Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Πανήγυρις Ι. Ναού Αγ. Διονυσίου Παχεια Ράχης


Τελέστηκε με κατάνυξη και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια η εορτή του Αγίου Διονυσίου, Αρχιεπισκόπου Αιγίνης στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό Ναό στο χωρίο Παχεία Ράχη Αίγινας. Την παραμονή 16η Δεκεμβρίου ε.ε και περί ώραν 18:00 εψάλη ο Μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας κ.κ ΕΦΡΑΙΜ με τη συμμετοχή του ιερού κλήρου και με τη παρουσία του νέου Δημάρχου Αιγίνης κ.Θ.Σακκιώτη και των Δημοτικών συμβούλων Φ.Τζίτζη και Π.Μουτσάτσου και πλήθους πιστών από όλη τη νήσο.
Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χειροθέτησε εις Αρχιμανδρίτην τον εφημέριο του Ιερού Ναού π. Φιλόθεο Πετράκο, πτυχιούχο της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο Σεβασμιώτατος κατά την διάρκεια της χειροθεσίας ομίλησε εμπνευσμένα τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής "Το χωριό αυτό έχει μακρά ιστορία και είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με ολίγους μεν κατοίκους αλλά και πολλούς νέους οικιστές οι οποίοι αγάπησαν τον Ναό αυτό και με τις δωρεές και τη συμπαράσταση τους ανακαίνισαν αυτόν εκ βάθρων ,κυρίως όμως αυτός που είχε και σήκωσε αυτό το βάρος είναι ο εφημέριος, ο π. Φιλόθεος και οι επιτρόπισσες, οι οποίοι μπόρεσαν επί των ημερών τους να αναδείξουν και να επαναφέρουν αυτόν το Ναό εις το αρχαίον κάλλος. Ήρθαμε σήμερα για να τιμήσουμε πρωτίστως τον εφημέριο ,τους εκκλησιαστικούς συμβούλους ,τους ολίγους κατοίκους ,τους επισκέπτες νέους οικιστάς ,να τους ευλογήσω, να τους ευχαριστήσω και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τον έπαινο της Εκκλησίας για τη προσφορά και την αγάπη τους στο τόπο ,την Εκκλησία και τον ιερό Ναό με τη μεγάλη και παλιά ιστορία.
Οι ιερείς αυτού του Ναού είχαν οικογενειακή παράδοση από πατέρα σε υιό και το χωριό είχε σχέση με τη Μονή Χρυσολεοντίσσης γι΄αυτό εδώ ο ναός ακολουθούσε μοναστηριακή παράδοση .Τιμούμε απόψε και τον Άγιο μας, το πολιούχο του νησιού μας, τον επίσκοπο Αιγίνης ο οποίος ήρθε στο νησί σε δύσκολους καιρούς και ανασυγκρότησε τη τοπική εκκλησία στέκοντας δίπλα στο ποίμνιο τους. Ο Αγιος ήταν ο ¨Άγιος της συγγνώμης. Η συγγνώμη είναι θεϊκή αρετή και έχει πολλούς καρπούς .Πρώτος καρπός είναι η ενότητα ,η ένωση των ανθρώπων με τον Θεό και με τον συνάνθρωπο και δεύτερος η ειρήνη ,η ειρήνη στη καρδιά. Ο Άγιος μιμήθηκε τον Χριστό μας και υπήκουσε στο παράδειγμα του Κυρίου «άφες αυτοίς» που συγχώρεσε όλους μας πάνω στο Σταυρό. Το παράδειγμα της συγχώρησης του φονιά του αδελφού του είναι συναρπαστικό. Δεν μπορεί να είσαι μαθητής του Χριστού και να μην δίδεις συγγνώμη. Η συγγνώμη είναι αποτέλεσμα βαθειάς πίστης ,μεγάλου αγώνα ,βαθειάς πνευματικής ζωής. Όποιος συγχωρεί χει μεγαλείο ψυχής. Ο άνθρωπος που συκοφαντείται σιωπά και δεν μιλάει.»Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Αγίου Νεκταρίου λέγοντας «ότι ο Άγιος συκοφαντήθηκε τόσο πολύ και κατηγορήθηκε για ανηθικότητα και σιώπησε ούτε καν μίλησε ακόμη και στον εισαγγελέα που έκανε τις ανακρίσεις. Αυτοί οι Άγιοι είναι τα παραδείγματα μας. Και κατέληξε «Αποφασίσαμε να τιμήσουμε απόψε τον εφημέριο αυτού του Ναού π. Φιλόθεο για τη προσφορά του, γιατί εργάστηκε με ζήλο και παρουσίασε ένα ωραίο έργο, συνεργάστηκε άψογα με τον Επίσκοπο και τους συνεργάτες του. Επίσης έλαβε το πτυχίο της Θεολογικής σχολής ,κοπίασε, μόχθησε και πήρε καλούς βαθμούς και διακονεί την Μητρόπολιν μας με ζήλο και αυταπάρνηση. Ο σταυρός που δίνεται σήμερα δεν είναι στολίδι ,είναι Σταυρός πραγματικός αντικειμενικός γιατί η Ιερωσύνη είναι Σταυρός .Η μοναχική πολιτεία του αγάμου κληρικού είναι Σταυρός και το ήθος αυτής διδάσκεται στη ακολουθία της κουράς..."
Την κυριώνυμον της εορτής 17η Δεκεμβρίου ετελέσθη ο Όρθρος και Πανηγυρικό συλλείτουργο .Τον θείο Λόγον εκήρυξε ο πρεσβ. π. Χρυσοβαλάντης Θεοδώρου, εφημέριος της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας .Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου εντός του χωρίου. Στο τέλος της Λειτουργίας ο Πρωτ. π. Ιωάννης Βλάχος συνεχάρη τον εφημέριο και τις εκκλησιαστικές επιτρόπους για το σημαντικό ανακαινιστικό και ποιμαντικό έργο που επιτελείται στο χωριό και κάλεσε το εκκλησίασμα να παραδειγματιστεί και να συμπαρασταθεί στο έργο τους. Ακολούθησε κέρασμα σε όλους τους προσκυνητάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: