Τρίτη 28 Απριλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Δευτέρα 27η Απριλίου 2009 εις την αίθουσα Δημήτριος Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η παρουσίαση του Τόμου που εξέδωκε ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Κομήσεως Θεοτόκου Ύδρας σε συνεργασία με τις εκδόσεις «ΜΙΛΗΤΟΣ» υπό τον τίτλο:


«ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ»


Για πρώτη φορά μια ομάδα επιστημόνων συγγραφέων, θεολόγων, ιστορικών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων και συντηρητών επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στην περίφημη Μονή της Παναγίας Φανερωμένης Ύδρας –νυν Ι. Καθεδρικό Ναό- καθώς και στα πολύτιμα κειμήλια που εκτίθενται στο Εκκλησιαστικό Μουσείο «Άγιος Μακάριος Νοταράς» εντός του Μοναστηριακού συγκροτήματος, αλλά και σε όλα όσα λαμπρύνουν το καταστόλιστο Καθολικό.
Ο Τόμος αυτός είναι ένα πρώτο εμπεριστατωμένο βοήθημα για τον Εκκλησιαστικό και καλλιτεχνικό πλούτο της Ύδρας μέσα στον οποίο διαγράφεται με σαφήνεια η ιστορική πορεία του νησιού και εν τέλει του Ελληνισμού.
Τον Τόμο χαιρετίζουν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ και η επίτιμος Διευθύντρια της 1ης Ε.Β.Α κ. Χαρίκλεια Κοιλάκου.
Την εκδήλωση άνοιξε με ευχαριστήρια ομιλία ο υπεύθυνος της εκδόσεως και συντονιστής πρωτ. π. Ακίνδυνος Δαρδανός Γ.Α.Ε. Την παρουσίαση έκαναν οι: κ. Νικόλαος Ζίας Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Πανεπιστημίου Αθηνών – Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων, κ. Νανώ Χατζηδάκη, Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και η κ. Χαρίκλεια Κοιλάκου, Αρχαιολόγος - Επίτιμος Διευθύντρια της 1ης ΕΒΑ.
Η καταληκτήρια προσλαλιά έγινε από τον Σεβασμιώτατον Ποιμενάρχη μας κ.κ ΕΦΡΑΙΜ ο οποίος αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του εγχειρήματος να προβληθούν τα «κοιτάσματα» αυτά του πολιτισμού δηλ. τους θησαυρούς του Μοναστηριού. Τέλος εκ βαθέων ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτας της εκδόσεως.
Ακολούθησε σύντομη συναυλία με Αναστάσιμους και Θεομητορικούς Εκκλησιαστικούς ύμνους από την πολυμελή χορωδία της Ι. Μ. Αττικής υπό την χοραρχία του Πρωτοψάλτου και Μουσικοδιδασκάλου κ. Δημητρίου Καλομοίρη.
Τέλος εδώθησαν από τον Σεβασμιώτατο και αναμνηστικά εις τους συγγραφείς του Τόμου, τους επιστημονικούς συνεργάτας και τους χορηγούς.
Ακολούθησε δεξίωση εις τούς χώρους του Μεγάρου Μουσικής.
Παρέστησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄ ο εκπρόσωπος της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ ΣΕΡΑΦΕΙΜ, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Καισαριανής Βύρωνος και Υμηττού κ. ΔΑΝΙΗΛ , Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄, Νέας Σμύρνης κ. ΣΥΜΕΩΝ, Θηβών και Λεβαδείας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ , και Βελεστίνου κ. ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ.
Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών των πόλεων και των νήσων της Ι. Μητροπόλεώς μας, και πλήθος κληρικών και λαϊκών.
Το βιβλίο δύνασθε να το προμηθευθείτε από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ, από το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ύδρας, από τα Βιβλιοπωλεία της Ύδρας και από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία των Αθηνών.
Τέλος ανακοινώνουμε ότι η δεύτερη Παρουσίαση του Τόμου θα γίνει συν Θεώ στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων «ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΑ 2009» την Κυριακή 9η Αυγούστου ε.έ και ώρα 20.30΄ μ.μ στο δώμα του Ι. Καθεδρικού Ναού Παναγίας Ύδρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: