Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Κυριακή της Ορθοδοξίας




Την Κυριακή της Ορθοδοξίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ ΕΦΡΑΙΜ ιερούργησε και κήρυξε το θείο Λόγο, μετά πάσης θρησκευτική λαπρότητος είς τον Ιερόν Ενοριακόν Ναόν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κοιλάδας . Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στο κήρυγμα του αναφέρθηκε περί της θεολογίας των ιερών εικόνων και την σημασία τους στην ζωή της Εκκλησίας και των Χριστιανών. Προ της λιτάνευσης των ιερών εικόνων και της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ χειροθέτησε σε Οικονόμο και Πνευματικό-Εξομολόγο τον Πρεσβύτερο π. Θεμιστοκλή Στ. Μπάζο εφημέριο του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κοιλάδας. Στην συνέχεια σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή με τις ιερές εικόνες ανά χείρας εντός του Ιερού Ναού. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρετέθη εόρτιον πρωινόν στο πρεσβυτέριο της ενορίας.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ιερατικη Σύναξις


Με την ευκαιρία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23η Φεβρουαρίου ε.έ η ετήσια Ιερατική Σύναξις εις την Ιεράν Μονήν Ζωοδόχου Πηγής Πόρου με την συμμετοχή όλων των κληρικών της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.
Το πρωῒ ετελέσθη εις το Καθολικόν της Ιεράς Μονής Προηγιασμένη θ. Λειτουργία. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας των Προηγιασμένων και την παράθεση εις το «Αρχονταρίκιον» του πρωϊνού, ξεκίνησαν οι εργασίες της ημερίδος με εισαγωγικά σχόλια του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ περί του μυστηρίου της Ι. Εξομολογήσεως.
Εν συνεχεία ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Γεώργιος Ευθυμίου Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέπτυξε εις τούς Πατέρας την κεντρική εισήγηση της ημερίδος με θέμα:
«Οι Σύγχρονοι Γέροντες Πορφύριος και Παΐσιος ως Πνευματικοί Πατέρες και Σύμβουλοι. »
Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους αγίους Πατέρας και απαντήσεις από τον Αιδεσιμολογιώτατο εισηγητή π. Γεώργιο.
Μετά από σύντομον διάλειμμα ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτ. π. Ακίνδυνος Γ. Δαρδανός παρουσίασε το θέμα: «Το Γραφείο της Ενορίας και η Οργάνωσή του».
Ακολούθησε διάλογος επί των εισηγήσεων ενώ ο Σεβασμιώτατος με τις θεολογικές και πρακτικές παρεμβάσεις του, ως και την πολυετή εμπειρία του ως πνευματικός, προσέδωσε προς όλους τους πατέρας πνεύμα οικοδομής και στηρίξεως για την ποιμαντική - ενοριακή και διοικητική διακονία τους.
Μετά την λήξη των εργασιών παρετέθη τράπεζα εις την Ιερά Μονή ενώ ο Σεβασμιώτατος προσέφερε εις τους ιερείς βιβλία από τις εκδόσεις της Ι. Συνόδου.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Εκκλησιασμός Σχολείων Ύδρας


Την Πέμπτη 18η Φεβρουαρίου ε.έ ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ ετέλεσε την Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας διά τα Δημοτικά Σχολεία της νήσου. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με απλότητα στην Μ. Σαρακοστή και εξήγησε στα παιδιά μερικές από τις ακολουθίες της κάνοντας αναφορά και στην νηστεία.
Την Παρασκευή 19η Φεβρουαρίου ε.έ ετέλεσε την Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας διά το Γυμνάσιο και Λύκειο της νήσου. Ο Σεβασμιώτατος με τον λόγο του μίλησε στις καρδιές των εφήβων και ενθουσίασε με τις πρακτικές θέσεις του για τα σύγχρονα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι μας. Τόνισε την μεγάλη αξία της ψυχικής δύναμης πού ενισχύεται από την βαθειά πίστη στον Χριστό.
Ακολούθησε δεξίωση των κ. Καθηγητών στο Αρχονταρίκι.

Συνάντηση Σεβασμιωτάτου με μαθητές στο Επισκοπείο Ύδρας

Ma8it_02 

Ma8it_01Ma8it_03

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ ΕΦΡΑΙΜ δέχθηκε την 18η Φεβρουαρίου ε.έ εις το Ἐπισκοπείον τους μαθητάς της Γ΄τάξεως Λυκείου Ύδρας.

Οι μαθητές συνοδευόμενοι από την Λυκειάρχη κα. Μαρία Μαρσέλλου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Σεβασμιώτατο ο οποίος συζήτησε εκτενώς με τα παιδιά και αναφέρθηκε σε επίκαιρα θέματα που απασχολούν τα ίδια και το νησί μας.

Ο Σεβασμιώτατος παρέδωσε εις τους μαθητάς Τραπεζική επιταγή 6.000 Ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα της πενθημέρου εκδρομής εις την Ρόδον.

Το ως άνω ποσόν προέρχεται από το Β΄ μίσθωμα ενοικιάσεως του ΜΕΤΟΧΙΟΥ. Το γεγονός αυτό έδωσε την δυνατότητα στον Σεβασμιώτατο να ενημερώσει λεπτομερώς τους νέους για το σπουδαίο θέμα της αξιοποιήσεως της Εκκλησιαστικής περιουσίας με στόχο την ωφέλεια του λαού και συγκεκριμένως της Ύδρας.

Τα παιδιά ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο ο οποίος συγκινημένος τους ετόνισε πως πάντοτε θα στέκεται δίπλα τους και θα προσεύχεται για την πρόοδό τους.

Στο τέλος της όμορφης αυτής συναντήσεως ο Σεβασμιώτατος προσέφερε ως «ευλογία» και ένα πολυσέλιδο πνευματικό βιβλίο με πατερικά αποφθέγματα υπό τον τίτλο: «ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΜΕ ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΧΗ».

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Πρόγραμμα Κινήσεως Μ. Τεσσαρακοστής

seb4
Δείτε το Πρόγραμμα Αγιαστικής και Διδακτικής Διακονίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κάνοντας κλικ εδώ

Πρώτος Κατανυκτικός Εσπερινός και Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία εν Ύδρα


Την Κυριακή της Τυρινής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ημών κ.κ ΕΦΡΑΙΜ ιερούργησε και εκήρυξε τον Θ. Λόγον εις τον Ιερόν Ενοριακόν Ναόν της Αγίας Βαρβάρας Ύδρας.
Το εσπέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε εις τον κατανυκτικόν Εσπερινόν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας.
Προ της απολύσεως ομίλησε εμπνευσμένα εις το πολυπληθές εκκλησίασμα. Στο τέλος του εσπερινοῦ εδόθη ο ασπασμός της συγγνώμης και ο Σεβασμιώτατος διένειμε στους πιστούς ως ευλογίατο βιβλίο του π. Γ. Δορμπαράκη: «Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου..» χορηγία του Ι. Καθεδρικού Ναού.
Την Τρίτη, ο Σεβασμιώτατος ανεχώρησε διά την Ι. Μονή Γεν. Θεοτόκου “Ζούρβας”, όπου και ετέλεσε την πρώτη Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.
Καλή Τεσσαρακοστή !
Katan_01Katan_03 Katan_02

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Εορτασμός του Ι. Ναού Αγ. Χαραλάμπους

Ag Xaralampos_01 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αλλά και κατάνυξη εόρτασε και εφέτος ο Ι. Ναός Αγίου Χαραλάμπους Βρωμολίμνης Μεθάνων με την συμμετοχή των τοπικών αρχών και πλήθους πιστών. Αφ’ εσπέρας Τρίτη 9η Φεβρουαρίου ε.έ., εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Λιτής και Αρτοκλασίας, μετά το πέρας του Εσπερινού, ακολούθησε εόρτιον κέρασμα εις την διπλανή αίθουσα του Ιερού Ναού. Την κυριώνυμον της εορτής της Μνήμης του Αγίου Χαραλάμπους, εψάλη ο Όρθρος και εν συνεχεία τελέστηκε πανηγυρική Θ. Λειτουργία με τη συμμ. του Αιδεσιμ. Πρωτ. π. Σπυρίδωνος Σταθάκη, Αρχιερατικού Επιτρόπου Μεθάνων και Εφημερίου του Ι. Ναού και του συνεφημερίου Αιδεσιμ. Πρεσβ. π. Χρυσοβαλάντη Βλάχου, παρουσία του Δημάρχου των Μεθάνων κ. Χρήστου Πάλλη, του Δημοτικού Συμβουλίου και των εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας.  Τον Θείον Λόγον εκήρυξε ο π. Χρυσοβαλάντης Βλάχος. Κατά τη Θ. Λειτουργία έψαλόν ο Πρωτοψάλτης και καλός γνώστης της Βυζαντινής Μουσικής κ. Γεώργιος Μαντζουράνης και ο Πρωτοψάλτης και διδάσκαλος κ. Σοφοκλής Τριανταφύλλου. Ακολούθησε εόρτιο πρωϊνό εις την διπλανή αίθουσα του Ι. Ναού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ι. Ναός του Αγ. Χαραλάμπους εις το χωρίο Βρωμολίμνη αποτελούσε μέχρι το έτος 1917 το Μητροπολιτικό Ναόν των Δήμων Μεθάνων καθ’  ότι το χωρίο Βρωμολίμνη αποτελούσε την πρώτη έδρα του Δήμου Μεθάνων.

Ag Xaralampos_02

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Εορτή των 3 Σπτετσιωτών Νεομαρτύρων


Με Εκκλησιαστική λαμπρότητα εόρτασε η ιστορική και ένδοξος νήσος των Σπετσών την ετησίαν μνήμην των Τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων, Σταματίου, Ιωάννου καί Νικολάου που μαρτύρησαν εν έτει 1822.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός εις τον πάγκαλον Ιερόν Ναόν των τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ ΕΦΡΑΙΜ . Τον Θ. Λόγον εκήρυξε ο πρωτ. π. Ανδρέας Κουμπής.
Την κυριώνυμον της εορτής τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου και με την συμμετοχή του Γ.Α.Ε πρωτ. π. Ακινδύνου Δαρδανού, των πατέρων της νήσου ως και της περιφερείας Κρανιδίου. Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε επικαίρως περί των τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων.
Στην συνέχεια σχηματίσθηκε η λιτανευτική πομπή. Μετά το πέρας της λιτανεύσεως παρετέθη εόρτιον πρωϊνόν.
Ας σημειωθεί ότι εις τον Ι. Ναόν των Νεομαρτύρων με την άοκνον φροντίδα της ερανικής επιτροπής υπό την προεδρίαν του Πανοσ. Αρχιμ. π. Γρηγορίου Νανακούδη είναι σε εξέλιξη οι εργασίες της αγιογραφήσεως, τοποθετήθηκε κεντρική μονάδα διά θέρμανση, και αγοράσθηκαν νέα εκκλησιαστικά αντικείμενα ιερά σκεύη κ.λπ.
Η χάρις και η ευλογία των τριών Σπετσιωτών Νεομαρτύρων να είναι μαζί μας!
Έτη Πολλά!

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Εορτασμός του Ι. Ναού Υπαπαντής Ύδρας & η Βράβευσις του Εφημερίου και Αρχιερατικού Επιτρόπου Ύδρας π. Γεωργίου Σταματάκη

YPAPANTI_001b

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και κατάνυξη εόρτασε και εφέτος ο Ιερός Ενοριακός Ναός Υπαπαντής του Κυρίου. Του πανηγυρικού Εσπερινού προεξήρχε ο Σεβασμιωτάτος Πομενάρχης μας κ.κ ΕΦΡΑΙΜ.

Εις την προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην μορφή του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου ο οποίος εβάσταξε εις τα χέρια του τον Θεόν. Επαίνεσε και ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο της Νήσου για την πρωτοβουλία να τιμηθεί ο επί 45ετίαν όλην εφημέριος της ενορίας της Υπαπαντής και Αρχιερατικός Επίτροπος Ύδρας Πρωτ. π. Γεώργιος Αθ. Σταματάκης. Ακλούθησε η τελετή απονομής τιμητικής διακρίσεως. Εις τον τιμώμενο ιερέα προσεφέρθη από τον κ. Δήμαρχο και επιστήθιος Σταυρός.

Προ της απολύσεως του Αρχιερατικού Εσπερινού τελέσθηκε η λιτάνευσις της Ι. Εικόνος.

Την κυριώνυμον της εορτής τελέσθηκε η πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία. Τον Θ. Λόγον εκήρυξε εμπνευσμένα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας.

Ακολούθησε εόρτιο πρωϊνό.

Έτη πολλά!

YPAPANTI_001c YPAPANTI_004

YPAPANTI_008 YPAPANTI_013

YPAPANTI_005 YpEs_01