Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Κυψέλη Αίγινας











Γράφει: ο Νεκτάριος Λαβούτας
Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στον ομώνυμο Ι. Ναό στη Κυψέλη της Αίγινας. Την 24η Μαρτίου πραγματοποιήθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός με συμμετοχή των ιερέων του νησιού μας, και πλήθους πιστών που με ευλάβεια προσήλθαν στο εορταστικό διήμερο. 
Τη Δευτέρα 25η Μαρτίου, ανήμερα της Μεγάλης Θεομητορικής Εορτής του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον κατάμεστο Ενοριακό ναό. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσ. Αρχ. π. Φιλόθεος Πετράκος και τον πανηγυρικό της ημέρας ο Πρωτοψάλτης  κ. Ανδρέας Αποστολίδης. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων από φορείς και τα σχολεία, παρέλαση του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου του χωριού.
  Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παρουσία των τοπικών αρχών, της φιλαρμονικής και εκατοντάδων πιστών, έγινε η λιτάνευση της εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πέριξ του χωριού για να καταλήξει εντός του Ι. Ναού. Στη συνέχεια ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα του «Πολιτιστικού Συλλόγου Κυψέλης»  Στις εκδηλώσεις παρέστη ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Θ. Σακκιώτης, ο Αντιδήμαρχος κ.  Παν. Μαρμαρινός και Δημ. Σύμβουλοι του Δ. Αίγινας. 
Μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων ο Εφημέριος του Ι. Ναού Πρωτ. Π. Νεκτάριος Κουκούλης, ευλόγησε τους πιστούς και ευχαρίστησε όλους εκείνους που με την προσφορά τους συνέβαλαν στη οργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων. Ο π. Νεκτάριος Κουκούλης είναι ο ακούραστος ποιμένας που δίδει καθημερινά τον αγώνα του για να απαλύνει τον πόνο των  συνανθρώπων μας. Είναι ο άνθρωπος που αθόρυβα, μέσα από πολλά πόστα προσφέρει έργο, όπως στις κατασκηνώσεις της Ι.Μ. Ύδρας, στη συγκέντρωση χρημάτων, τροφίμων, ρουχισμού για τους αναξιοπαθούντες αδελφούς μας, την πνευματική του προσφορά στο Νοσοκομείο της Αίγινας, στην Ιεραποστολή Κορέας. Είναι ο ιερέας με το χαμόγελο στα χείλη, ο άνθρωπος που τον αγαπούν και σέβονται όλοι οι κάτοικοι το χωριό μας, στην Κυψέλη Αίγινας.   
Με την ευκαιρία του εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, καταθέτω ένα μικρό ιστορικό που αφορά το κτίσιμο του ομώνυμου Ι. Ναού, από το blogs pot « Οδός Αιγίνης» www.odosaeginis.gr   

Ιστορία του Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κυψέλη της Αίγινας.
Οι απαρχές της  ιστορίας της ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας στην Κυψέλη αναζητούνται στα μέσα του 19ου αιώνα. Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού που ονομαζόταν τότε «Μαρνάς», αποφάσισαν να φτιάξουν ναό όχι στη σημερινή θέση της πλατείας της Κυψέλης, αλλά  στην περιοχή που σήμερα βρίσκονται τα συνεργεία αυτοκινήτων στου «Μπρίκια», στη λεωφόρο της Κυψέλης. Η Εκκλησία άρχισε να κτίζεται το διάστημα 1840 - 45. Το νέο τους ναό τον αφιέρωσαν στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Όμως δεν πρόλαβαν να τον εγκαινιάσουν γιατί μέσα σε μια νύχτα, ολόκληρη η σκεπή του ναού γκρεμίστηκε. Κανείς τότε δεν μίλησε για κακή κατασκευή, αλλά οι παλαιοί χωρικοί απέδωσαν το γκρέμισμα του ναού ως «σημάδι»  ότι η Παναγία  δεν ήθελε  την Εκκλησία της σε αυτή τη θέση. Για πολύ καιρό παρέμειναν εκεί  τα χαλάσματα του οικοδομήματος, χωρίς κανείς να τολμήσει να πει πως πρέπει να ξαναρχίσει η ανοικοδόμηση του ναού. Με  τον καιρό   και λόγω  της ύπαρξης της «χαλασμένης εκκλησιάς» εκεί, σε όλη την Αίγινα επικράτησε η τοπωνυμία «Στη Χαλασμένη Εκκλησία». Τελικά  για έναν αιώνα επικράτησε η περιοχή , το χωριό να ονομάζεται «Χαλασμένη», μέχρι που ο πρόεδρος του Δ. Λορέντζος [Μητσάκης] εισηγήθηκε την μετονομασία του χωριού σε «Κυψέλη», γύρω στα 1949. Εν τω μεταξύ ο ναός παρέμενε για  δεκαετίες μισογκρεμισμένος. Οι κάτοικοι του χωριού αναζητούσαν νέα τοποθεσία  για την ανοικοδόμηση  της εκκλησιάς τους. Η επιλογή έγινε στον χώρο που βρίσκεται σήμερα ο ενοριακός ναός, στη σημερινή πλατεία που τότε ήταν χωράφι ιδιοκτησίας της οικογένειας Πιτσιλού. Η ανοικοδόμηση του ναού πρέπει να έγινε μετά  το 1858, διότι δεν αναφέρεται στον κατάλογο των Ενοριών της Αίγινας που έγινε από την Κυβέρνηση του βασιλέα Όθωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: