Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Δελτίον Τύπου



















Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αιγίνης, χοροστάτησε το απόγευμα της 14ης Μαρτίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ, κατά την ακολουθία των Χαιρετισμών, όπου εψάλλει και η Β΄ Στάση προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Στον κατάμεστο από πλήθος πιστών Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, αφού έψαλλε τους χαιρετισμούς, κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο πρόσωπον της Θεομήτορος, η οποία, όπως ετόνισε χαρακτηριστικά, κατέστη το δοχείον της χάριτος του Παναγίου Πνεύματος. Στην συνέχεια, υπογράμμισε το Ιστορικόν του Ακαθίστου Ύμνου και στηλίτευσε την μεθοδολογία και τον τρόπο άσκησης της έρευνας ορισμένων συγχρόνων «ιστορικών», οι οποίοι αρνούνται να μελετήσουν τις πηγές που προέρχονται από τους αγωνιστές του 1821 και καταφεύγουν ατυχώς στα σουλτανικά έγγραφα. 
Την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, 16η Μαρτίου 2014, ημέρα μνήμης του εν Αγίοις πατρός ημών Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά, ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ ιερούργησε εις τον Ιερόν Ενοριακόν Ναόν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κυψέλης Αιγίνης. Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε εμπνευσμένα για την μορφή του ως άνω μεγάλου πατρός και διδασκάλου της Εκκλησίας μας και αναφέρθηκε εις την ευαγγελική περικοπή. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ευδιάθετος και χαμογελαστός, απευθύνθηκε στους νέους της ενορίας, μίλησε μαζί τους και  ευχήθηκε πατρικώς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού εις τον Ιερόν Ενοριακόν Ναόν Εισοδίων της Θεοτόκου Αιγίνης. Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε για την υγεία της ψυχής και τη πάλη των δύο κόσμων που συντελείται εις το εσωτερικό των πιστών. Κάλεσε τους Χριστιανούς να επαγρυπνούν συνεχώς και να βρίσκονται σε κατάσταση πνευματικής εγρηγόρσεως, με σκοπό την αποφυγή των πειρασμών που μας αιχμαλωτίζουν και την κατάκτηση της πραγματικής ελευθερίας, που είναι ο ίδιος ο Κύριος. Τέλος, υπογράμμισε την συμβολή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και την γνωστή προσευχή που αδιάκοπα έκραζε ο άγιος: «Φώτισόν μου το σκότος, φώτισόν μου το σκότος, Κύριε!». 

Την Τρίτη 18 Μαρτίου, στην αίθουσα της Αρχιερατικής Επιτροπείας Αιγίνης, πραγματοποιήθηκε ιερατική σύναξη παρόντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. ΕΦΡΑΙΜ.

Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε για την πνευματική κατάσταση στην οποία οφείλει να προσπαθεί να βρίσκεται ο πνευματικός πατήρ, προκειμένου να ευαρεστεί τον Θεό και να αναπαύει τους πονεμένους ανθρώπους, που προσέρχονται στο Ιερό Μυστήριο της Εξομολογήσεως. Την εμπνευσμένη ομιλία του ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος. Τέλος οι πατέρες έψαλλαν την φήμη του Σεβασμιωτάτου, ενώ εδόθη και μικρό κερασμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: