Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Αρμάτα 2013 στις Σπέτσες











Το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου το νησί των Σπετσών εόρτασε την επέτειο της σημαντικής για την Επανάσταση "ναυμαχίας των Σπετσών" που έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1822, ανήμερα της Θεομητορικής εορτής του Γεννεσίου της Θεοτόκου. Οι Σπετσιώτες την ημέρα εκείνη απέδωσαν την σωτηρία του νησιού τους στην Υπεραγία Θεοτόκο η οποία για μια ακόμα φορά προστάτευσε τους καλούς νησιώτες από την επιβουλή του εχθρού. Έτσι κάθε χρόνο η επέτειος έχει διπλό χαρακτήρα.Θρησκευτικό και ιστορικό. Πολύ περισσότερο φέτος που η 8η Σεπτεμβρίου ήταν ημέρα Κυριακή, αφού το ιστορικό μέρος εορτάζεται πάντα Σάββατο βράδυ και Κυριακή πρωί. 
Έτσι το Σάββατο το απόγευμα έγινε στο ιστορικό παρεκκλήσιο της  "Παναγίας της Αρμάτας" ο εσπερινός και στη συνέχεια στο κέντρο του νησιού, Ντάπια, ακολούθησε η αναπαράσταση της ναυμαχίας με την καύση της τουρκικής ναυαρχίδος. Πλήθος κόσμου όπως κάθε χρόνο παρακολούθησε τα δρώμενα.
Την επομένη, ημέρα Κυριακή, στο ίδιο παρεκκλήσιο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. κ. ΕΦΡΑΙΜ πλαισιούμενος υπό των πρεσβυτέρων και του διακόνου τέλεσε την Θ. Λειτουργία και ομίλησε προς τους πολυπληθείς πιστούς και τους εκπροσώπους των αρχών, τονίζοντας τόσο την ιστορική σημασία του γεγονότος όσο και το θεολογικό νόημα της ημέρας. Επικέντρωσε την ομιλία του στο γεγονός της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (αφού η Κυριακή ήταν και η "πριν την Ύψωση"). Είπε χαρακτηριστικά, ότι το βασικό που πρέπει κάθε Χριστιανός να πράττει αγωνιζόμενος, είναι να σταυρώνει τον εαυτό του και όχι τους αδελφούς του. Ακολούθησαν η καθιερωμένη δοξολογία, οι καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία, και ο πανηγυρικός της ημέρας. Τέλος, ελικόπτερο έριξε στον θαλάσσιο χώρο μπροστά από το μνημείο της "Αρμάτας" το καθιερωμένο στεφάνι εις μνήμην των πεσόντων κατά τον αγώνα του 1821 αδελφών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: