Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Δελτίο Τύπου









Από την 7η Σεπτεμβρίου αρχίζουν κάθε χρόνο στις Σπέτσες οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της ναυμαχίας των Σπετσών και του Αργολικού κόλπου που έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου του δεύτερου έτους της επανάστασης (1822), ανήμερα της μεγάλης Θεομητορικής εορτής του Γεννεσίου της Θεοτόκου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται το επόμενο Σαββατοκύριακο με την φαντασμαγορική αναπαράσταση της ναυμαχίας, στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σπετσών και της απέναντι ακτής της Ερμιονίδος.
Τις εορταστικές εκδηλώσεις τιμά κάθε χρόνο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ.
Φέτος ο Σεβασμιώτατος αφίχθη στο νησί την Τρίτη 7η Σεπτεμβρίου και το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό που γίνεται κάθε χρόνο στο ιστορικό παρεκκλήσιο, το αφιερωμένο στο Γεννέσιο της Θεοτόκου, και βρίσκεται πολύ κοντά στον χώρο του παλαιού κανονιοστασίου, το οποίο είχαν κατασκευάσει οι Σπετσιώτες για την χερσαία άμυνα του νησιού την ημέρα της ναυμαχίας. Κατά την διάρκεια του εσπερινού ομίλησε ο Ιεροκήρυξ της Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Γρηγόριος Νανακούδης, ο οποίος αναφερόμενος στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, τόνισε ότι η γέννηση της Παναγίας μας είναι η αρχή της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους, αφού Ο εκ των σπλάχνων της σαρκωθείς Μέγας Αρχιερέας Ι. Χριστός, προσέφερε την εξιλαστήριο θυσία επί του σταυρού.
Στον ίδιο ιερό ναό την επομένη 8η Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε μετά των ιερέων του νησιού και των διακόνων, ενώ πλήθος πιστών είχαν από το πρωί συναχθεί εκεί. Στο κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος είπε ότι εορτάζουμε σήμερα διπλή εορτή. Την θρησκευτική, που είναι η γέννηση της Θεοτόκου, με την οποία αναγεννήθηκε το ανθρώπινο γένος και καταργήθηκε το κράτος του διαβόλου και του θανάτου και την εθνική, αφού σαν σήμερα οι Σπετσιώτες της εποχής εκείνης αψηφώντας τον θάνατο, έδωσαν μάχη ηρωική για να διαφυλάξουν ελεύθερη την πατρίδα τους. Κάτι τέτοιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς σήμερα και να διαφυλάξουμε τον τόπο μας ελεύθερο από κάθε επιβουλή απ' όπου και αν προέρχεται.
Ακολούθησε Δοξολογία παρουσία των αρχών του τόπου και των σχολείων και επιμνημόσυνες δεήσεις στους τάφους των οικογενειών των αγωνιστών, που βρίσκονται πλησίον του ναού και στον τάφο του πυρπολητή Κοσμά Μπαρμπάτση, στον χώρο του παλαιού κανονιοστασίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: