Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ιερά Πανήγυρις Αγίου Νικολάου Σπετσών








Στις 6 Δεκεμβρίου εορτή του Αγίου Νικολάου εορτάζει το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Σπετσών. Είναι η μονή που συγκεντρώθηκαν οι Σπετσιώτες πρόκριτοι και καπεταναίοι, και μετά από συστηματική προετοιμασία, κήρυξαν στις 3 Απριλίου 1821 την έναρξη της επανάστασης, την οποία συνόδευσαν με επαναστατικές πράξεις. Στο καθολικό της μονής, που σήμερα είναι ο μητροπολιτικός ναός των Σπετσών, έγινε την παραμονή ο εσπερινός της εορτής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ με τη συμμετοχή όλων των εφημερίων του νησιού. Ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Γρηγόριος Νανακούδης, στο κήρυγμα που έκανε παρουσία του Σεβασμιωτάτου παίρνοντας αφορμή από τροπάριο της ακολουθίας του Αγίου, όπου γίνεται σύγκριση του Αγίου με τον Αβραάμ, είπε."«...όπως ο Αβραάμ προσήγαγε τον μονογενή του υιό ως θυσία στον Θεό, εσύ Νικόλαε προσέφερες στον Κύριο τον νού σου, την καρδιά, την διάνοια, όλον το είναι σου».
Την επομένη, Τρίτη 6η Δεκεμβρίου, έγινε ο όρθρος και η Θ. Λειτουργία. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του είπε μεταξύ των άλλων.
Ο άγιος είναι σήμερα εδώ ανάμεσά μας έτοιμος να ακούσει τις προσευχές μας. Ο άγιος Νικόλαος ήταν αρχιερέας του Θεού και όλα όσα έκανε ήταν απόρροια της ιερωσύνης του. Αυτό σημαίνει ότι και εμείς μέσα από την εκκλησία πρέπει πρώτα να ζητάμε την ευλογία του Θεού. Ζητάμε και ψωμί και διάφορα άλλα για την συντήρησή μας, αλλά δεν είναι αυτό το πρώτο, ή μάλλον δεν είναι μόνο αυτό που πρέπει να ζητάμε. Ο κύριος μας απαντά και σήμερα ότι ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με το ψωμί. Αν και θεράπευσε πολλούς και έθρεψε με άρτους χιλιάδες κόσμο, όμως ίδρυσε την εκκλησία και τελικά, μέσα απ αυτήν παίρνουμε την απαραίτητη για τη ζωή μας ευλογία του Θεού. Το ποτάμι της χάρητος εκπορεύεται από την αγία τράπεζα και αυτό πρέπει πρώτα να ζητάμε. Το δεύτερο που ζητάμε είναι να δούμε τον Χριστό. Αλλά πού είναι ο Χριστός; Είναι μέσα στην καρδιά μας. Από κεί ξεκινάει κάθε αρετή και η ελεημοσύνη προς τον αδελφό μας, όπως και του Αγίου Νικολάου. Ο Χριστός είναι επίσης και στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου. Αν αγκαλιάσουμε τον συνάνθρωπο αγκαλιάζουμε και τον Χριστό. Αν δεν είναι ο Χριστός στην καρδιά μας τότε όλα γίνονται κόλαση. Αυτή είναι η αιτία που σήμερα ο κόσμος βρίσκεται σε κακό χάλι. Τώρα που έρχονται Χριστούγεννα καλούμαστε να ανοίξουμε την καρδιά μας στον Χριστό και να μπορέσουμε να κάνουμε χριστιανικές κοινωνίες, χριστιανικής οικογένειες". Μετά την Θ. Λειτουργία έγινε η καθιερωμένη λειτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου και η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του "Αφανούς Σπετσιώτη Ναυτικού".

Δεν υπάρχουν σχόλια: