Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ 2009

Kat_4

Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η κατασκηνωτική περίοδος για αγόρια Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου. Στις εγκαταστάσεις των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων στην περιοχή «Τούρλος – Βαγία» Αιγίνης φιλοξενήθηκαν φέτος 120 παιδιά των μεγαλυτέρων τάξεων του Δημοτικού καθώς και παιδιά των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου. Οι κατασκηνωτές προέρχονταν από περιοχές τόσο της Μητροπολιτικής μας περιφερείας και πλησιέστερων σε αυτήν περιοχών όσο και από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Μέσα από την οργανωμένη κατασκηνωτική ζωή δόθηκε η ευκαιρία να ζήσουν τον κοινοτικό τρόπο ζωής, να εντρυφήσουν στις αλήθειες του Ευαγγελίου, να γνωρίσουν τη λατρεία της Εκκλησίας μέσα από τις λατρευτικές συνάξεις, να νιώσουν την ελληνική παράδοση, να παίξουν, να συναγωνιστούν μέσα στην όμορφη φύση στην καθάρια θάλασσα, κάτω από τη σκιά των πεύκων. Η κατασκηνωτική περίοδος ήταν αφιερωμένη στον Απόστολο των Εθνών Παύλο, και είχε ως σύνθημα τη φράση από τις καταβασίες της εορτής της Πεντηκοστής: «τέκνα φωτόμορφα της Εκκλησίας», ενώ οι δέκα ομάδες πήραν ονόματα από τις πόλεις από τις οποίες πέρασε και δίδαξε ο Απόστολος Παύλος. Οι κατασκηνωτές στη διάρκεια των αγιογραφικών συνάξεων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη ζωή, το μεγαλειώδες έργο του, τη διδασκαλία και το μαρτύριό του. Η εκκλησιαστική κατασκηνωτική ζωή όμως δε σταματά εδώ. Συνεχίζεται στα γήπεδα της κατασκήνωσης στις βραδιές ψυχαγωγίας, στους διαγωνισμούς στα ομαδικά παιχνίδια, στην απλόχερη διακονία, στο πνεύμα προσφοράς και συνεργασίας. Γι αυτό μια κατασκήνωση σήμερα είναι μια παρέμβαση στον ατομοκεντρικό τρόπο ζωής, μια παρένθεση ή ηχηρή «παραφωνία» στους άξενους και άφιλους καιρούς μας.

Η κατασκηνωτική περίοδος των αγοριών έληξε πανηγυρικά με τη μεγάλη γιορτή που διοργανώθηκε την Κυριακή 12 Ιουλίου στο αμφιθέατρο της κατασκήνωσης, όπου ένα πολυπληθές ακροατήριο [τα 250 καθίσματα δεν στάθηκαν αρκετά], παρακολούθησε με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό τα συνθήματα, τα τραγούδια, τις σκέψεις, τα ποιήματα, τα σκετς που είχαν ετοιμάσει οι ομάδες. Μέσα από ένα πρόγραμμα 90 λεπτών οι κατασκηνωτές ξεδίπλωσαν στιγμές και σκηνές της δεκαήμερης ζωής τους. Η εορτή ολοκληρώθηκε με προβολή διαφανειών από την καθημερινότητα της κατασκήνωσης και ειδική αναφορά στο πρόσωπο του μακαριστού μητροπολίτου κυρού Ιερόθεου Τσαντίλη, του οποίου το ετήσιο μνημόσυνο είχε τελεστεί το πρωί στον Ι. Ναό του Αγίου Νεκταρίου. Ο σεβ. Μητροπολίτης κ. κ. Εφραίμ στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σαραντάχρονη πορεία της κατασκήνωσης, κάνοντας μνεία των προσπαθειών και της προσφοράς στο τομέα των κατασκηνώσεων του ιδρυτού αυτών , του μακαριστού μητροπολίτου Ιεροθέου. Επίσης ευχαρίστησε τους ιερείς, τα στελέχη, τους ανθρώπους της κουζίνας και ιδιαιτέρως την Ι. Μονή του Αγίου Νεκταρίου και την ηγουμένη οσιοτάτη Θεοδοσία, όπου χωρίς την οικονομική στήριξη της Μονής δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το έργο των κατασκηνώσεων.

Στην περίοδο των αγοριών εργάστηκαν οι: Παν. Αρχιμ. Αμφιλόχιος Γελαδάκης ως πνευματικός υπεύθυνος, οι ιερείς π. Νεκτάριος Κουκούλης, διάκονος Σάββας Ζέρβας. Λειτούργησαν οι παν. αρχιμ. Χριστοφόρος Καραβίας, π. Νεκτάριος Κουκούλης, π. Αρσένιος Μελισιανός. Κήρυξαν και δίδαξαν τα παιδιά οι παν. αρχιμ. Αμφιλόχιος Γελαδάκης, αρχιμ. Χριστοφόρος Καραβίας, π. Αρσένιος Μελισσιανός, και οι διάκονοι π. Ιερόθεος Λουμουσιώτης και π. Σάβαβς Ζέρβας.

Επίσης πρόσφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους ως στελέχη οι κάτωθι:

Μπήτρος Γεώργιος, αρχηγός, Κλήμης Παναγιώτης υπαρχηγός και ομαδάρχες οι : Παναγιώτης Στενάκης, Αργυριάδης Χρήστος, Νικολάου Αναστάσιος, Μακαρατζής Μηνάς, Στενάκης Κωνσταντίνος, Στενάκης Αλέξιος, Μπίθαρης Στέλιος, Παπαθανάσης Νεκτάριος, Καβίδας Ελευθέριος, Κουκούλης Γεώργιος, Τασιάς Κωνσταντίνος και Πουλερές Κοσμάς.

Μερικές εικόνες από τις όμορφες στιγμές της Κατασκήνωσης της Μητροπόλεώς μας στην Αίγινα.
Kat_2 
Kat_3Kat_6  Kat_5

Kat_1

Δεν υπάρχουν σχόλια: