Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Η τίμια Κάρα του Οσίου Ιωαννικίου του Μεγάλου εις τον Ι. Ενοριακό Ναό του Αγ. Δημητρίου Ύδρας

AGIOANK_01 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και κατάνυξη εόρτασε και εφέτος ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίου Δημητρίου Ύδρας. Του πανηγυρικού Ἑσπερινοῦ προεξήρχε ο Σεβασμιωτάτος Πομενάρχης μας κ.κ ΕΦΡΑΙΜ.

Εις την εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε εγκωμιαστικούς λόγους Πατέρων της Εκκλησίας μας όπως του Αγ. Γρηγορίου Παλαμά και του Αγίου Ευσταθίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης για το σεπτό πρόσωπο του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου. Τόνισε την σημασία των αρετών και πόσο αυτές στολίζουν πραγματικά τον άνθρωπο.

Μετά το πέρας του Αρχιερατικού Εσπερινού τελέσθηκε η λιτάνευσις της Ι. Εικόνος, και εις τον λιμένα έγινε η λαμπρή υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Οσίου Πατρός ημών Ιωαννικίου του Μεγάλου την οποία μετέφερε από την Ιερά Μονή του οσίου Λουκά Στειρίου Βοιωτίας ο Καθηγούμενος αυτής Πανοσ. Αρχιμ. π. Χρύσανθος.

Η έλευσις της Τιμίας Κάρας του οσίου Ιωαννικίου αποτελεί κορυφαίο ιστορικό γεγονός για την Ύδρα. Οι κάτοικοι της νήσου ευλαβούνται ιδιαιτέρως τον Όσιο και τούτο φανερώνεται από το ασκητήριο με τον Ναό επ’ ονόματι του Οσίου Ιωαννικίου στην ακριτική περιοχή της Ζούρβας.

Ο Σεβασμιώτατος προ της απολύσεως συνεχάρη το Εκκλησιαστικό Συμβούλιον που είχε την θεάρεστον πρωτοβουλία για την έλευση της Τιμίας Κάρας, και ευχαρίστησε θερμώς τον Μητροπολίτην Θηβών και Λεβαδείας κ.κ ΓΕΩΡΓΙΟΝ δια την παραχώρησιν της μεγίστης αυτής ευλογίας, ως και τον άγιον Καθηγούμενον διά τον κόπον του ταξιδίου.

Την κυριώνυμον της εορτής τελέσθηκε η πανηγυρική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Καθηγουμένου π. Χρυσάνθου. Τον Θ. Λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτ. π. Ακίνδυνος Δαρδανός, ο οποίος τόνισε τις προϋποθέσεις τις νομίμου πνευματικής αθλήσεως κάνοντας αναφορά στην μαρτυρική άθληση του Αγίου Δημητρίου και εις τα πνευματικά γυμνάσματα του οσίου Ιωαννικίου.

Προ της απολύσεως ο Εφημέριος και Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Ιωαννίκιος Καλαφάτης έκαμε ευχαριστήρια προσλαλιά και προσέφερε ως αναμνηστικό τις Ι. Εικόνες των Αγίων: Δημητρίου και Ιωαννικίου εις τους παρισταμένους πατέρας, τας αρχάς και τους ευεργέτας και δωρητάς του Ι. Ναού.

Εις τας ακολουθίας έψαλλε κλιμάκιο της χορωδίας του Ι. Καθεδρικού Ναού των Αθηνών με χοράρχη τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη και λαμπρό μουσικοδιδάσκαλο κ. Απόστολο Παπαδόπουλο.

Ακολούθησε εόρτιο πρωϊνό.

Έτη πολλά!

AGIOANK_02 AGIOANK_03

AGIOANK_05 AGIOANK_09a

AGIOANK_04 AGIOANK_06

AGIOANK_08 AGIOANK_09

AGIOANK_07

Δεν υπάρχουν σχόλια: