Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Η εορτή Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Σπετσών


Την πρώτη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή, η Εκκλησία μας εορτάζει όλους τους αγίους από καταβολής κόσμου μέχρι της δευτέρας του Χριστού παρουσίας, όσους γεννήθηκαν και αγίασαν και όσους θα γεννηθούν και θα αγιάσουν. Δοξάζει ουσιαστικά τον Άγιο Θεό, που αγιάζει και δοξάζει εκείνους που εξ όλης καρδίας τον αγάπησαν και τον εδόξασαν ή θα τον δοξάσουν.
Την ίδια μέρα εορτάζει στις Σπέτσες η γυναικεία Ι. Μονή των Αγίων Πάντων και πλήθος κόσμου τόσο από το νησί όσο και από την Ερμιονίδα συμμετέχει στον εορτασμό.
Η πανήγυρις άρχισε με τον μεγάλο εσπερινό το Σάββατο το απόγευμα στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. κ. ΕΦΡΑΙΜ, και έλαβαν μέρος όλοι οι ιερείς του νησιού. Κήρυγμα σχετικό με την εορτή των αγίων Πάντων απηύθυνε στο εκκλησίασμα με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου, ο εφημέριος του ενοριακού ναού του Αγίου Αντωνίου Σπετσών π. Ανδρέας Κουμπής.
Την επομένη, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο και τους συλλειτουργούς ιερείς του νησιού η Θ. Λειτουργία, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος με την θεολογική αρτιότητα που τον διακρίνει, ανέπτυξε στο κήρυγμά του και εμβάθυνε στην μεγάλη σημασία της παρουσίας των αγίων στη ζωή μας.
Ακολούθησε το παραδοσιακό κέρασμα όλων των πιστών που έλαβαν μέρος στην εορτή και το μεσημέρι παρατέθηκε από την μονή τράπεζα στον Σεβασμιώτατο, τους ιερείς και πολλούς φίλους και συνεργάτες της μονής.
Στο τέλος του γεύματος, τα παιδιά των οικογενειών που εκκλησιάζονται στην ιερά μονή κατά τις Κυριακές του έτους, τραγούδησαν πολύ όμορφα και έψαλλαν διάφορους ύμνους που μαθαίνουν στο κατηχητικό που γίνεται από την ιερά μονή για τα παιδιά αυτά κατά τη διάρκεια του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: