Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Εορτασμός του Ι. Ναού Τιμίου Προδρόμου Σπετσών

Στις 24 Ιουνίου εορτάζει ο  ενοριακός ναός των Σπετσών, που τιμάται στο Γενέσιο (Γενέθλιο) του τιμίου ενδόξου Ιωάννου του Προδρόμου. Την παραμονή εψάλλη ο πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ και έγινε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Προδρόμου. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα που έκανε, αναφέρθηκε στα γεγονότα της θαυμαστής σύλληψης του Προδρόμου και τόνισε ότι οι γονείς  του Προδρόμου που ήταν άνθρωποι με πίστη και προσευχή, πρέπει να είναι ειδικά στην εποχή μας πρότυπα των γονέων. Η σημερινή οικογένεια δοκιμάζεται σε μεγάλο βαθμό και τείνει να χάσει τη συνοχή της. Πρέπει να βρει τις παλιές και καλές συνήθειες. Που έτρωγαν όλοι μαζί, που συζητούσαν, που συμμερίζονταν τα προβλήματα των μελών της, που υπήρχε επικοινωνία των οικογενειών.
Την επομένη, ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον ιερό ναό του Τιμίου Προδρόμου με συλλειτουργούς τους εφημέριους του νησιού και στο κήρυγμα αναφέρθηκε στα γεγονότα της γέννησης του Προδρόμου. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας απένειμε το οφίκιο του Οικονόμου στον εφημέριο του ναού π. Κοσμά Μοσχοβίτη. Παραδίδοντας το διακριτικό του αξιώματος άμφιο, το επιγονάτιο, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι τα οφίκια στην Εκκλησία δεν είναι αξιώματα με την κοσμική έννοια. Είναι ανάθεση διακονήματος. Η παράδοση του οφικίου είναι επίσης μια αναγνώριση της μέριμνας και της διακονίας εκ μέρους του εφημερίου προς τους  χριστιανούς αδελφούς του.
Την ίδια μέρα εορτάζει και το μικρό παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου  που είναι κτισμένο σε ένα μικρό νησάκι κοντά στη Σπετσοπούλα, ονομαζόμενο  του "Αγίου Ιωάννου της Ψώρας", ιδιοκτησίας κ. Νιάρχου. Εκεί, την ημέρα της εορτής λειτουργεί κατά παράδοση ο εφημέριος του Αγίου Νικολάου Σπετσών. Έτσι το πρωί της εορτής, προσκυνητές με καΐκια ξεκίνησαν απ τις Σπέτσες και λειτούργησαν στο μικρό ναό με τον εφημέριο του Αγίου Νικολάου, Αρχιμ/τη και Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεώς μας π. Γρηγόριο Νανακούδη. Εκπρόσωποι απ τη Σπετσοπούλα παρευρέθηκαν στη Θ. Λειτουργία και προσέφεραν στο τέλος κεράσματα, αναψυκτικά και φαγητά στους προσκυνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: