Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Εγκύκλιος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου περί της οικονομικής κρίσεως

seb

Πρ

Το Χριστεπώνυμο πλήρωμα

Της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Επικοινωνώ μαζί σας διακατεχόμενος από μεγάλη ποιμαντική αγωνία για τα όσα συμβαίνουν εσχάτως στην πατρίδα μας εξ αιτίας της οικονομικής κρίσεως.

Χιλιάδες οικογένειες έχουν βρεθεί σε απόγνωση και πραγματική εξαθλίωση. Η ανεργία έφθασε στα ύψη, ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές. Οι νέοι μας, άνεργοι και απογοητευμένοι, στρέφονται προς την μετανάστευση και μερικοί δυστυχώς από την απελπισία τους στην χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Παντού υπάρχει οικονομική ανασφάλεια, η ζωή μας γέμισε με άγχος, με ασθένειες και αυτοκτονίες. Δυστυχώς δεκάδες συνανθρώπων μας έδωσαν τέλος στη ζωή τους. Λυπούμεθα δι΄ αυτό. Είναι μια πράξη οδυνηρή και καταστροφική για την ψυχοσωματική υπόσταση του ανθρώπου. Ο αυτόχειρας χάνεται και οδηγείται στον αιώνιο πνευματικό θάνατο. Γιατί φθάσαμε έως εδώ; Δυστυχώς εφθάσαμε σε ανθρωπιστική κρίση.

Η Εκκλησία καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες. Καθημερινά συμπαρίσταται στις υλικές ανάγκες των εμπερίστατων και πληγέντων απ΄ την κρίση αδελφών μας. Χορηγεί χρηματικά ποσά για αποπληρωμή δανείων, εξόφληση λογαριασμών Δ.Ε.Η., δίνει τρόφιμα, ρουχισμό κλπ.

Όσο μεγάλο και αν είναι το φιλανθρωπικό έργο, δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί στον όγκο των αιτημάτων.

Αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να προσφέρουμε όλοι ό,τι μπορούμε, ηθική και οικονομική στήριξη.

Μα πάνω απ΄ όλα να ενώσουμε και τις προσευχές μας υπέρ ενισχύσεως και ενδυναμώσεως των εν ανάγκαις ευρισκομένων αδελφών μας. Να σταθούμε ο ένας κοντά στον άλλο, στηρίζοντας ηθικώς και πνευματικώς. Η μοναξιά, η ανέχεια και τα προβλήματα οδηγούν στο να θέσει κανείς τέρμα στη ζωή του. Αυτό όμως δεν είναι λύση. Και πέραν τούτου, είμεθα όλοι συνυπεύθυνοι, όταν οι αδελφοί μας φθάνουν σε τέτοια βασανιστικά αδιέξοδα.

Αδελφοί μου,

Με την χάρη και τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε. Μην απελπιζόμεθα, μη γογγύζουμε, μην φθάνουμε στην απόγνωση. Ζεί Κύριος ο Θεός!

Σας εύχομαι με υγεία να διέλθετε το θέρος και όλοι μαζί να δώσουμε τον αγώνα για την υπέρβαση της κρίσεως.

Μετά διαπύρων πατρικών ευχών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης ΕΦΡΑΙΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια: