Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Σχολή Γονέων Αιγίνης







Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, η τέταρτη κατά σειρά ομιλία, του 3ου κύκλου Συνάξεων γονεϊκής επιμόρφωσης,  που  διοργανώνονται από την Αρχιερατική Επιτροπεία Αιγίνης για την περίοδο 2012-2013. 
Η ομιλήτρια  κ. Χάρις Δημητρακούδη,   παιδαγωγός και Θεολόγος,   διαπραγματεύθηκε με ιδιαίτερα γλαφυρό και παραστατικό τρόπο, το θέμα «Αχ αυτά τα νεύρα μου », ενθουσιάζοντας το ακροατήριο που από νωρίς είχε κατακλύσει τις αίθουσες του Κέντρου Νεότητας Αίγινας. Με άμεσο τρόπο και μέσα από πλειάδα ζωντανών παραδειγμάτων η ομιλήτρια που εκτός από παιδαγωγός και θεολόγος είναι  μητέρα και γιαγιά, αναφέρθηκε στο δύσκολο θέμα του θυμού, της οργής και των νεύρων στις ενδοοικογενειακές  σχέσεις. Μ’ ένα λόγο χειμαρρώδη αλλά ταυτόχρονα λιτό και κατανοητό η εκλεκτή ομιλήτρια  μεταξύ  άλλων τόνισε: 
Τη φράση αυτή την είπαμε και τη λέμε πολλές φορές πάντα συνήθως εκ των υστέρων, αφού έχουμε δημιουργήσει γύρω μας ερείπια, αφού μας ξέφυγε η κατάσταση κι εκτεθήκαμε στα παιδιά μας, στους συγγενείς μας, στους συνεργάτες μας. Πολλές φορές λέμε κουβέντες, που δεν τις πιστεύουμε. Πυροβολούμε αυτούς που αγαπάμε σκληρά και στη συνέχεια μας καταλαμβάνει το αίσθημα της απόγνωσης και της απογοήτευσης. Και συνέχισε : Για την ορθή διαχείριση του θυμού μας είναι απαραίτητο να προβούμε στις παρακάτω ενέργειες. Γνωρίζουμε στα παιδιά μας, τι είναι αυτό που μας ενοχλεί και νευριάζουμε. Όχι ποιος μας ενοχλεί. Εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, δηλώνουμε δηλαδή πως νοιώθουμε. Θυμίζουμε ποιος είναι ο κανόνας, πως πρέπει να είναι τα πράγματα. Τέλος δεν προσβάλλουμε ποτέ το πρόσωπο. Δεν χρησιμοποιούμε στο θυμωμένο λόγο μας δεύτερο πρόσωπο. Μιλάμε στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο ή στο τρίτο πρόσωπο ουδέτερα. Κι όλα αυτά με αγάπη, με εκτίμηση κι όχι με ανταγωνισμό. Μ’  αυτό τον τρόπο έχουμε πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Μετά το τέλος της ομιλίας, ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση επί του θέματος, με τους παρευρισκόμενους γονείς να θέτουν για αρκετή ώρα  σειρά ερωτημάτων στην ομιλήτρια. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου   2013 , με ομιλητή τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή κ. Λάμπρο Λάσδα    και θέμα «Δυσλειτουργικές συμπεριφορές των παιδιών στο σπίτι και το σχολείο ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: