Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Δελτίον Τύπου


Το "Μετόχι" δεν ανήκει στο Δημόσιο!

Μετά από την τρίωρη και πλέον ακροαματική διαδικασία, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κρανιδίου κατά την  εκδίκαση της υπόθεσης στις 24 Σεπτεμβρίου, απάλλαξε από κάθε κατηγορία τον Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι. Καθεδρικού Ναού Ύδρας, Γ.Α.Ε. Πρωτ. π. Ακίνδυνο Δαρδανό.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατηγορείτο ο π. Ακίνδυνος ότι υπό την ιδιότητα του προέδρου του εκκλησιαστικού συμβουλίου, προέβη σε μίσθωση της έκτασης του Μετοχίου, η οποία όπως υποστήριζαν οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου αποτελούσε δημόσια έκταση.
Από την πλευρά της υπεράσπισης, οι Δικηγόροι κ.κ. Κων/νος Βλάχος και Νίκος Δαρδανός, πείθοντας το Δικαστήριο περί της μη ύπαρξης δικαιώματος εκ μέρους του Δημοσίου για την παράστασή του στην εν λόγω δίκη και αποβάλλοντας στη συνέχεια την εκπρόσωπο του Δημοσίου από το Δικαστήριο, ανέπτυξαν ενδελεχώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Μετοχίου, προσκόμισαν οθωμανικά φιρμάνια, συμβόλαια και μισθωτήρια του Ναού με τους γεωργούς της Θερμησίας, επικαλέστηκαν ελληνικούς νόμους και τεκμηριωμένα στοιχεία και έπεισαν τόσο τον Εισαγγελέα όσο και την Πλημμελειοδίκη, περί της ύπαρξης σημαντικών στοιχείων αδιάλειπτης και αναμφισβήτητης κυριότητας του Καθεδρικού Ναού επί του Μετοχίου και βεβαίως περί της ανυπόστατης και μη νόμιμης κατηγορίας εις βάρος του π.Ακινδύνου.


Η σημαντική αυτή απόφαση με αριθμό 403/2014 κατευνάζει όλες αυτές τις έριδες και τις αμφισβητήσεις που κατά καιρούς βάζουν στο στόχαστρο την έκταση του Μετοχίου, και επιβεβαιώνει την άποψη του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου  κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ που, αναφερόμενος στα έσοδα από την έκταση και την προσφορά αυτών στο κοινωνικό σύνολο τονίζει ότι  «Το Μετόχι, κτήμα της Παναγίας ανήκει αδιαμφισβήτητα στο λαό της Ύδρας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: