Με πολλές ευλογίες από τον Θεό έληξε το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Κορέας με αφορμή την συμπλήρωση 110 χρόνων ορθόδοξης μαρτυρίας στην χώρα της Πρωινής Γαλήνης.
Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν, το Σάββατο 29 Μαΐου ε.έ., ένα Διεθνές Συμπόσιο με θέμα: “Φίλος ή Εχθρός; Ο θάνατος στην ορθόδοξη θεολογία και παράδοση”. Την έναρξη του Συμποσίου έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορέας π. Αμβρόσιος και ακολούθησαν οι κάτωθι τέσσερις εισηγήσεις:
1η Εισήγηση: Η φύση και η έννοια του θανάτου μέσα σ᾽ ένα ορθόδοξο θεολογικό πλαίσιο.
ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Dr. Perry Hamalis, Ph.D (North Central College, Naperville, IL USA).
2η Εισήγηση: Θάνατος, τεχνολογία και ιατρικές αποφάσεις για τον τερματισμο της ζωής.
ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Dr. Gayle Woloschak, Ph.D (Feinberg School of Medicine, Northwestern University, Evanston, IL USA).
3η Εισήγηση: Η ορθόδοξη μυστηριακή και οικογενειακή ζωή ως “καθ᾽ ημέραν” θάνατος.
ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Dr. Philip Mamalakis, Ph.D, (Holy Cross School of Theology: Brookline, MA USA).
4η Εισήγηση: Μετάνοια, “μνήμη θανάτου” και η ελπίδα της Αναστάσεως.
ΟΜΙΛΗΤΗΣ: V. Rev. Dr. Nikolai Sakharov, Ph.D, Very Rev. Dr. Nikolai Sakharov, (Community of St. John the Baptist, Essex, England).
Στο Διεθνές Συμπόσιο είχαν προσκληθεί εκτός των προαναφερομένων ξένων εισηγητών και ειδικοί ντόπιοι επιστήμονες από τον βουδιστικό, κομφουκιανιστικό, ρωμαιοκαθολικό και προτεσταντικό χώρο, οι οποίοι μετά από κάθε εισήγηση έκριναν τις εισηγήσεις και απηύθυναν ερωτήσεις στους ομιλιτές σύμφωνα με τις φιλοσοφικές και θεολογικές τους πεποιθήσεις. Στο τέλος δε του Συμποσίου έγινε ευρεία συζήτηση στην οποία συμμετείχαν πολλοί από το ακροατήριο. Κατά την διάρκεια του Συμποσίου έγινε επίσης η πρώτη παρουσίαση του μεταφρασθέντος από τα ελληνικά στα κορεατικά και εκδοθέντος υπό του εκδοτικού οίκου της Ιεράς Μητροπόλεως Κορέας “Korean Orthodox Editions” βιβλίου του γνωστού θεολόγου κ. Νικόλαου Βασιλειάδη “Το μυστήριο του θανάτου”. Τις εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου, που διήρκησε από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον διακόσιοι περίπου σύνεδροι, μεταξύ αυτών πολλοί φοιτητές και πανεπιστημιακοί.
Μετά το πέρας του Συμποσίου τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός στο καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου Σεούλ, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Βλαδιβοστόκ κ. Βενιαμίν, εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας κ. Κυρίλλου.
Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων συνεχίστηκε την επομένη μέρα, Κυριακή των Αγίων Πάντων, 30 Μαΐου με την πολυαρχιερατική θ. Λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου. Σ᾽ αυτή προεξήρχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Γρηγόριος, ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κυρίου κυρίου Βαρθολομαίου, με συλλειτουργούς τους Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Βλαδιβοστόκ κ. Βενιαμίν, ως εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας κυρίου Κυρίλλου, Σεβ. Μητροπολίτη Πισιδίας κ. Σωτήριο, Ν. Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιο, και Κορέας κ. Αμβρόσιο. Το θ. Λόγο κήρυξε μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου ο Κορεάτης πρωτοπρ. π. Δανιήλ Να. Μετά το πέρας της θ. Λειτουργίας επακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ιεραποστολικώς εργασθέντων στην εν Κορέᾳ Ορθόδοξη Εκκλησία κατά τα περασμένα 110 χρόνια και η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση και μουσικό πρόγραμμα, που πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο του ναού του Αγίου Νικολάου. Στο μουσικό πρόγραμμα συμμετείχαν η μεικτή χορωδία του Αγίου Νικολάου Σεούλ, η παιδική χορωδία και η παιδική ομάδα Taekwon-do της Ενορίας “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” Πουσάν, Ρώσοι μουσικοί, που μένουν στην Κορέα και ανήκουν στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σεούλ και τέλος κορεατικό παραδοσιακό μουσικό και χορευτικό συγκρότημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου