Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Θεατρική παράσταση από τα παιδιά της ενορίας της Κυψέλης Αιγίνης, υπέρ του Νοσοκομείου ο «Άγιος Διονύσιος».

Theatriko_4

Το κλασσικό αριστούργημα του Θόρντον Ουάϊλντερ «Η μικρή μας πόλη», επέλεξε η θεατρική ομάδα των παιδιών της ενορίας Ευαγγελισμού Θεοτόκου Κυψέλης Αίγινας να ανεβάσουν για τρεις παραστάσεις στη σκηνή του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης. Τα παιδιά της ομάδας που έχουν και παλαιότερα παρουσιάσει έργα στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή σε εκδηλώσεις των Κατηχητικών Σχολείων της Εκκλησίας στο Λεούσειο Ίδρυμα θέλησαν με το θεατρικό αυτό έργο να προσφέρουν με το δικό τους τρόπο στη προσπάθεια που επιτελείται στο ιστορικό Νοσοκομείο Αιγίνης «Ο Άγιος Διονύσιος». Οι πρόβες ήταν πολλές και εξαντλητικές. Η προετοιμασία που ξεκίνησε από το Φεβρουάριο διήρκεσε τρεις μήνες και κορυφώθηκε τις ημέρες των εορτών του Πάσχα. Το έργο ιδιαίτερο, μοναδικό, μεγάλο σε αλήθειες γι αυτό και συγκλονιστικό, γεμάτο ανθρωπιά και αγάπη για τη ζωή, συγκίνησε τους ανυποψίαστους θεατές, αγκαλιάστηκε θερμά και καταχειροκροτήθηκε. Ένα μεγάλο έργο παιγμένο με ειλικρίνεια, τιμιότητα, νεανικό αυθορμητισμό και ενθουσιασμό. Ο μοναδικός ποιητικός λόγος που προβλημάτισε τους θεατές οι οποίοι σε πηγαδάκια μετά την παράσταση το συζητούσαν και προσπαθούσαν να το αναλύσουν.

«Η μικρή μας πόλη», ένα έργο που μιλά για την καθημερινότητα σε μία μικρή Αμερικάνικη πολιτεία των αρχών του 20ου αιώνα, φέρνοντας στο προσκήνιο τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους, μιλά για τα μικρά και σημαντικά της ζωής που συγχρόνως είναι και μεγάλα, αιώνια και ουσιαστικά. Η ποίηση του Ουάϊλντερ είναι η μεγάλη δύναμη του έργου. Η ποίηση της απλής χαράς και της απλής λύπης που είναι τόσο μεγάλες, επειδή είναι τόσο κοινές σε όλους μας. Η ποίηση της καθημερινής ζωής, που περνάει χωρίς ν’ αφήνει σημάδια στην ιστορία, μα που συνεχίζει τον ατελείωτο κύκλο της ανθρώπινης πορείας: γέννηση, γάμος, θάνατος. Αυτό το έργο ξάφνιασε από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε, φέρνοντας ανατροπή στα θεατρικά πράγματα της εποχής του, αρκεί να σημειωθεί ότι παίζεται χωρίς σκηνικά. Ο θεατής οφείλει να φανταστεί τους δρόμους, τα σπίτια, τους κήπους, τα ζώα, τα κτίρια, τα αντικείμενα. Οφείλει να μπει μέσα στο έργο και να ταξιδέψει στο Γκρόβερς Κόρνερς στην πολιτεία του Νιού Χαμσάϊρ στην Μασαχουσέττη του 1901. Να αφεθεί στο λόγο του συγγραφέα, να συμφιλιωθεί με τα πρόσωπα του έργου, να ταυτιστεί, να γκρινιάξει μαζί τους, να παίξει, να κλάψει, να χαρεί, να απορήσει για τούτη τη ζωή, για το γάμο, το θάνατο, τη δόξα, το χρήμα. Να αναρωτηθεί μαζί με την «Έμιλυ» για το «αν οι ζωντανοί καταλαβαίνουν». Για να ακούσει σε λίγο την αποκαλυπτική και τόσο ρεαλιστική και διαχρονική απάντηση:

«Τώρα ξέρεις. Αυτό θα πει να είσαι ζωντανός. Να τριγυρνάς μέσα σε ένα σύννεφο άγνοιας. Να πηγαίνεις πάνω – κάτω τσαλαπατώντας τα αισθήματα εκείνων που είναι γύρω σου. Να χάνεις και να σπαταλάς τον καιρό σου, σα να έχεις μπροστά σου χίλια χρόνια. Να’ σαι πάντοτε έρμαιο του πάθους σου και του εγωϊσμού σου……»

«Η Μικρή μας πόλη» παρουσιάστηκε την Παρασκευή 15, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου συγκεντρώνοντας και τις τρεις ημέρες πάνω από 250 θεατές, πετυχαίνοντας έτσι και το φιλανθρωπικό σκοπό που τέθηκε από την αρχή. Το μικρό εισιτήριο των 5 ευρώ να διατεθεί για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Αίγινας. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και συγκεντρώθηκε το ποσόν των 1000 ευρώ. Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, παραβρέθηκε στην τελευταία παράσταση της Κυριακής ο αντιπρόεδρος του Νοσοκομείου παν. αρχιμ. Αμφιλόχιος Γελαδάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τα παιδιά για την προσφορά τους αλλά και τον κόσμο για την ανταπόκρισή του. Στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης του Νοσοκομείου από τον αρχιμ. Παντελεήμονα Φωστίνη. Εκ μέρους του Δήμου παρακολούθησε ο αντιδήμαρχος κ. Ι. Πούντος. Με την παρουσία τους τίμησαν την προσπάθεια των παιδιών η ηθοποιός κ. Α. Γεραλή, ο συγγραφέας κ. Π. Τακόπουλος, η αρχαιολόγος κ. Ε. Τουλούπα, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας κ. Β. Μουσουλέας, μέλη των ερασιτεχνικών ομάδων που ασχολούνται με το θέατρο στην Αίγινα, εκπαιδευτικοί, ιερείς, γονείς, φίλοι και συμμαθητές των παιδιών.

Τέλος οφείλουμε να αναφέρουμε τους συντελεστές της παράστασης: Συμμετείχαν με αλφαβητική σειρά: Αξιώτη Έφη, Κάππος Αλέξανδρος, Κλώνος Παναγιώτης, Κουκούμη Αρετή, Κουτσούκος Στέλιος, Λαζάρου Έλενα, Λαμπρινός Δημήτρης, Λυκούρη Μαρία, Μπέσης Δημήτρης, Παπαδάκης Τάσος, Ρεκλείτης Λουκάς, Σαντοριναίος Γιώργος, Τριανατφύλλου Μάρθα, Τσολάκου Μαρία. Τη διδασκαλία του έργου έκανε ο κ. Γιώργος Μπήτρος και τις μουσικές επιλογές ο Αλέξης Στενάκης.

Theatriko_2

Theatriko_1

Theatriko_3

Δεν υπάρχουν σχόλια: