστου το εσπέρας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ.κ ΕΦΡΑΙΜ ετέλεσε εις το περίστοον του Εκκλησιαστικού Μουσείου τα εγκαίνια εκθέσεως αγιογραφίας της Υδραίας ταλαντούχου αγιογράφου δ. Αικατερίνης Κοσμίτη με τον γενικόν τίτλον: «Από τα φαγιούμ στις Βυζαντινές εικόνες».
Την 13ην Αυγούστου μετά την τέλεση της τελευταίας Ι. Παρακλήσεως πραγματοποιήθηκε εις το δώμα του Ι. Καθεδρικού Ναού ομιλία από τον Αιδεσιμολ. πρωτ. π. Θεμιστοκλή Χριστοδούλου Δρ. Θ. Λειτουργιολόγον και συγγραφέαν με γενικόν θέμα: «Η Παναγία μας στην λειτουργική παράδοση». Στο τέλος διενεμήθη υπό του Σεβασμιωτάτου ως ευλογία το βιβλίο των εκδόσεων «ΔΟΜΗ» Μικρά και Μεγάλη Παράκλησις και σε νεοελληνική απόδοση.
Την 14ην Αυγούστου το απόγευμα ετελέσθη ο Μ. Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ.κ ΕΦΡΑΙΜ. Ακολούθησε η λιτάνευσις της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας μας η αρτοκλασία επί της εξέδρας εις το λιμάνι, ομιλία από τον Σεβασμιώτατο, και η απόλυσις του Εσπερινού. Το Ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης Μελλάς, ενώ παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Δυτικής Ελλάδος κ. Σπυρίδων Σπυρίδωνας και οι αρχές της νήσου μας. Ειρήσθω εν παρόδω ότι εφέτος δεν εστάλη άγημα διά την λιτάνευσιν της Ι. Εικόνος........
Την πρωΐαν της κυριωνύμου 15ης Αυγούστου, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ.κ ΕΦΡΑΙΜ. Προ της απολύσεως ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και προϊστάμενος του Ι. Καθεδρικού Ναού πρωτ. π. Ακίνδυνος, μετά την προσφώνηση του, προσέφερε εις τον Σεβασμιώτατο διά το Επισκοπείον Ύδρας, εκ μέρους του Ε.Σ. φορητή εικόνα του Αγίου ενδόξου Νεομάρτυρος Κων/νου του Υδραίου έργον της Ι. Μονής Αγίων Πάντων Σπετσών.
Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας παρετέθη εόρτιον πρωϊνόν. Το απόγευμα της 15ης Αυγούστου ετελέσθῃ Εσπερινός μεθ’ Ιεράς Παρακλήσεως χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κ.κ ΔΑΝΙΗΛ.
Την 16ην Αυγούστου ε.έ ετελέσθη το Τεσσαρακονθήμερον πολυαρχιερατικόν Μνημόσυνον του αοιδίμου Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου πρ. Ύδρας Κυρού ΙΕΡΟΘΕΟΥ.
Το εσπέρας της 22ας Αυγούστου ε.έ., (Εννιάμερα) τελέσθηκε Ιερά αγρυπνία προς τιμήν της ιστορικής και θαυματουργού εικόνος: «Παναγία του Μαλίκη» και έψαλλε κλιμάκιον της Χορωδίας Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής υπό την χοραρχίαν του Πρωτοψάλτου κ. Ηλία Θ. Γιουρούκου.
Ας σημειωθεί ότι ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Πειραϊκής Εκκλησίας 91,2 FM μετέδωσε απευθείας την ιερά αγρυπνία.
Η Χάρις και η προστασία της Κυρίας Θεοτόκου της «Φανερωμένης» να είναι μαζί μας. Έ τ η π ο λ λ ά ! ! !

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: