Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Η Θ. Λειτουργία του Αγ. Ιακώβου του Αδελφοθέου









ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΘΕΟΥ

(Πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων 63 μ. Χ)

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέσθηκε στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (παρεκκλήσιο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου –Φυλακές) στην Αίγινα, υπό του Πανοσιολογιώτατου Αρχ. π. Αμφιλοχίου Γελαδάκη, η Αρχαιοπρεπή Θ. Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου Του Αδελφοθέου.

Τη Θεία λειτουργία αυτή τη διακρίνει η απλότητά της, η συμμετοχή πολλών πρεσβυτέρων και διακόνων, με την τέλεση της «Προσκομιδής» να γίνεται εμπρός από το « Ιερό Βήμα» ώστε να παρακολουθούν και να συμμετέχουν όλοι οι πιστοί. Λίγα, αλλά πανέμορφα είναι τα μουσικά ακούσματα, με μνημόνευση πολλών Αγίων της Εκκλησίας μας. Στην Κύπρο η Θ. Λειτουργία αυτή τελείτο έως και τον 12ο αιώνα, αν και είχε καθιερωθεί η Θ.Λ. του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Στο Κήρυγμά του ο π. Αμφιλόχιος εξήγησε τα τελούμενα της συγκεκριμένης αρχαιοπρεπούς Θ. Λειτουργίας, αναφέρθηκε στις διαφορές της τότε και της σημερινής Θ.Λ. και στο ρόλο των πιστών. Τέλος παρότρυνε να αγκαλιάσουν οι πιστοί, τις εκκλησιαστικές συνάξεις και οι νέοι τη νέα κατηχητική χρονιά.

Με τον π. Αμφιλόχιο συλλειτούργησαν, οι π. Εμμανουήλ Γιαννούλης, π. Νεκτάριος Κουκούλης, π. Φιλόθεος Πετράκος, στο δεξιό χορό ο π. Νικόλαος Γαρυφάλλου

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ

Αγίου Ιακώβου Του Αδελφοθέου (23 Οκτωβρίου )

Ως του Κυρίου μαθητής, ανεδέξω Δίκαιε το Ευαγγέλιον· ως Μάρτυς έχεις το απαράτρεπτον, την παρρησίαν ως Αδελφόθεος, το πρεσβεύειν ως Ιεράρχης. Ικέτευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Νεκτάριος Λαβούτας

Δεν υπάρχουν σχόλια: