Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Επίσκεψη σε Ρουμανία

A_ROUMANIA_01A_ROUMANIA_05A_ROUMANIA_02A_ROUMANIA_03A_ROUMANIA_04A_ROUMANIA_06A_ROUMANIA_07A_ROUMANIA_08A_ROUMANIA_09A_ROUMANIA_10A_ROUMANIA_11A_ROUMANIA_12A_ROUMANIA_13A_ROUMANIA_14A_ROUMANIA_15

 

Ολοκληρώθηκε χθές,  Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012,  η εξαήμερη επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ εις το Ορθόδοξον Πατριαρχείον της Ρουμανίας,  η οποία έγινε επ΄ευκαιρία των εορταστικών και λατρευτικών εκδηλώσεων του Πατριαρχείου προς τιμήν του πολιούχου Βουκουρεστίου Οσίου Δημητρίου, κατόπιν προσκλήσεως του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρουμανίας κ.κ. ΔΑΝΙΗΛ.
Ο Σεβασμιώτατος μετέφερε την ιερά δεξιά χείρα του Αγίου Νεκταρίου του εν Αιγίνη, προς προσκύνηση και ευλογία του ρουμανικού ευσεβούς λαού. Η υποδοχή του Ιερού λειψάνου έγινε την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου στο προαύλιο του Καθεδρικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Βουκουρέστι, προεξάρχοντος του Πατριάρχου, των επισκόπων, του ιερού κλήρου και πλήθους λαού. Ετέθη εις προσκύνησιν το ιερό λείψανο του Αγίου Νεκταρίου μαζί με τα ιερά λείψανα του Οσίου Δημητρίου και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης μέχρι της πρωίας της 30ης Οκτωβρίου, σε ειδικά ευπρεπισμένη εξέδρα απ΄ όπου επέρασαν, όπως επληροφορήθημεν, άνω των εκατόν είκοσι χιλιάδων προσκυνητών,  νύκτα και ημέρα με κρύο και βροχή κάποιες ημέρες. Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ.κ. Εφραίμ, προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας την 26ην Οκτωβρίου-Μνήμη του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου- και απηύθυνε επίκαιρο συγκινητικό  μήνυμα στον ρουμάνικο  λαό, τονίζοντας την ενότητα της πίστεως των δύο Εκκλησιών την οποία αυξάνει η τιμή των Αγίων που έχουν υπερβεί τα όρια του χώρου και του χρόνου και συνέστησε στους πιστούς συνέπεια λόγων και έργων στον καθημερινό τους αγώνα.
Την 27η Οκτωβρίου –Μνήμη του Οσίου Δημητρίου, τοπικού Αγίου- της θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας, συλλειτουργούντος του Μητροπολίτου Ύδρας και πλειάδος ιεραρχών και ιερέων. Κατά την απόλυσιν έγινε η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Επηκολούθησε επίσημον γεύμα εις την μεγαλοπρεπεστάτην τράπεζαν του Πατριαρχείου. Το εσπέρας επραγματοποιήθη  συναυλία χορωδιών απαρτιζομένων από κληρικούς των Ιερών Μητροπόλεων της Ρουμανίας και εβραβεύθη υπό του Μακαριωτάτου η αριοτέρα, τη εισηγήσει ειδικής κριτικής επιτροπής.
Την Κυριακήν 28 Οκτωβρίου , εορτή της Αγίας Σκέπης και η επέτειος του «ΟΧΙ», ο Σεβασμιώτατος  ελειτούργησε εις την εν Βουκουρεστίω ελληνικήν ενορίαν της Αγίας Τριάδος. Η Θεία Λειτουργία έγινε εξ ολοκλήρου εις την ελληνικήν γλώσσαν, τη συμμετοχή πλήθους πιστών εκ της ελληνικής κοινότητος, του έλληνος πρεσβευτού και αντιπροσωπείας εκ του ελληνικού Δημοτικού Σχολείου. Στο τέλος της Πανηγυρικής Δοξολογίας , επί τη εθνική εορτή, εξεφωνήθη ο πανηγυρικός της ημέρας υπό του έλληνος ακολούθου. Στην καταληκτήρια προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας, εσκόρπισε ρίγη συγκινήσεως εις όλους με τον παλμό και τα ζεστά του λόγια προς τους παροικούντας εν Ρουμανία αδερφούς και συμπατριώτες μας, καλώντας τους να κλείσουν μέσα στην καρδιά τους Χριστό και Ελλάδα.
Κατά την διάρκειαν της παραμονής του Σεβασμιωτάτου  εις την Ρουμανίαν, είχε την ευκαιρία να παρευρεθεί στη συνεδρία της  Ιεραρχίας  του Πατριαρχείου, να συμμετάσχει σε εγκαίνια τεσσάρων νέων ιδρυμάτων με φιλανθρωπικό και επιμορφωτικό σκοπό, να επισκεφθεί  μετά της συνοδείας αυτού ανδρώες και γυναικείες ιερές μονές καθώς και μνημεία της χώρας. Επεσκέφθη επίσης τον υπό ανέγερσιν παμμεγέθη νέον Καθεδρικόν Πατριαρχικόν Ναόν στο Βουκουρέστι και επληροφορήθη υπό του αρχιτέκτονος μηχανικού περί της πορείας των εργασιών και του χρονοδιαγράμματος της αποπερατώσεως.
Κατά την αναχώρησίν του από το Πατριαρχείον,  προ του  ταξιδίου της επιστροφής, ο Σεβασμιώτατος, παραλαβών το Ιερόν Λείψανον,  ευχαρίστησε θερμώς τον Μακαριώτατον Πατριάρχην και τους συνεργάτας αυτού διά την πρόσκλησιν, την πλουσίαν και εγκάρδιον φιλοξενίαν και αγάπην, τον συνεχάρη για το σπουδαίον ποιμαντικόν, φιλανθρωπικόν και κοινωνικόν έργον που επιτελεί και προσέθεσε ότι είναι εντυπωσιασμένος από όλα όσα έζησε τις ημέρες αυτές και κυρίως από την ευλάβειαν και την ευσέβειαν του πιστού λαού της Ρουμανίας και την εκδηλουμένην ποικιλοτρόπως ιδιαιτέραν αγάπη του προς τον Άγιόν μας, Νεκτάριον τον Θαυματουργόν , ο Οποίος- όπως είπε- είναι πλέον και προστάτης Άγιος της εν Ρουμανία Ορθοδόξου Εκκλησίας.

π.Χριστοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: