Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Πανήγυρις Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Ύδρας




























Η Θ. Λειτουργία του Αγ. Ιακώβου του Αδελφοθέου









ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΘΕΟΥ

(Πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων 63 μ. Χ)

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέσθηκε στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (παρεκκλήσιο του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου –Φυλακές) στην Αίγινα, υπό του Πανοσιολογιώτατου Αρχ. π. Αμφιλοχίου Γελαδάκη, η Αρχαιοπρεπή Θ. Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου Του Αδελφοθέου.

Τη Θεία λειτουργία αυτή τη διακρίνει η απλότητά της, η συμμετοχή πολλών πρεσβυτέρων και διακόνων, με την τέλεση της «Προσκομιδής» να γίνεται εμπρός από το « Ιερό Βήμα» ώστε να παρακολουθούν και να συμμετέχουν όλοι οι πιστοί. Λίγα, αλλά πανέμορφα είναι τα μουσικά ακούσματα, με μνημόνευση πολλών Αγίων της Εκκλησίας μας. Στην Κύπρο η Θ. Λειτουργία αυτή τελείτο έως και τον 12ο αιώνα, αν και είχε καθιερωθεί η Θ.Λ. του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Στο Κήρυγμά του ο π. Αμφιλόχιος εξήγησε τα τελούμενα της συγκεκριμένης αρχαιοπρεπούς Θ. Λειτουργίας, αναφέρθηκε στις διαφορές της τότε και της σημερινής Θ.Λ. και στο ρόλο των πιστών. Τέλος παρότρυνε να αγκαλιάσουν οι πιστοί, τις εκκλησιαστικές συνάξεις και οι νέοι τη νέα κατηχητική χρονιά.

Με τον π. Αμφιλόχιο συλλειτούργησαν, οι π. Εμμανουήλ Γιαννούλης, π. Νεκτάριος Κουκούλης, π. Φιλόθεος Πετράκος, στο δεξιό χορό ο π. Νικόλαος Γαρυφάλλου

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ

Αγίου Ιακώβου Του Αδελφοθέου (23 Οκτωβρίου )

Ως του Κυρίου μαθητής, ανεδέξω Δίκαιε το Ευαγγέλιον· ως Μάρτυς έχεις το απαράτρεπτον, την παρρησίαν ως Αδελφόθεος, το πρεσβεύειν ως Ιεράρχης. Ικέτευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Νεκτάριος Λαβούτας

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Δελτίον Τύπου

ΑΓ.ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Μεταφορά της τιμίας Δεξιάς του Αγίου Νεκταρίου του Θαυματουργού εις την Κύπρον.

Κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτου Τριμυθούντος κ.κ. ΒΑΡΝΑΒΑ, αναχώρησε σήμερον εκ του κεντρικού αερολιμένος Αθηνών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ με προορισμόν την νήσον της Κύπρου, μεταφέρων μετά μικράς συνοδείας την χαριτόβρυτον Δεξιάν του Θεοφόρου Πατρός ημών Νεκταρίου του Θαυματουργού.

Η Δεξιά χειρ του Αγίου θα παραμείνει εις την Μητροπολιτικήν επαρχίαν Τριμυθούντος Θεού θέλοντος, έως και την Παρασκευήν 22αν Οκτωβρίου ε.ε. προς αγιασμόν των εκείσε ευλαβών πιστών.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Νεανικό Κέντρο Αιγίνης

ΚΕΝΤΡΟ_01  ΚΕΝΤΡΟ_03

ΚΕΝΤΡΟ_05 ΚΕΝΤΡΟ_02

ΚΕΝΤΡΟ_04 ΚΕΝΤΡΟ_06

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου στο Νεανικό Κέντρο Αιγίνης, της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, έγινε ο αγιασμός για την έναρξη του νέου κατηχητικού έτους και των άλλων νεανικών δραστηριοτήτων, από τους υπευθύνους του Κέντρου, Πανοσ. Αρχιμ. π. Αμφιλόχιο Γελαδάκη και Οσιολ. Ιερομ. π. Σάββα Ζέρβα.

Στον αγιασμό παρέστησαν οι κατηχητές και κατηχήτριες του Κέντρου, πλήθος παιδιών όλων των ηλικιών, και αρκετοί γονείς. Μετά το πέρας του αγιασμού, ακολούθησε κέρασμα και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παίξουν για αρκετή ώρα με τους φίλους τους.

Το Νεανικό Κέντρο βρίσκεται στο κέντρο της πόλεως της Αίγινας, πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού. Σ΄ αυτό γίνονται, κατηχητικές συνάξεις όλων των βαθμίδων και μαθήματα βυζαντινής μουσικής,  ενώ τα παιδιά στις αίθουσες του κτιρίου έχουν την δυνατότητα ν΄ ασχοληθούν με ποικίλες δραστηριότητες όπως επιτραπέζια παιχνίδια, πινγκ-πονγκ, ηλεκτρονικά παιχνίδια, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϋ, μπιλιάρδο, δανειστική βιβλιοθήκη, ατομικά πρωταθλήματα, προβολή ντοκιμαντέρ.

Καλή κατηχητική χρονιά!

                                          ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ






Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία οπό τις 4—8 Οκτωβρίου ε.έ η ενοριακή εκδρομή του Ιερού Καθεδρικού Ναού εις την Αγία Πετρούπολη (Ρωσία).
Η Αγία Πετρούπολη την οποία ίδρυσε ο Μέγας Πέτρος στις όχθες του ποταμού Νέβα το 1703 είναι μια λαμπρή πόλη στολισμένη με Ι. Ναούς, παλάτια, δημόσια κτίρια, πλατείες και Μουσεία με πρώτο το φημισμένο ανά τον κόσμο Ερμιτάζ.
Οι ξεναγήσεις και οι περιηγήσεις είναι μια μοναδική εμπειρία.
Επισκέψεις έγιναν στο φρούριο των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου που φιλοξενεί τους τάφους των Τσάρων, στον Ι. Ναό Παναγίας του Καζάν, στους Ι. Ναούς Αγίου Νικολάου, Αγίου Ισαάκ (Καθεδρικός) και στον εκπληκτικό Ναό της Αναστάσεως με τους σουρεαλιστικούς τρούλους και τα ψηφιδωτά.
Επίσης επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στα «παραμυθένια» θερινά ανάκτορα των Τσάρων στο Πετροντβόρετς, «Βερσαλλίες» της Ρωσίας. Εδώ η αρχιτεκτονική οι μεγαλοπρεπείς αίθουσες, ανεπανάληπτα έργα τέχνης και οι απαράμιλλοι κήποι με τα εντυπωσιακά συντριβάνια συνθέτουν ένα κορυφαίο αξιοθέατο.
Το ίδιο σκηνικό απολαμβάνει ο επισκέπτης και στο παλάτι της Μ. Αικατερίνης.
Το Μουσείο Ερμιτάζ στεγάζεται στα χειμερινά ανάκτορα και είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Χιλιάδες εκθέματα, ανυπολόγιστης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας φιλοξενούνται στις εντυπωσιακές αίθουσες. Μια σύντομη ξενάγηση διαρκεί 3 ώρες.
Δοξάζουμε τον Κύριο και ευχαριστούμε την Παναγία μας διότι επέτρεψε δι’ ευχών και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας να απολαύσουμε τέτοια μεγίστη ευλογία. Ακόμη και ο καιρός στάθηκε σύμμαχος σε αυτήν την όντως ευλογημένη εξόρμηση. Οι 5 ημέρες ήταν ηλιόλουστες με καλή θερμοκρασία και τούτο διότι μόνον 60 ημέρες το χρόνο έχει ηλιοφάνεια η Αγία Πετρούπολη που ευρίσκεται στα πέρατα της ρωσίας.
Ευχαριστούμε θερμά τους αγίους πατέρας ως και τους άλλους αδελφούς για την συμμετοχή τους.
Εν καιρώ ευθέτω θα προβληθούν τα σχετικά DVD με όλα τα αξιοθέατα της πιο όμορφης πόλεως του κόσμου!
Οι ως άνω φωτογραφίες προσεφέρθησαν υπό του κ. Σταματίου Καλαφάτη.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Τα Κατηχητικά Σχολεία στην Αίγινα

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ_02

Εκδρομή εις την Κωνσταντινούπολη


Η ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Σπετσών, διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή στην Πόλη των πόλεων Κωνσταντινούπολη από τις 17 εώς τις 23 Οκτωβρίου 2010. Οι εκδρομείς αφού διανυκτερεύσουν στην Ξάνθη θα αφιχθούν στην Πόλη το μεσημέρι της 18ης Οκτωβρίου. Κατά την διάρκεια της παραμονής τους σ' αυτήν θα επισκεφθούν όλα τα σπουδαία μνημεία και τους ιερούς τόπους που συνδέονται με την ευσέβεια και τις παραδόσεις του Γένους μας αλλά και με την δισχιλιετή ιστορία της Κωνσταντινουπόλεως. Κορυφαία στιγμή η επίσκεψη μας στο Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας και η υποβολή των σεβασμάτων μας στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο. Κατά την επιστροφή θα διανυκτερεύσουμε στην Θεσσαλονίκη και το πρωί της 23ης Οκτωβρίου αφού προσκυνήσουμε τον πολιούχο της πόλεως Άγιο Δημήτριο και επισκεφθούμε το Βυζαντινό Μουσείο θα επιστρέψουμε στην έδρα μας το νησί των Σπετσών.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθηνθήτε στον υπέυθυνο του προσκυνήματος π. Γρηγόριο στο τηλ. 6943109537.