Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Η Άφιξις του Αγίου Φωτός εις την Αίγινα

« Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον Αναστάντα εκ νεκρών»
Το Φως της Αναστάσεως θεωρείται μια από τις ιερότερες στιγμές της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που η αφή Του γίνεται στον Πανάγιο Τάφο από τον ίδιο τον Πατριάρχη, του Πατριαρχείου των Ιερουσαλύμων.
Η μεταφορά Του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα έγινε με κυβερνητικό αεροσκάφος, που προσγειώθηκε στις 19:16, με επικεφαλής τον υφυπουργό εξωτερικών κ. Κασσίμη Θεόδωρο και μέλη των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου.
Το Άγιο Φως μετέφερε, με ειδικό φανό, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα Αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός, από πλευράς Εκκλησίας συνόδευσαν το Άγιο Φως ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.
Από την ώρα προσγείωσης του κυβερνητικού αεροσκάφους, άρχισε ένας «αγώνας» ενάντια στο χρόνο για να είναι έγκαιρα το Άγιο Φως στην Αίγινα.
Ώρα 19: 26 το Άγιο Φως είναι στα χέρια των Αιγινητών προς το Λιμάνι του Πειραιά.
Ώρα 20: 05 ο πλοίαρχος του VENUS I της Aegean Flying Dolphins ζητά την άδεια από το Piraeus Traffic να αναχωρήσει για την Αίγινα και του δίδεται. Η αγωνία των διοργανωτών αυτής της προσπάθειας σχεδόν έχει τελειώσει αφού το κυβερνητικό αεροσκάφος έφτασε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με καθυστέρηση 45 λεπτών και υπήρχε κίνδυνος να ανατραπούν όλα.
Ώρα 20: 46 το F/D προσεγγίζει την προβλήτα της Αίγινας και η κόρνα του ηχούσε χαρμόσυνα κάνοντας την ατμόσφαιρα συγκινητική, για τους ιερείς και πιστούς που είχαν κατακλίσει την προβλήτα.
Ο κ. Σωτήρης Μπήτρος συνοδευόμενος από τον πλοίαρχο του f/d Venus I captain Νίκο παρέδωσαν στον π. Εμμανουήλ Πουλάκη και στους υπόλοιπους ιερείς το φανό με το Άγιο Φως, και το πρώτο ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ακούστηκε από τα χείλη των ιερέων και των παρευρισκομένων.
Τα πρώτα «φαναράκια» και κεριά έκαναν την εμφάνισή τους στο λιμάνι από αυτούς που έγκαιρα είχαν ειδοποιεί για το χαρμόσυνο γεγονός του Αγίου Φωτός, για να καταλήξει στον Μαραθώνα στον Ι. Ν Αγίας Βαρβάρας.
Η όλη προσπάθεια ήταν υπό την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας κ. κ. Εφραίμ ο οποίος την επόμενη ευρισκόμενος στην Αίγινα ευχαρίστησε αυτούς που συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή.
Παρών στην τελετή της άφιξης του Αγίου Φωτός ο Δήμαρχος της Αίγινας κ. Παναγιώτης Κουκούλης, ο αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Νεκτάριος Λεούσης, οι κύριοι Κώστας Κεχαγιάς και Θανάσης Καραγιάννης ως εκπρόσωποι του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας, ο λιμενάρχης κύριος Αντώνης Σπυριδάκης, ο διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Αίγινας κύριος Γεώργιος Σουλιώτης, και πλήθος πιστών.
Θα πρέπει να μη λησμονούμε ότι η υποδοχή τού Αγίου Φωτός γίνεται ακολουθώντας το πρωτόκολλο υποδοχής Αρχηγού Κράτους.
Δεν θα πρέπει κανείς να παραλείψει και να ευχαριστήσει όλους αυτούς που συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή. Τον π. Εμμανουήλ Πουλάκη εφημέριο Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας Αίγινας, τον κ. Σωτήρη Μπήτρο, τους κυρίους Μιχάλη Μουσελή, Γιώργο Μουνδρέα, τον σπουδαστή της Σχολής Εμποροπλοιάρχων κ. Άκη Μπήτρο ,την Aegean Flying Dolphins και όλους εκείνους που στα μετόπισθεν βοηθήσαν.
Η αρχή έγινε, του χρόνου πιο οργανωμένοι θα είμαστε καλύτεροι.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !

Δεν υπάρχουν σχόλια: