Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Εγκαίνια Πνευματικού Κέντρου Κρανιδίου

Egkainia_01Egkainia_02Egkainia_03Egkainia_04Egkainia_05Egkainia_06Egkainia_07Egkainia_08Egkainia_09Egkainia_10Egkainia_11Egkainia_12Egkainia_13

Το Σάββατο 17η Νοεμβρίου ε.έ και ώρα 17.30΄μ.μ πραγματοποιήθηκαν εν Κρανιδίω τα εγκαίνια του ανακαινισθέντος Πνευματικού Κέντρου.

Την πρωτοβουλία δια την ανακαίνιση του εν λόγω Κέντρου Νεότητος είχε ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Τιμίου Προδρόμου Κρανιδίου Αρχιμ. π. Χριστοφόρος Καραβίας και τα μέλη αυτού.

Τα εγκαίνια ετέλεσε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ.κ ΕΦΡΑΙΜ, τη συμμετοχή του Γ.Α.Ε π. Ακινδύνου Δαρδανού, κληρικών της περιοχής, τη παρουσία του Δημάρχου Ερμιονίδας κ. Δημητρίου Καμιζή, των λοιπών αρχών της πόλεως, καθώς και με την συμμετοχή πλήθους γονέων και παιδιών.

Μετά την τέλεση του αγιασμού υπό του Σεβασμιωτάτου ομίλησε ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Χριστοφόρος Καραβίας και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την «ευλογία» που έδωσε προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα, τους χορηγούς, τους συνεργάτας, τους εθελοντάς, τα παιδιά κ.λπ.

Ακολούθησε επαινετική προσλαλιά του Δημάρχου Ερμιονίδας κ. Δ. Καμιζή και η εμπνευσμένη επίκαιρη ομιλία του Σεβασμιωτάτου.

Ας σημειωθεί ότι το Κέντρο Νεότητος Κρανιδίου διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό με Η/Υ, παιχνίδια, βιβλιοθήκη και άλλους όμορφους χώρους όπου οι νέοι του Κρανιδίου θα έχουν την δυνατότητα να τους απολαμβάνουν κάτω από την πνευματική καθοδήγηση του υπευθύνου του Κέντρου Νεότητος δραστηρίου και εναρέτου κληρικού π. Χριστοφόρου Καραβία.

Θερμά συγχαρητήρια!

Ακολουθεί η ομιλία των εγκαινίων από τον π. Χριστοφόρο Καραβία:

Με πολύ χαρά Σας καλωσορίζουμε στο ανακαινισμένο Κέντρο Νεότητας των ενοριών της πόλης μας και Σας ευχαριστούμε για την τιμητική Σας παρουσία στα αποψινά εγκαίνια.

Αναπόσπαστο τμήμα της ποιμαντικής διακονίας κάθε τοπικής εκκλησίας είναι και η μέριμνα για τη νεότητα. Για τους νέους βλαστούς της εκκλησίας του Χριστού που έχουν ανάγκη να βιώσουν την αγάπη της μητέρας εκκλησίας και μέσα στο χώρο της να διδαχθούν τα ευαγγελικά μηνύματα , να εδραιώσουν την πίστη τους να πάρουν εφόδια πνευματικά για το μέλλον τους.

Αρχή και προϋπόθεση όλων αυτών είναι οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους νέους μας. Τακτικής και ωφέλιμης επικοινωνίας. Ευχάριστου και φιλικού κλίματος. Ανυπόκριτης και πηγαίας χαράς. Στα παιδιά μας, γονείς, δάσκαλοι, κληρικοί, θέλουμε να προσφέρουμε και νομίζουμε ότι προσφέρουμε ό,τι το καλύτερο. Στην πραγματικότητα όμως τους δίνουμε ό,τι έχουμε και για την ακρίβεια ό,τι είμαστε. Η Εκκλησία που είναι το Σώμα του Χριστού παρατεινόμενο μέσα στους αιώνες, επιθυμεί να προσφέρει στους νέους ό,τι έχει δηλαδή το Χριστό, την πηγή της χαράς, της ελπίδας, της ελευθερίας και της σωτηρίας. Δεν παραβλέπει τις ξεχωριστές ανάγκες της νεανικής ηλικίας, δεν αντιστρατεύεται τη μόρφωση την εξέλιξη, δε φοβάται να ανοιχτεί και να προσεγγίσει τα παιδιά, αλλά με τη φωνή του Ιδρυτού και Νυμφίου της Ιησού Χριστού, σε κάθε εποχή προσκαλεί: «Άφετε τα παιδία ελθείν προς με»………..Αφήστε τα παιδιά να έρθουν κοντά μου.

Αυτής της θεανθρώπινης φωνής ακόλουθοι και εμείς, ως τοπική Εκκλησία παροικούσα εν Κρανιδίω, με τη Χάρη και τη Δύναμη του Τριαδικού Θεού, τις Πρεσβείες του Πολιούχου μας Τιμίου Προδρόμου, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Εφραίμ , ο οποίος βρίσκεται πάντα μπροστά, εμπνευστής και καθοδηγητής στο έργο της νεότητος, με πατρικό ενδιαφέρον, με πατρική στοργή και αγάπη, έργω και λόγω, φτάσαμε στην ευλογημένη αυτή στιγμή να εγκαινιάζουμε τούτο το Κέντρο Νεότητος , μετά από μια ριζική ανακαίνιση για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της νεότητας και να φιλοξενεί ποικίλες εκκλησιαστικές εκδηλώσεις και συνάξεις, θέλοντας -κατά το ευαγγελικό λόγιο- να μεταγγίσουμε «οίνον νέον εις ασκούς νέους, ίνα αμφότερα συντηρηθώσι», έχουμε τη διάθεση κληρικοί και κατηχητές, με την ευκαιρία της ανακαίνισης υλικών και άψυχων πραγμάτων, να προχωρήσουμε και στην εσωτερική ανανέωση και ανακαίνιση του έσω ανθρώπου. Να προσπαθήσουμε ώστε να αναθερμάνουμε το ζήλο και την αγάπη μας για τη διακονία της νεότητας, να αξιοποιήσουμε κάθε μέσο πρόσφορο προς την κατεύθυνση αυτή, αφήνοντας πίσω την άκαιρη υπερσυντηρητικότητα, την υποκρισία και τη μιζέρια που δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και στο χώρο της εκκλησίας και επηρεάζουν αρνητικά όλους μας.

Η Εκκλησία, πάντα, αλλά πολύ περισσότερο στις κρίσιμες υλικά και πνευματικά σημερινές συνθήκες, ανταποκρίνεται στις τρέχουσες ανάγκες, προβάλλοντας τον πολιτισμό του ευαγγελίου που είναι η αγάπη, η θυσία για τον πλησίον, η συλλογικότητα, η ισότητα και η ελευθερία. Αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τον οβολό των πιστών μελών της από το δίλεπτο της χήρας, μέχρι της μεγάλες δωρεές και τα κληροδοτήματα. Τα συλλέγει με σεβασμό στον δωρητή και τα αντιπροσφέρει με περισσή αγάπη στα πιστά τέκνα της, άμεσα, χωρίς μεσάζοντες και «ευνοούμενους. «Επενδύσεις» και «κέρδος» για την Εκκλησία είναι το έμψυχο δυναμικό της και η κατά Θεόν πρόοδος του.

Συνεπώς, σκοπός της ανακαίνισης τούτου του οικήματος που από της ανοικοδομήσεώς του προ εικοσιπενταετίας, επί αρχιερατείας του μακαριστού Μητροπολίτου Ύδρας κυρού Ιεροθέου, αρχικά ως οικοκυρική σχολή για τις νέες του Κρανιδίου και κατόπιν ως Κέντρο Νεότητας, είναι η συνέχιση της προσφοράς αυτού του χώρου στα νιάτα του τόπου μας και γι΄ αυτό η χαρά και τιμή δεν ανήκει αποκλειστικά στους δωρητές και στους επιβλέποντες τις εργασίες, αλλά μοιράζεται σε όλα τα μέλη της τοπικής μας Εκκλησίας , προς Δόξαν του Ονόματος Του Θεού.

Να ευχαριστήσουμε χρεωστικώς και υιϊκως πρώτα Εσάς Σεβασμιώτατε, γιατί εγκρίνατε την εισήγησή μας για την ανακαίνιση του Κέντρου Νεότητας, την ενισχύσατε με την ευχή και την προσευχή Σας και υλικώς τη στηρίξατε από το Ταμείο Νεότητας της Μητροπόλεως μας.

Τα μέλη του εκκλησιαστικού Συμβούλιου του Μητροπολιτικού Ναού Τιμίου Προδρόμου, που ολοπρόθυμα δέχτηκαν να αναλάβει η ενορία μας το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της ανακαίνισης.

Την εθελοντική ομάδα κυριών της ενορίας μας που ανέλαβαν με πολύ αγάπη την καθαριότητα και τη διακόσμησή του.

Όλους όσους ηθικά και υλικά στήριξαν το έργο αυτό.

Τα δέκα διαφορετικά συνεργεία τεχνιτών από τον τόπο μας που σε εποχή μεγάλης ανεργίας, εργάστηκαν και συνεργάστηκαν φιλότιμα, για να έχουμε αυτό το όμορφο αποτέλεσμα.

Τον σεβαστό και αγαπητό μας π. Δημήτριο Αμπελά , καθηγητή της εκκλησιαστικής μουσικής, για την παρουσία του με τα παιδιά της ενορίας του, που με τις νεανικές φωνές τους έδωσαν τη ζωντάνια που ταιριάζει στο χώρο αυτό . Πάτερ Δημήτριε, σας ευχόμαστε σύντομα να εγκαινιάσετε και σεις το υπό ανέγερση Κέντρο Νεότητας της ενορίας Σας, και υποσχόμαστε να βοηθήσουμε σ΄ αυτό με όσες δυνάμεις διαθέτουμε.

Να ευχαριστήσουμε επίσης:

Τον αξιότιμο κύριο Δήμαρχο Ερμιονίδος, για την παρουσία του.

Τον αιδεσιμολογιώτατο π Ακίνδυνο Δαρδανό, προϊσταμενο του Καθεδρικού Ναού της Ύδρας και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως μας, που με την τιμητική του παρουσία, επαληθεύει το λόγο του Αποστόλου Παύλου: «όταν χαίρει εν μέλος του σώματος της Εκκλησίας συγχαίρει πάντα τα μέλη».

Το έργο ετελείωσε, αλλα η εργασία μόλις άρχισε. Εργασία πνευματική και σωματική, με υπομονή και επιμονή, απέναντι στην αδιαφορία και την απαξίωση που επικρατεί για ό,τι το πνευματικό και εκκλησιαστικό, απέναντι στις σωματικές αντοχές μας και την ψυχική κόπωση.

Με τις ευχές και τις προσευχές όλων Σας, με την ενεργό στήριξη και συμμετοχή Σας, δεηθείτε Σεβασμιώτατε, να υπηρετήσει ο χώρος αυτός το σκοπό για τον οποίο οικοδομήθηκε και ανακαινίστηκε, το σκοπό τον οποίο οραματίστηκαν οι θεμελιωτές και ανακαινιστές του, για να γευτούν τους καρπούς μεστούς και γλυκείς οι νέοι και οι νέες μας, που είναι το μέλλον της πατρίδας και της Εκκλησίας μας. Τους οφείλουμε πολλά γιατί τους αξίζει ό,τι καλύτερο.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: