Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Προσκυνηματική εκδρομή από τον «Σύλλογο Φίλων Ιεραποστολής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κορέας» στον Άγιο Γεώργιο, Φενεού.







Γράφει ο Νεκτάριος Λαβούτας

Την 18η Αυγούστου ε. ε. ο Σ.Φ.Ι.Ο.Ε. Κορέας πραγματοποίησε  μονοήμερη εκδρομή στην περιοχή της Ορεινής Κορινθίας με κατάληξη την ιστορική Ι. Μονή του Αγίου Γεωργίου.


Η Ι. Μονή ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και κατά τους χρόνους της Επανάστασης του '21 είχε λειτουργήσει σαν Αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας, καθώς και σημείο συνάντησης του στρατηγού Θ. Κολοκοτρώνη με τους  οπλαρχηγούς από την Αρκαδία και την Κορινθία. Στην Ι. Μονή λειτουργούσε « Κρυφό Σχολειό»  ενώ πολλοί πλούσιοι κάτοικοι βοήθησαν σημαντικά με μεγάλες χρηματικές προσφορές το Μοναστήρι, καθιστώντας το σπουδαία οικονομική δύναμη στην περιοχή.
Η Μονή ανακαινίστηκε το 1754, είναι τριώροφη με εσωτερική κεντρική αυλή που στεγάζει το Ναό του Αγίου Γεωργίου, ρυθμού Βασιλικής με τρούλο και εξαιρετικές τοιχογραφίες. Σημείο αναφοράς του Ναού το ξύλινο σκαλιστό - επιχρυσωμένο τέμπλο, γεμάτο παραστάσεις από την Παλαιά Διαθήκη.
Η θέα από το « Αρχονταρίκι» της Μονής είναι επιβλητική, προσφέροντας στον προσκυνητή μια παρθένα ομορφιά από πυκνό ελατόδασο  με συνδυασμό την πανέμορφη λίμνη «Δόξα» και το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, καταμεσής στη λίμνη. Ο Ηγούμενος της Μονής και οι μοναχοί μας προσέφεραν παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού από τριαντάφυλλο, που οι ίδιοι παρασκεύασαν.
Σε εξέχουσα θέση στο καθολικό της Ι. Μονής, υπήρχε εικόνα του Αγίου Νεκταρίου η οποία είχε φιλοτεχνηθεί από τον κ. Αναστάσιο Τούντα, ερασιτέχνη αγιογράφο, μόνιμο κάτοικο του νησιού μας την Αίγινα, ο οποίος είχε δωρίσει την εικόνα πριν 4 χρόνια. Θαυμάσαμε την πανέμορφη εικόνα του Αγίου μας και συγχαρήκαμε τον κ. Τούντα που τον είχαμε μαζί μας στο προσκύνημα. 
Επιστρέψαμε το βράδυ στο νησί μας γεμάτοι θαυμασμό για το κάλος της περιοχής δοξολογώντας τον Κύριο….. «Τα πάντα εν σοφία εποίησε».

Το Δ.Σ. του Σ.Φ.Ι.Ο.Ε. Κορέας  ευχαριστεί όλους του Αιγινήτες φίλους της Ιεραποστολής της Κορέας, για την συμμετοχή τους στην προσκυνηματική μας εκδρομή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: