Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Η Εορτή της Αναλήψεως εις την Σπέτσες

Η ενορία της "Αναλήψεως" στο νησί των Σπετσών  εόρτασε και φέτος την μεγάλη Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως  του Κυρίου. Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ και έλαβαν μέρος ιεροκήρυκες και όλοι οι ιερείς του νησιού. Μετά την αρτοκλασία ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λόγον παρακλήσεως προς τους πιστούς, αναλύοντας το νόημα της μεγάλης Δεσποτικής εορτής. είπε μεταξύ των άλλων ο Σεβασμιώτατος. 

" Τελείωσε σήμερα η Αναστάσιμη περίοδος κατά την οποία είδαμε τον Αναστάντα Κύριό μας να εμφανίζεται σε όλους

εκείνους που τον αγάπησαν, άλλοτε σαν ταξιδιώτης, άλλοτε ζητώντας να ερευνήσουν τις πληγές Του, άλλοτε καλώντας τους σε γεύμα. Και σήμερα "βλεπόντων αυτών επήρθη" και νεφέλη τον παρέλαβε και τον έκρυψε απ' τα μάτια τους. Οι άγγελοι τον έβλεπαν και δεν μπορούσαν να κατανοήσουν ακριβώς το φαινόμενο. Ο Κύριος ανήλθε προς τον Πατέρα Του, τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος με την σάρκα που πήρε από την Παναγία μητέρα Του. Αλλά ποιό είναι για μας το νόημα της σημερινής εορτής; Μας το λέει ο Απόστολος Παύλος.  "Ει ουν συνηγέρθητε τω Χριστώ, τα άνω ζητείτε.... τα άνω φρονείτε, μη τα επὶ της γης". (Κολ 3, 1-2 ). Η Εκκλησία, ο ίδιος ο Χριστός, μας καλεί να σηκωθούμε ψηλότερα από τα πράγματα του κόσμου τούτου, από τον πλούτο και τις ανέσεις. Δεν είμαστε μόνο χώμα. Είμαστε και πνοή ζωής. Ο Δημιουργός φύσηξε μέσα μας και  " εγένετο ο άνθρωπος εις ψυχὴν ζώσαν"(Γεν. 2,7). Αυτή η ψυχή πρέπει να είναι ψηλά στον ουρανό με τον Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους. Όχι με μιζέρια, μίση και εγωισμό. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της κόλασης. Μπορούμε να πετύχουμε 
"τα άνω", αφού ο Χριστός μας ανέβηκε εκεί. το πέτυχε και η Παναγία μας και όλοι οι άγιοι και οι μάρτυρες. Όταν ζητούσαν να κοινωνήσουν και έπαιρναν το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου, δεν ήταν πλέον μέσα στα μπουντρούμια των φυλακών. Είχαν φύγει στον ουρανό, μακριά από την ζωή αυτή. Αυτό μας καλεί να πετύχουμε και η σημερινή εορτή".

Ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος περιστοιχιζόμενος από τους ιερείς τέλεσε την Θ. Λειτουργία. Στο "κοινωνικό" μίλησε ο ιεροκήρυξ της Μητροπόλεως, π. Νικόδημος Αεράκης, ο οποίος αναφερόμενος στην Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως, είπε εκτός των άλλων, πως η σημερινή εορτή, μαζί με δύο  άλλες, την Σάρκωση (Ευαγγελισμός) και την Ανάσταση (Πάσχα) αποτελούν ένα μεγάλο τρίπλοκο σχοινί όπως τις χαρακτηρίζει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.(PG, τομ.52, 791). Αυτό το σχοινί της Θείας Οικονομίας, έλκει εμάς στην άνω ζωή και στη σωτηρία. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, ο κύκλος των κυριών μελέτης της αγίας γραφής προσέφεραν στον Σεβασμιώτατο δώρο ένα κεντητό επιγονάτιο με την εικόνα της Αναστάσεως. Ωραία και πολλά κεράσματα προσφέρθηκαν από τις κυρίες της ενορίας, στο χώρο του "Πνευματικού Κέντρου" της ενορίας,  στον Σεβασμιώτατο, τους ιερείς, το Δήμαρχο και σε πολλούς προσκυνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: