Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Δελτίον Τύπου


























O Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ, στα πλαίσια της ποιμαντικής και αγιαστικής περιοδείας του στην Ερμιονίδα, χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο Λόγο στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας στην Κοιλάδα κατά την ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου. Πιο συγκεκριμένα, ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στο Ιερόν Πρόσωπον της Θεοτόκου και υπογράμμισε την ιστορία του Ακαθίστου Ύμνου. Παράλληλα κάλεσε τους πιστούς να μελετούν την Ιστορία, με γνώμονα τις πηγές των αγωνιστών της Επαναστάσεως του 1821  και στηλίτευσε την δράση συγχρόνων «ιστορικών», οι οποίοι παραχαράζουν ανενδοιάστως την Ιστορία μας. Μετά το πέρας της ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος φιλοξενήθηκε από την ενορία και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον εφημέριο π. Θεμιστοκλή Μπάζο και τους συνεργάτες του και να τους συγχαρεί για το πλούσιο και πολύπλευρο έργο που επιτελούν για τη δόξα του Θεού και την διακονία των κατοίκων της ενορίας. 

Το Σάββατο της Α΄ εβδομάδος τον Νηστειών στην ιερατική σύναξη των εφημερίων της Ερμιονίδος  που πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Κρανιδίου, ευχήθηκε στους πατέρες Καλή Τεσσαρακοστή και Καλόν αγώνα. Προέτρεψε να μην αρνηθούμε την κακοπάθεια στην διακονία μας για την αγάπη του Χριστού. Πληροφορήθηκε από τους  εφημερίους διεξοδικά για διάφορους τομείς του  ποιμαντικού έργου που επιτελείται στην περιοχή και έδωσε πρακτικές  κατευθύνσεις σε τρέχοντα ζητήματα.     Απευθυνόμενος στους πνευματικούς-εξομολόγους, συνέστησε αγάπη και στοργή προς τους εξομολογουμένους με πατρική αγάπη και όχι από τη θέση δικαστού η ανακριτού, αφού η μετάνοια είναι θείο δώρο και δεν μπορούμε να την προκαλέσουμε κατόπιν πιέσεως. Ακολούθησε διάλογος και ετέθησαν ερωτήματα σχετικά με το ιερό αυτό μυστήριο της μετανοίας.
Την επομένη , Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της λατρευτικής συνάξεως στον Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Κρανιδίου. Στο κήρυγμά του έκανε ιστορική αναφορά στις εικονομαχικές έριδες εκ της οποίας απέδειξε το μεγαλείον της Ορθοδοξίας και την αναγκαία θέση των ιερών εικόνων στην θεία Λατρεία. Η Ορθοδοξία μας , τόνισε ο Επίσκοπος , είναι μέγα μυστήριο, το οποίο μπορούμε να βιώσουμε μέσα στην Εκκλησία , μέσα στις κατά τόπους ενορίες, ζώντας με ευσέβεια πρωτοχριστιανική αγάπη, ελεήμονα διάθεση. Δεν κατανοείται η πνευματική και οικουμενική διάσταση της Εκκλησίας αν την θεωρήσουμε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Μια τέτοια κατηγοριοποίηση αφορά μόνο στη συνύπαρξη του Θεοϊδρυτου θεσμού της με το κράτος , την πολιτεία. Μετά το πέρας της θείας Ευχαριστίας  και την λιτάνευση εντός του ναού των ιερών εικόνων (κατά την τάξιν των Ιεροσολύμων), ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα του ναού και επικοινωνία του Σεβασμιωτάτου με τον κ. Δήμαρχο Ερμιονίδος , δημοτικούς συμβούλους, συνεργάτες της ενορίας και παιδιά των κατηχητικών συνάξεων.












 Κατά τον Β΄ Κατανυκτικό Εσπερινό της φετινής Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο σεπτός ποιμενάρχης μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ χοροστάτησε και ομίλησε στον Ιερό Ναό Εισοδίων  της Θεοτόκου στο Κρανίδι, παρουσία των πατέρων της περιοχής και πλήθους πιστών. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στον πνευματικό αγώνα των πιστών κατ΄εξοχήν κατά τις ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής. Με παραστατικό , απλό και κατανοητό λόγο περιέγραψε πολλές πτυχές του χριστιανικού καθημερινού αγώνα κατά των παθών και έδωσε πρακτικές και συγκεκριμένες απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα όπως  η συχνότητα του εκκλησιασμού και της θείας μεταλήψεως, ο σκοπός και το μέτρο της νηστείας  η καθημερινή προσευχή και καλλιέργεια.  Όλα τα  παραπάνω τα χαρακτήρισε μέσα απαραίτητα και βοηθητικά για τον μοναδικό μας σκοπό να ενωθούμε με το πρόσωπο του Σωτήρα μας Ιησού Χριστού , ακολουθώντας την ευαγγελική οδό και αποφεύγοντας ακραίες καταστάσεις, μερισμούς και φανατισμούς. Στον Εσπερινό έψαλε ο κ. Ιωάννης Καπέλας στο δεξιό αναλόγιο , ο πρωτοψάλτης της ενορίας και στο αριστερό ο θεολόγος και  καθηγητής της βυζαντινής μουσικής κ.  Κωνσταντίνος Βενεκάς με μαθητές και μαθήτριές του  από τη Σχολή Ψαλτικής τέχνης που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο Κρανίδι. Μετά το πέρας του Εσπερινού οι πιστοί πήραν την ευλογία του Σεβασμιωτάτου και ένα μικρό βιβλίο που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με τίτλο «Οικογένεια καί κοινωνία σε κρίση σήμερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: