Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Εορτή Αγ. Διονυσίου Πολιούχου της Νήσου Αιγίνης

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Αίγινα εόρτασε τον προστάτη και πολιούχο της Άγιο Διονύσιο, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αιγίνης.
Την παραμονή της εορτής Παρασκεύη 16 Δεκεμβρίου 2011 τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός με την συμμετοχή των ιερέων της νήσου. Κατ’ αυτόν προεξήρχε ο Γ. Αρχιερατικός Επόπτης Αιγίνης, Αρχιμ. π. Αμφιλοχίος Γελαδάκης, ο οποίος και εκήρυξε τον θείο λόγο, αναφερόμενος εναργώς στο ιερό μυστήριο της εξομολογήσεως .
Την κυριώνυμο ημέρα Σάββατο 17 Δεκεμβρίου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στον εμπνευσμένο λόγο του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ ομίλησε για τον άγιο και τους αγίους τρεις παίδες, δίδοντας ιδιαιτέρα έμφαση στην ακλόνητη πίστη τους στο Θεό.
Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν οι Αρχές της νήσου, ο Βουλευτής Πειραιώς κ. Μελάς Παναγιώτης και ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σπυρίδων Σπύρος. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου, στους δρόμους και στο λιμάνι της Αίγινας, με την συμμετοχή των σχολείων του νησιού.



Με λαμπρότητα και με μεγάλη συμμετοχή των πιστών, τελέστηκε το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011 η ετήσιος μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Αγίου Διονυσίου ,Αρχιεπισκόπου Αιγίνης στον  ομώνυμο ενοριακό ναό του χωρίου Παχείας Ράχης Αιγίνης.

Την παραμονή της εορτής, Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου  στις 6 μ.μ. τελέστηκε  ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ με τη συμμετοχή ιερέων της νήσου. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε εμπνευσμένο λόγο προς τους πιστούς που είχαν κατακλείσει τον εορτάζοντα ναό. Αρχικά με γλαφυρό τρόπο αναφέρθηκε στον ναό λέγοντας ότι «αυτός ο χώρος έχει μια ζωντάνια, μια ομορφιά ,κάτι το εξαιρετικά εκφραστικό και εκφράζει την ευλάβεια των ανθρώπων αυτών που δημιούργησαν σ αυτό το χωριό πολιτισμό με την τέχνη τους. Το χωριό αυτό έχει κάτι το μοναδικό δηλαδή ενώ απέμειναν σ αυτό λίγοι κάτοικοι εν τούτοις μαζί με τους νέους οικιστές στάθηκαν δίπλα και μέσα σ αυτό το ναό ,ανακαινίζοντας τον εξ βάθρων με την αγάπη τους και την ευλάβεια τους προς τον Άγιο Διονύσιο.» Τόνισε ότι «ενθουσιαζόμαστε και μένουμε εντυπωσιασμένοι από αυτό το έργο που γίνεται σ΄ αυτό το ναό γιατί όλοι μαζί φροντίζουν το ναό τούτο ώστε να έχει καταστεί κέντρο λατρείας αλλά και συνάμα  πολιτισμού και έκφρασης της τέχνης. Ότι γίνεται σ αυτόν τον ναό  γίνεται για τον άγιο Διονύσιο γιατί Αυτός τους συντροφεύει στη ζωή και οι ενορίτες μαζί με τους προσκυνητές τιμούν και σέβονται τον Άγιο προσφέροντας τα δώρα τους σ΄ Αυτόν. Αναφέρθηκε στην αγιότητα του αγίου Διονυσίου και κατονόμασε τα βασικά στοιχεία της αγιότητος λέγοντας: «Η πίστη είναι θέμα καρδιάς. Γιατί η καρδιά στοχεύει στο Θεό. Και ο Άγιος στη σημερινή εποχή μας, μας διδάσκει ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ανεπανάληπτος και μας καλεί ο Άγιος να πιστεύουμε με όλη μας τη καρδιά στο Θεό να σεβόμαστε τον άλλο, να πιστεύομε ελεύθερα, να βάλουμε τον άλλο στη καρδιά μας. Και όλα αυτά είναι γνωρίσματα της αγιότητας .Βασικό στοιχείο της αγιότητας είναι η αγάπη, η συγχώρηση και η αποδοχή του άλλου ως αδελφού. Και αυτό το απέδειξε ο Άγιος Διονύσιος με τη μοναδική συγχώρηση του φονιά του αδελφού του που ενώ σαν άνθρωπος πόνεσε και έκλαψε εν τούτοις όμως άνοιξε τη καρδιά του και τον αποδέχτηκε ,τον συγχώρησε». Έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας και συγχαίροντας τον εφημέριο Αρχιμ. π. Φιλόθεο Πετράκο ,τις επιτρόπισσες και όλους τους δωρητές για το« κορυφαίο αισθητικό αποτέλεσμα» στο οποίο έφεραν τον Ιερό Ναό, αναφερόμενος παράλληλα και στην ανακαίνιση του αρχονταρικιού. Τέλος ευχήθηκε για τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων επισημαίνοντας ότι οφείλουμε να γίνουμε μιμητές της αγιότητος του Αγίου Διονυσίου και να γεννηθεί στις καρδιές μας ο Χριστός για να επικρατήσει η αγάπη και η αγιότητα στις σχέσεις μας».

Μετά το τέλος του πανηγυρικού εσπερινού παρουσία του Δημάρχου Αιγίνης κ. Σακκιώτη Θ., του Προέδρου του Δ.Σ κ. Πετρίτη Π,του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ.Τζίτζη Φ.,του Δντού του 2ου Γυμνασίου κ. Μπήτρου Γ. και πολλών πιστών χοροστατούντος  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ τελέστηκε ο αγιασμός των εγκαινίων του ανακαινισθέντος Αρχονταρικίου του Ι.Ναού. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον εφημέριο της ενορίας π. Φιλόθεο τις  εκκλησιαστικούς επιτρόπους ,τους χορηγούς  και όσους δημιουργούν και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «στην σημερινή εποχή λείπει η δημιουργική πνοή και εδώ υπάρχει πνοή και η δημιουργία είναι έργο θεού». Στόχος του είναι σε κάθε ενορία να φτιαχτεί το πρεσβυτέριο. Τόνισε ότι «αυτό το αρχονταρίκι είναι πολύ ωραίο, λιτό, απλό ,αρχοντικό, είναι η συνέχεια της θείας λειτουργίας γιατί είναι ένας τόπος συνάντησης, ένα στέκι, ένας χώρος ενότητος και αγκαλιάς όλων των ενοριτών και των προσκυνητών αυτής που τους καλεί ο Χριστός και ευχήθηκε «μέσα σ αυτό να ανοίγουν οι καρδιές σας να συναντάει ο ένας τον άλλο, να λέτε πράγματα σωστά ,να ακουμπάει ο ένας πάνω στον άλλο για να ξεπερνάτε τις δυσκολίες.» Ακολούθησε ένα ζεστό και πλούσιο κέρασμα.

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου ανήμερα της εορτής, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών , τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία κατά την οποία τον θείο λόγο κήρυξε ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δαβίδ Γλωσσιώτης. Μετά τη θεία λειτουργία προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα που είχαν ετοιμάσει οι κυρίες της ενορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: