Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Εκδήλωση Εις την Αίγινα δια τους Εκπαιδευτικούς

Επ’ ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών, προστατών της παιδείας μας, η Ιερά Μητρόπολη , διοργάνωσε εορταστική εκδήλωση προς τιμή των Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αιγίνης και Αγκιστρίου.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε ομιλία στην αίθουσα δεξιώσεων της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος –Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, με ομιλητή τον Σεβ. Μητροπολίτη Κορέας κ.κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟ με θέμα: «Ο ιερός Χρυσόστομος και η έγνοια Του δια την Οικουμένη» .
Αρχικά ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, υποδέχθηκε τους παρισταμένους Εκπαιδευτικούς τονίζοντας την ιδιαίτερη εκτίμηση που τρέφει για το έργο που επιτελούν.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος ο οποίος αναφερόμενος στις οικουμενικές διαστάσεις του έργου του ι.Χρυσοστόμου παρουσίασε διάφορες πτυχές του πρωτοποριακού, οικουμενικού και διαχρονικού έργου Του α) προς τους έξωθεν, β) προς τους ετεροδόξους και γ) προς τους έσωθεν, εξάγοντας χρήσιμα συμπεράσματα για το επιτελούμενο σήμερα ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας.
Και τέλος ο Σεβασμιότατος κατέληξε :" Η Ιεραποστολή είναι η ανάσα της Εκκλησίας. Εκκλησία χωρίς Ιεραποστολή είναι σχήμα οξύμωρο, κάθε μέλος Της , ως μέλος Χριστού πρέπει να ενδιαφέρεται για την επέκταση της στην Οικουμένη , γιατί η Ιεραποστολή είναι έργο όλης της Εκκλησίας.
Το ιεραποστολικό έργο είναι μια διαρκής ανοιχτή πρόσκλησις στο δείπνο της Βασιλείας.
Κανένα εμπόδιο δεν είναι ικανό να αναστείλει την ιεραποστολική δραστηριότητα όταν υπάρχει θερμουργός πίστη και αγάπη.
Η αντίθεση τάχα μοναχισμού και ιεραποστολής είναι εικονική. Ο ι.Χρυσόστομος δεν πίστευε το ψευτοδίλημμα ή μοναχισμός ή Ιεραποστολή. Η σύνθεση μοναχικής ασκήσεως και ιεραποστολικής δράσεως προφυλάσσει το ιεραποστολικό γίγνεσθαι από ένα στείρο και χωρίς πνεύμα φθηνό ακτιβισμό.
Ανυποχώρητη στάση προς την πλάνη, αγάπη και κοινωνία με όλους και όχι θρησκευτικός συγκρητισμός.
Αξιοποίηση του γυναικείου στοιχείου στο ιεραποστολικό έργο.
Απόλυτος σεβασμός στην ελευθερία του ανθρώπου και στην πολιτιστική και εθνική του ιδιαιτερότητα.

Οικουμενική και όχι εθνοκεντρική ιεραποστολική συνείδηση, η διάδοση του ευαγγελίου είναι οικουμενική και όχι εθνική υπόθεση. Αυτό είναι το ιεραποστολικό καταστατικό του ι.Χρυσοστόμου."
Μετά την εισήγηση ακολούθησε συζήτηση και βράβευση των Αριστούχων μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων Αιγίνης και Αγκιστρίου, από την Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου. Η ωραία βραδιά έκλεισε με την παράθεση δεξίωσης, προσφορά του ιδρύματος νεότητας της νήσου «Παναγία η Μυρτιδιώτισσα».





Δεν υπάρχουν σχόλια: