Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

π. Σωτήριος Καπετάνος

Σύντομο βιογραφικό του αειμνήστου Πατρός Σωτηρίου Καπετάνου.
Στο χωριό Κεφαλόβρυσο της ορεινής Αργολίδας γεννήθηκε το 1918 ο Σωτήριος Καπετάνος γιος του Δημητρίου και της Μαρίας. Οι γονείς του ήταν άνθρωποι ευσεβείς και θεοσεβούμενοι . Ήταν έκτος κατά σειρά, σε σύνολο επτά αδελφών, τέσσερα κορίτσια και τρία αγόρια.
Την ηρεμία της ποιμενικής ζωής του, διέκοψε τον Απρίλιο του 1939, η υποχρέωση κάθε Έλληνα προς την πατρίδα. Κλήθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα στην Κομοτηνή στο 12ο ορειβατικό πυροβολικό τάγμα, ως πυροβολητής.
Την 28η Οκτωβρίου του 1940 με την κήρυξη του πολέμου από τους Ιταλούς βρίσκεται στρατιώτης στην Κομοτηνή. Από όπου παίρνουν διαταγή να αναχωρήσουν εσπευσμένα, ολόκληρο το σύνταγμα, προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Επακολούθησαν σφοδρές μάχες, με τα ελληνικά στρατεύματα να προελαύνουν μέχρι την κοιλάδα του όρους Ταμόρ. (Βεράτιο)
Το έτος 1948 συνέβη ένα γεγονός που άλλαξε τα σχέδια του για την ζωή. Χήρεψε η θέση του εφημερίου στο Κεφαλόβρυσο και οι κάτοικοι του χωριού αναζήτησαν τον κατάλληλο άνθρωπο για να αναλάβει τα καθήκοντα του εφημερίου. Τον βρήκαν στο πρόσωπο του Σωτηρίου Καπετάνου, ενός νέου τριαντάχρονου, με πίστη στο Θεό και μεγάλη ευσέβεια. Ο Θεός κάλεσε τον ευλαβή νέο μέσω των συγχωριανών του, να διακονήσει το ποίμνιό Του και εκείνος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα Του.
Η πρώτη δυσκολία που έπρεπε να υπερβεί ήταν οι λιγοστές γραμματικές του γνώσεις. Γι’ αυτό το λόγω φοίτησε στο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο της Κορίνθου, όπου έλαβε την Θεολογική κατάρτιση και αποφοίτησε από εκεί το 1952 με άριστα.
Μετά την αποφοίτηση του από την σχολή συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα χαρτιά για την χειροτονία του εις διάκονο και τα κατέθεσε στην Ιερά Μητρόπολή Αργολίδας με το αίτημα στον τότε Μητροπολίτη μακαριστό Χρυσόστομο Ταβλαδοράκη, ότι επιθυμεί να ιερωΘεί. Τον κάλεσε τότε στο γραφείο του, όπως μου εξιστόρησε ο π. Σωτήριος και μέσα στα πολλά του είπε, «δεν σε χειροτονώ εγώ στην Μητρόπολή Αργολίδας, αλλά σου επιτρέπω να χειροτονηθείς από άλλο Επίσκοπο σε άλλη Μητρόπολη».
Πολύ αργότερα το 1969 φοίτησε για δύο χρόνια στο εξατάξιο Γυμνάσιο Καραμπέτσου από όπου πείρε το απολυτήριο στις 30 Ιουνίου 1971.
Εν τω μεταξύ το έτος 1952 νυμφεύεται την Μαρία Βασ. Γιαννακοπούλου από το Καπαρέλι Αργολίδας. Το 1954 κάνει κουμπάρο του τον δάσκαλο Ιωάννη Σιωρά από την Μεγαλόπολη, ο οποίος του βάπτισε την πρώτη του κόρη την Δήμητρα, και τη εποχή εκείνη υπηρετούσε στο Δημοτικό Σχολείο της Κοιλάδας. Του μετέφερε λοιπόν ο κουμπάρος του την πληροφορία, ότι στην Κοιλάδα χηρεύει η Θέση του εφημερίου και αναζητούν οι κάτοικοι νέο παπά. Και αναρωτιέται κανείς μετά από όλα αυτά, πως η πρόνοια του θεού ανοίγει τον δρόμο στους ανθρώπους για να επιτύχουν τα θεάρεστα έργα τους; Χωρίς εξαναγκασμό, τους αφήνει την ελευθερία να επιλέξουν ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν.
Για τον π. Σωτήριο ο δρόμος είχε προαποφασιστεί, ήθελε να διακονήσει το πιστό λαό του Θεού. Δεν τον ένοιαζε αν θα ήταν στο χωριό του ή σε κάποιο άλλο μέρος. Αυτό που ποθούσε αληθινά ήταν να γίνει Ιερέας. Δεν χάνει λοιπόν ευκαιρία και μεταβαίνει στην Κοιλάδα. Εκεί συναντάται με τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους και αποφασίζουν να επισκεφτούν τον τότε Μητροπολίτη Ύδρας αείμνηστο Προκόπιο Καραμάνο και κλείνουν ραντεβού στο Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων Ερμιόνης για να εκθέσουν το αίτημα τους.
Η απόφαση δεν άργησε να παρθεί. Ο Μητροπολίτης του ζήτησε να καταθέσει τα χαρτιά του και ορίζεται ημερομηνία για την χειροτονία του. Στις 25 Νοεμβρίου 1955 χειροτονείται Διάκονος από τον Μητροπολίτη Ύδρας μακαριστό Προκόπιο Καραμάνο στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας στην Αίγινα. Και την επόμενη την 26 Νοεμβρίου 1955 εις Πρεσβύτερο και έτσι πραγματοποιείται η ευσεβής επιθυμία του π. Σωτηρίου να διακονήσει το Θυσιαστήριο του ζωντανού Θεού.
Στις 4 Δεκεμβρίου 1955 αναλαμβάνει καθήκοντα εφημερίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κοιλάδας.
Το οφίκιο του Οικονόμου το έλαβε την ημέρα των εγκαινίων του Ιερού Ναού στις 30 Οκτωβρίου 1993 από τον πρώην Μητροπολίτη Ύδρας κ. Ιερόθεο.
Το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου έλαβε από τον Μητροπολίτη Ύδρας Σπετσών Αιγίνης και Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ.κ. Εφραίμ στις 30 Ιουνίου 2003
Απεβίωσε την 24 Ιανουαρίου 2009 σε ηλικία 91 ετών στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: