Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Εγκαίνια Ι. Ναού Αγ. Νεκταρίου εις Άργος Ορεστικόν

0ag.nektarios4 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ, προσεκλήθη υπό του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ εις τα εγκαίνια του εν τω  Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου εις το Άργος (Ορεστικόν), τα οποία έλαβαν χώρα την Κυριακή 27 Ιουνίου ε.έ  εις την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία η οποία ετελέσθη εις τον Ι. Ναό.

Ο Σεβασμιώτατος μετέφερε  απότμημα Ιερού Λειψάνου του Αγ. Νεκταρίου προς αγιασμόν των πιστών, το οποίον υπεδέχθησαν επισήμως εις τον Εσπερινόν των Εγκαινίων άπαντες οι Αρχιερείς.

DSC00145 DSC00146

DSC00138 DSC00140

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες

  Bry_03 Αντιπροσωπεία του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών επισκέφτηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες από τις 21 έως τις 23 Ιουνίου 2010, μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργου Σταυρακάκη.  Τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας εκπροσώπησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ακίνδυνος Γ. Δαρδανός.

Στόχος της ενημερωτικής επίσκεψης ήταν να δοθεί η ευκαιρία στα μέλη του Δικτύου να ενημερωθούν για βασικές διαδικασίες λήψεως αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και η ανταλλαγή απόψεων με Ευρωβουλευτές και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα άμεσου ενδιαφέροντος για τα μικρά νησιά.

Bry_01

Bry_02

Εκδρομή στον ιστορικό Μυστρά & τα Σπήλαια του Δυρού

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ

DSC00134_0 Με συμμετοχή δεκάδων Αιγινητών, πραγματοποιήθηκε διήμερος εκδρομή 26-27 Ιουνίου ε.ε. στα Σπήλαια του Δυρού στην Μάνη, στον ιστορικό Μυστρά και στην Ι.Μ. Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, 20 km από την Σπάρτη.

Η εν λόγω Ιερά Μονή, είναι κτισμένη σε μια καταπράσινη περιοχή, αποτελεί μια υποδειγματική μοναστική κοινότητα, με το πανέμορφο καθολικό, τραπεζαρία και άλλους χώρους. Η Μονή κτίστηκε το έτος 1305 επί βασιλείας του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ανδρόνικου (1283-1328)

Ο Ηγούμενος της Ι. Μονής, Αρχιμανδρίτης π. Εφραίμ και οι μοναχοί, μας υποδέχθηκαν με την πατροπαράδοτη φιλοξενία των Μονών μας και μας κέρασαν από τα «καλούδια» τους. 

Επισκευτήκαμε το πανέμορφα Σπήλαια του Δυρού, θαυμάσαμε το μεγαλείο της φύσης κάνοντας την βόλτα μας με τις βάρκες, εντός του σπηλαίου. Τα πολύχρωμα σπήλαια του Δυρού δικαίως έχουν καταλάβει την πρώτη θέση ανάμεσα σε εκατοντάδες σπήλαια στο κόσμο. 

Περπατώντας τα μονοπάτια της ιστορικής Βυζαντινής πολιτείας του Μυστρά, νιώσαμε ότι ζούσαμε εκείνες τις εποχές των «Παλαιολόγων» και ένα παράπονο μα πλημύριζε βλέποντας τούς ερειπωμένους Ι. Ναούς. Εδώ και μερικά χρόνια έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια από την «Ουνέσκο» για αναστήλωση των Ιερών Ιστορικών Μνημείων και Ναών και ελπίζουμε σύντομα να δούμε την ιστορική πολιτεία ξανά στις δόξες της. 

Επιστρέψαμε στο νησί μας γεμάτοι αγαλλίαση ψυχής με την ελπίδα για ένα καλλίτερο αύριο.

Τα έσοδα από την εκδρομή μας αυτή θα διατεθούν υπέρ της Ιεραποστολής της Κορέας.

Γι το Δ.Σ. Νεκτάριος Λαβούτας

 

DSC00108 DSC00127

IMG_JPG1_

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Αγιασμός εργασιών εις την Ι. Μονή Αγ. Δημητρίου Τροιζήνος

AG DIMITRIOS_01

To Σάββατο 19 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ τέλεσε αγιασμό για την έναρξη των εργασιών αναστηλώσεως της νοτιοδυτικής πτέρυγας (κελάρι, κουζίνα, αρχονταρίκι) της ιστορικής Ιεράς Μονής Αγίου Δημητρίου Τροιζήνος (Δαμαλά), με τη συμμετοχή πολλών ιερέων και δεκάδων πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας.
Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος εξήρε την σπουδαιότητα αλλά και τις δυσκολίες του εγχειρήματος, ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στην έναρξη των έργων και παρεκίνησε τους πιστούς να προσεύχονται για την συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο π. Ιγνάτιος Πατεστής, πνευματικός της Μονής, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε ότι χωρίς την ευλογία, το προσωπικό ενδιαφέρον και τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις του Σεβασμιωτάτου σε δύσκολες στιγμές, δεν θα είχαμε φθάσει στη σημερινή ημέρα και εξέφρασε την μεγάλη χαρά όλων. Είπε χαρακτηριστικά: "Σήμερα όλοι χαίρονται εκτός... από τις νυχτερίδες και τα ποντίκια που έχασαν τις φωλιές τους".
Τέλος, προσφέρθηκε σε όλους πλούσιο κέρασμα, προσφορά και αυτό των φίλων της Μονής.

AG DIMITRIOS_02 AG DIMITRIOS_03

AG DIMITRIOS_04 AG DIMITRIOS_05

AG DIMITRIOS_06 AG DIMITRIOS_07

AG DIMITRIOS_08 AG DIMITRIOS_09

AG DIMITRIOS_10

Δελτίον Τύπου

Mitropoli_04 Mitropoli_02

Mitropoli_06 Mitropoli_03

Mitropoli_05 Με την ευκαιρία της εορτής των «ΜΙΑΟΥΛΕΙΩΝ 2010» αλλά και της ιεράς μνήμης των οκτώ Αγίων Προστατών και Εφόρων της νήσου Ύδρας, ετελέσθῃ Αρχιερατική Θ. Λειτουργία την Κυριακή 27η Ιουνίου ε.έ εν τω Ιερώ Καθεδρικώ Ναώ προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ.κ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ διότι ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ημών κ.κ ΕΦΡΑΙΜ μετέβη εις Καστορίαν δια τα εγκαίνια του νέου Ἱ. Ναού του Αγίου Νεκταρίου.

Εις το εμνευσμένο κήρυγμα του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή αλλά και στην εορτή των οκτώ Αγίων που με το πέρασμά τους από την Ύδρα μας άφησαν μίαν και μοναδική παρακαταθήκη να γίνουμε και εμείς άγιοι.

Ο Θεοφιλέστατος μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ετέλεσε την Δοξολογία και εν συνεχεἱα μετέβη μετά των επισήμων, εις τον ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη στη θέση «κάβος» όπου φυλάσσονται τα οστά του ήρωος και ετέλεσε τρισάγιον.

Mitropoli_01 Τέλος ας σημειωθεί ότι εξεφράσθη παράκλησις από την τοπική Εκκλησία η λύκηθος με την καρδίαν του Αρχιναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη να είναι τοποθετημένη κατά την διάρκειαν της Θ. Λειτουργίας εν τω μέσω του Ι. Καθεδρικού Ναού όπως κατά παράδοση εγένετο συνεχώς μέχρι και το 2008.

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Εγκαίνια του Ι. Ναού Αγίων Κυριακού & Ευσταθίου εις “Κρέριζες” Κρανιδίου

Το Σαββατο 19 Ιουνίου 2010 ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ ,  τέλεσε τα εγκαίνια του Ιερού Ναού των Αγίων Κυριακού του Αναχωρητου και Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου στην περιοχή Κρέριζες Κρανιδίου. Σε μια ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχή , με θέα το Σαρωνικό , το ευλαβές ζεύγος  Πέτρος και Ελένη Μαχαίρα  ανήγειραν στο κτήμα τους ένα πανέμορφο εκκλησάκι,  το διακόσμησαν με αγιογραφίες και το εξόπλισαν με όλα τα λατρευτικά ιερά αντικείμενα, προς τιμήν των Αγίων και υπέρ υγείας της οικογενείας τους. Την Παρασκευή το Εσπέρας έγινε υπό του Σεβασμιωτάτου η κατάθεση των Ιερών λειψάνων και εν συνεχεία ο Εσπερινός . Το Σάββατο το πρωί , με όλη την εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα τελέστηκαν τα Εγκαίνια του Ναού με τη συμμετοχή πολλών ιερέων  της περιοχής και ικανου αριθμού πιστών. Ο Σεβασμιώτατος εξηγούσε με απλό και άμεσο τρόπο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων τη σημασία και τον συμβολισμό των τελουμένων , βοηθώντας τους πιστούς να κατανοήσουν καθεμιά από τις λειτουργικες πράξεις καθιέρωσης του Ναού. «Οι ναοί είναι χώροι κατεξοχήν  αφιερωμένοι στον Τριαδικό Θεό , είναι χώροι προσευχής. Μεσα στο Ναό κοινωνουμε το Σωμα και το Αιμα του Χριστού , φωτιζόμαστε , αγιαζόμαστε και παίρνουμε δυναμη και ελπίδα για τη ζωή και τον δυσκολο αγώνα μας» , τόνισε ο Σεβασμιώτατος , συγχαίροντας τους κτήτορες και όλους όσους παντοιοτρόπως συνέβαλαν στην ανέγερση και τη διακόσμηση του Ναού. Στη συνέχεια τελέστηκε με κατάνυξη η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο εγκαινιασμένο Θυσιατήριο, μετά το πέρας της οποίας οι κτήτορες προσέφεραν πλούσιο κέρασμα σε όλους , σε κλίμα ιδιαίτερης χαράς για την ευλογία που μας αξίωσε ο Θεός να λάβουμε . Πράγματι.

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Επέτειος 110 χρόνων Ορθόδοξης μαρτυρίας στην Κορέα

Korea_100_01Korea_100_02 Korea_100_03

Korea_100_04  Korea_100_05

Με πολλές ευλογίες από τον Θεό έληξε το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Κορέας με αφορμή την συμπλήρωση 110 χρόνων ορθόδοξης μαρτυρίας στην χώρα της Πρωινής Γαλήνης.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν, το Σάββατο 29 Μαΐου ε.έ., ένα Διεθνές Συμπόσιο με θέμα: “Φίλος ή Εχθρός; Ο θάνατος στην ορθόδοξη θεολογία και παράδοση”. Την έναρξη του Συμποσίου έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορέας π. Αμβρόσιος και ακολούθησαν οι κάτωθι τέσσερις εισηγήσεις:

1η Εισήγηση: Η φύση και η έννοια του θανάτου μέσα σ᾽ ένα ορθόδοξο θεολογικό πλαίσιο.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Dr. Perry Hamalis, Ph.D (North Central College, Naperville, IL USA).

2η Εισήγηση: Θάνατος, τεχνολογία και ιατρικές αποφάσεις για τον τερματισμο της ζωής.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Dr. Gayle Woloschak, Ph.D (Feinberg School of Medicine, Northwestern University, Evanston, IL USA).

3η Εισήγηση: Η ορθόδοξη μυστηριακή και οικογενειακή ζωή ως “καθ᾽ ημέραν” θάνατος.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: Dr. Philip Mamalakis, Ph.D, (Holy Cross School of Theology: Brookline, MA USA).

4η Εισήγηση: Μετάνοια, “μνήμη θανάτου” και η ελπίδα της Αναστάσεως.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ: V. Rev. Dr. Nikolai Sakharov, Ph.D, Very Rev. Dr. Nikolai Sakharov, (Community of St. John the Baptist, Essex, England).

Στο Διεθνές Συμπόσιο είχαν προσκληθεί εκτός των προαναφερομένων ξένων εισηγητών και ειδικοί ντόπιοι επιστήμονες από τον βουδιστικό, κομφουκιανιστικό, ρωμαιοκαθολικό και προτεσταντικό χώρο, οι οποίοι μετά από κάθε εισήγηση έκριναν τις εισηγήσεις και απηύθυναν ερωτήσεις στους ομιλιτές σύμφωνα με τις φιλοσοφικές και θεολογικές τους πεποιθήσεις. Στο τέλος δε του Συμποσίου έγινε ευρεία συζήτηση στην οποία συμμετείχαν πολλοί από το ακροατήριο. Κατά την διάρκεια του Συμποσίου έγινε επίσης η πρώτη παρουσίαση του μεταφρασθέντος από τα ελληνικά στα κορεατικά και εκδοθέντος υπό του εκδοτικού οίκου της Ιεράς Μητροπόλεως Κορέας “Korean Orthodox Editions” βιβλίου του γνωστού θεολόγου κ. Νικόλαου Βασιλειάδη “Το μυστήριο του θανάτου”. Τις εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου, που διήρκησε από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον διακόσιοι περίπου σύνεδροι, μεταξύ αυτών πολλοί φοιτητές και πανεπιστημιακοί.

Μετά το πέρας του Συμποσίου τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός στο καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου Σεούλ, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Βλαδιβοστόκ κ. Βενιαμίν, εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας κ. Κυρίλλου.

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων συνεχίστηκε την επομένη μέρα, Κυριακή των Αγίων Πάντων, 30 Μαΐου με την πολυαρχιερατική θ. Λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου. Σ᾽ αυτή προεξήρχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Γρηγόριος, ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κυρίου κυρίου Βαρθολομαίου, με συλλειτουργούς τους Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Βλαδιβοστόκ κ. Βενιαμίν, ως εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Μόσχας κυρίου Κυρίλλου, Σεβ. Μητροπολίτη Πισιδίας κ. Σωτήριο, Ν. Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιο, και Κορέας κ. Αμβρόσιο. Το θ. Λόγο κήρυξε μετά την ανάγνωση του ιερού Ευαγγελίου ο Κορεάτης πρωτοπρ. π. Δανιήλ Να. Μετά το πέρας της θ. Λειτουργίας επακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ιεραποστολικώς εργασθέντων στην εν Κορέᾳ Ορθόδοξη Εκκλησία κατά τα περασμένα 110 χρόνια και η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση και μουσικό πρόγραμμα, που πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο του ναού του Αγίου Νικολάου. Στο μουσικό πρόγραμμα συμμετείχαν η μεικτή χορωδία του Αγίου Νικολάου Σεούλ, η παιδική χορωδία και η παιδική ομάδα Taekwon-do της Ενορίας “Ευαγγελισμός της Θεοτόκου” Πουσάν, Ρώσοι μουσικοί, που μένουν στην Κορέα και ανήκουν στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σεούλ και τέλος κορεατικό παραδοσιακό μουσικό και χορευτικό συγκρότημα.

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου εις Ημερίδα της Ιεράς Συνόδου

P5310116_n1 P5310117_n1

Την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης η Ημερίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με κεντρικό θέμα «Εις απολογίαν του Ευαγγελίου» (Φιλ. 1,17). Στην ημερίδα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ εισηγήθηκε το θέμα «Περιουσία και Οικονομικά της Εκκλησίας».

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ξεκινούν και εφέτος οι Κατασκηνώσεις μας !


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ 2010

  • ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΑΙΓΙΝΗΣ (Τούρλος Βαγίας)

Παρασκευή 2 Ιουλίου -Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010 Για αγόρια αποφοίτους Δ', Ε', ΣΤ' Δημοτικού

Δευτέρα 12 Ιουλίου -Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010 Τριήμερον Στελεχών

Τετάρτη 14 Ιουλίου- Σάββατο 24 Ιουλίου 2010 Για κορίτσια αποφοίτους Α' Γυμνασίου έως καί Γ' Λυκείου

Σάββατο 24 Ιουλίου-Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010 Για κορίτσια που θα αποφοιτήσουν από Δ', Ε', ΣΤ' Δημοτικού

  • ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΠΟΡΟΥ-ΣΤΑΝΕΣ

Δευτέρα 12 Ιουλίου-Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010 Για τα αγόρια Γυμνασίου & Λυκείου

ΤΡΟΦΕΙΑ: Το ποσόν συμμετοχής ορίστηκε δι' όλους τους κατασκηνωτάς της Ι. Μητροπόλεώς μας εις 80,00€. Δια τους εξ Αθηνών κατασκηνωτάς και λοιπών περιοχών εις 100,00€ (τα τέκνα ιερέων και πολυτέκνων της περιοχής μας το ήμισυ). Τα τροφεία θα συγκεντρωθούν από τους κατά τόπους υπευθύνους και εν συνεχεία, βάσει καταστάσεως θα δοθούν εις τους Αρχηγούς των Κατασκηνώσεων.

Προμηθευτείτε από εδώ τα έντυπα (κάντε κλικ  στο υπογραμμισμένο κείμενο) !

Έντυπα Κατασκηνώσεων

Χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα Adobe Reader Copyright © 2010 Adobe Systems Incorporated. All rights reserved για να τα διαβάσετε και να τα εκτυπώσετε.

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Η εορτή Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Σπετσών


Την πρώτη Κυριακή μετά την Πεντηκοστή, η Εκκλησία μας εορτάζει όλους τους αγίους από καταβολής κόσμου μέχρι της δευτέρας του Χριστού παρουσίας, όσους γεννήθηκαν και αγίασαν και όσους θα γεννηθούν και θα αγιάσουν. Δοξάζει ουσιαστικά τον Άγιο Θεό, που αγιάζει και δοξάζει εκείνους που εξ όλης καρδίας τον αγάπησαν και τον εδόξασαν ή θα τον δοξάσουν.
Την ίδια μέρα εορτάζει στις Σπέτσες η γυναικεία Ι. Μονή των Αγίων Πάντων και πλήθος κόσμου τόσο από το νησί όσο και από την Ερμιονίδα συμμετέχει στον εορτασμό.
Η πανήγυρις άρχισε με τον μεγάλο εσπερινό το Σάββατο το απόγευμα στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. κ. ΕΦΡΑΙΜ, και έλαβαν μέρος όλοι οι ιερείς του νησιού. Κήρυγμα σχετικό με την εορτή των αγίων Πάντων απηύθυνε στο εκκλησίασμα με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου, ο εφημέριος του ενοριακού ναού του Αγίου Αντωνίου Σπετσών π. Ανδρέας Κουμπής.
Την επομένη, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο και τους συλλειτουργούς ιερείς του νησιού η Θ. Λειτουργία, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος με την θεολογική αρτιότητα που τον διακρίνει, ανέπτυξε στο κήρυγμά του και εμβάθυνε στην μεγάλη σημασία της παρουσίας των αγίων στη ζωή μας.
Ακολούθησε το παραδοσιακό κέρασμα όλων των πιστών που έλαβαν μέρος στην εορτή και το μεσημέρι παρατέθηκε από την μονή τράπεζα στον Σεβασμιώτατο, τους ιερείς και πολλούς φίλους και συνεργάτες της μονής.
Στο τέλος του γεύματος, τα παιδιά των οικογενειών που εκκλησιάζονται στην ιερά μονή κατά τις Κυριακές του έτους, τραγούδησαν πολύ όμορφα και έψαλλαν διάφορους ύμνους που μαθαίνουν στο κατηχητικό που γίνεται από την ιερά μονή για τα παιδιά αυτά κατά τη διάρκεια του έτους.