Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Ετήσια Σύναξη Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου στην Αίγινα



Την Τρίτην 20η Απριλίου ε.έ. πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εις τον συνεδριακόν χώρον του μεγάλου και περικαλλούς Ναού Αγίου Νεκταρίου εν Αιγίνη υπό την προεδρίαν του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ.κ ΕΦΡΑΙΜ η ετήσια σύναξις στελεχών του Φιλανθρωπικού, Προνοιακού και Κοινωνικού έργου της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.
Μετά την τέλεσιν της Αρχιερατικής Θ. Λειτουργίας εις το καθολικόν της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος (Αγίου Νεκταρίου) –τον Θ. Λόγον κήρυξε ο Πανοσ. Ιερομ. π. Σάββας Ζέρβας -ήρχισαν αι εργασίαι της συνάξεως στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και περί τα 300 στελέχη του ενοριακού φιλανθρωπικού έργου.
Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κήρυξε την έναρξη της ημερίδος με σύντομα αλλά εμπνευσμένα θεολογικά σχόλια κάνοντας αναφορά και στην οικονομική κρίση .
Εν συνεχεία η Νομαρχιακή Σύμβουλος Αιγίνης κ. Δήμητρα Χατζίνα - Στάθη, ο Αντιδήμαρχος Αιγίνης κ. Ιωάννης Πούντος, ο Αντιδήμαρχος Ύδρας κ. Ευστάθιος Γεώργας, καθώς και ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Αιγίνης κ. Σώζων Βελιώτης απηύθυναν χαιρετισμόν. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία με θέμα:
«Η φιλανθρωπία ως ξεχείλισμα αγάπης και ελευθερίας του εν Χριστώ αναγεννημένου προσώπου» υπό του Γ.Α. Επόπτου Αιγίνης Αρχιμ. π. Αμφιλοχίου Γελαδάκη.
Μετά το διάλειμμα ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των Αρχιερατικών Επιτρόπων και σύντομος παρουσίασις του Φιλανθρωπικού έργου των Αρχιερατικών περιφερειών.
Κατόπιν ανακοινώθηκε ο Απολογισμός των Ευαγών Ιδρυμάτων της Ι. Μητροπόλεως (υπό του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου πρωτ. π Ακινδύνου Δαρδανού), ο απολογισμός του Ταμείου Πολυτέκνων υπό του Αιδεσιμολ. πρωτ. π. Ιωαννικίου Καλαφάτη. Ακολούθησε μερίμνη του Αιδεσιμολ. οικονόμου π. Θεμιστοκλή Μπάζου προβολή DVD αφιερωμένου στις ενοριακές δραστηριότητες προνοιακού και φιλανθρωπικού έργου.

Τέλος ο ειδικός απολογισμός των Ιδρυμάτων της Ι. Μητροπόλεως έχει ως εξής:
  • Κατασκηνώσεις Πόρου καί Αιγίνης Φιλοξενούνται περί τους 800 νέους και νέες από ηλικίας 10-18 ετών και Διακονούν περί τα 150 στελέχη, όλοι επιστήμονες και φοιτηταί.
  • Πνευματικά Κέντρα, Πόρου, Ύδρας, Αιγίνης, Σπετσών, Κρανιδίου καί Ερμιόνης. Όλα λειτουργούν υπό την ευθύνην των Ιερέων Νεότητος και των Ιεροκηρύκων και απασχολούν εκατοντάδες παιδιά σχολικής ηλικίας δημιουργικα και ευχάριστα.
  • Στέγη Αγάπης Ερμιόνης, Σπετσών, Ύδρας και Αιγίνης Ευρίσκουν στέγην, τροφήν και περίθαλψιν άτομα μοναχικά και άπορα. Προσφέρονται ημερησίως περί τας 100 μερίδας φαγητού. Πολλαί δε ενορίες παραθέτουν τις άγιες ημέρες Τράπεζα Αγάπης για ηλικιωμένα άτομα και οικονομικούς μετανάστες. Ωσαύτως εις την στέγην αγάπης Ερμιόνης προσεφέρθησαν το 2009 13.983 μερίδες φαγητό σε συντοπίτες και αλλοδαπούς.
  • Ταμείον Πολυτέκνων Ενδιαφέρεται διά τις πολύτεκνες οικογένειες και επιδοτείται κάθε τρίτο παιδί με εφ’ άπαξ βοήθημα 450 Ευρώ. Κατά το παρελθόν έτος 2009 επιχορηγήθηκαν 44 οικογένειες ( 8.101, 71 Ευρώ) οι οποίες απέκτησαν τρίτον τέκνον. Συμμετοχή στο πρόγραμμα της Ι. Συνόδου για το γ΄ παιδί της Θράκης 4.320 €
  • Προσκύνημα Παναγία Μυρτιδιώτισσα Καλύπτει τα προγράμματα νεότητος της Νήσου Αιγίνης.
  • Χρηματικά Βραβεία μαθητών. Η Ι. Μονή Αγίου Νεκταρίου και ο Ι. Καθεδρικός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου κατ’ έτος χορηγούν χρηματικά ποσά εις τους αριστούχους μαθητάς της Γ΄ Γυμνασίου και Γ΄ Λυκείου ως και εις τους εισαχθέντας εις τα Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι
  • Εκκλησιαστικά Νοσοκομεία Ύδρας και Αιγίνης.
    Σπουδαίο και λίαν σημαντικόν έργον προσφέρουν τα δύο Νοσοκομεία Ύδρας και Αιγίνης, μοναδικά στον ελληνικό χώρο υπό την εποπτείαν και ευθύνην της Εκκλησίας. Αποτελούν την Ναυαρχίδα του προνοιακού έργου της Ι. Μητροπόλεως. Εν Ύδρα στο Νοσοκομείο Αθανασίου και Βέρας Κουλούρα «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» λειτουργούν τα εξής τμήματα: Ακτινοδιαγνωστικό, Υπερήχων, Μικροβιολογικόν, Παθολογικό, Καρδιολογικόν, Μαιευτικόν, Χειρουργικόν, παιδιατρικόν με μόνιμον παιδίατρον, Γυναικολογικόν. Εξωτερικά Ιατρεία άριστα εξοπλισμένα με ιατρικά μηχανήματα. Ενοσηλεύθησαν το 2009 είκοσι (20) ασθενείς και εξετάσθησαν 11.172.
    Εν Αιγίνη στο Νοσοκομείο «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ» λειτουργούν το Παθολογικό τμήμα με δύναμη 28 κλινών και Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα με τα τελειότερα και σύγχρονα μηχανήματα (Υπέρηχοι σώματος, Τriplex Αγγείων, Μαστογραφίας, Μέτρηση οστικής πυκνότητος). Τώρα τοποθετείται και Αξονικός Τομογράφος. Ενοσηλεύθησαν 455 ασθενείς και από τα εργαστήρια εξετάσθησαν 18.114 ασθενείς. Ιδιαιτέρα μέριμνα καταβάλεται δια την ευαισθητοποίησιν εις το θέμα της Αιμοδοσίας. Ήδη εις την ενορίαν Κοιλάδος επραγματοποιήθη Αιμοληψία που απέδωσε αρκετές φιάλες αίμα.
  • Ιδρυμα Διακονίας Νεότητος Καλύπτει όλας τας ανάγκας των προγραμμάτων Νεότητος και συμπαρίσταται σε απόρους μαθητές, φοιτητές και υποψηφίους κληρικούς, σε συλλόγους μαθητών.
  • Το Γ.Φ.Τ και Ε.Φ.Τ Συμπαράσταση σε αναξιοπαθούντας, απόρους, ασθενείς κ.λπ.. Πέραν τούτου ανεφέρθη ο Σεβ. Μητροπολίτης και εις το λοιπό πνευματικόν-ποιμαντικό έργον της Ιεράς Μητροπόλεως. Λειτουργούν με επιτυχία Σχολές Γονέων εν Σπέτσαις, εν Ερμιόνη εν Πόρω, και Αιγίνη, μηνιαία σύναξις στελεχών νεανικού έργου εν Αιγίνη, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, μέριμνα δι’ υποψηφίους κληρικούς κ.λ.π
    Δι’ όλα τα ως άνω κατά το έτος 2009 ο οικονομικός απολογισμός έχει ως ακολούθως:
    Έσοδα: 3.331.882,38 €
    Έξοδα: 3.034.180,87 €
    Υπόλοιπον: 297.701,51 €
    Την ημερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος με σχολιασμό για την λειτουργία των ευαγών ιδρυμάτων της Ι. Μητροπόλεως( προβλήματα, εξέλιξη της πορείας του έργου των κ.λπ.) και αφού συνεχάρη και ευχαρίστησε όλα τα μέλη ευχήθηκε καλή συνέχεια. Ακολούθησε Αρχιερατικό τρισάγιο εις τον τάφο του μακαριστού Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου Ύδρας Κυρού ΙΕΡΟΘΕΟΥ.
    Τέλος εις την τράπεζαν της Ι. Μονής παρετέθη πλούσιον γεύμα προς τιμήν απάντων των συνεργατών Προέδρων Ε.Φ.Τ και μελών, προσφορά της Ι. Μονής Αγίου Νεκταρίου και διενεμήθη από τον Σεβασμιώτατο επίκαιρο αναμνηστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: