Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ομιλία – Τηλεδιάσκεψη στο Κέντρο Νεότητας της Ι. Μ. Νικαίας, με θέμα την Ιεραποστολή στην Κορέα.

Ι.Μ.ΝΙΚΑΙΑΣ 016 Ι.Μ.ΝΙΚΑΙΑΣ 009

Ι.Μ.ΝΙΚΑΙΑΣ 017 Ι.Μ.ΝΙΚΑΙΑΣ 027

Ι.Μ.ΝΙΚΑΙΑΣ 041 Ι.Μ.ΝΙΚΑΙΑΣ 047

Γράφει: ο Νεκτάριος Λαβούτας

Στον φιλόξενο χώρο του Κέντρου Νεότητας της Ι. Μ. Νικαίας, την Κυριακή 27η Μαΐου, πραγματοποιήθηκε ομιλία –Τηλεδιάσκεψη από τον «Σύλλογο Φίλων Ιεραποστολή Ορθοδόξου Εκκλησία της Κορέας» σε συνεργασία με τον προϊστάμενο του Ι.Ν. « Παναγίτσα» στην Νίκαια π. Εμμανουήλ Καγιαυτάκη. Παράλληλα με την εκδήλωση στην αίθουσα του Κ. Νεότητας, , μπορούσε κανείς να περιηγηθεί στο φωτογραφικό υλικό που ήταν αναρτημένο και αφορούσε το έργο της Ιεραποστολής.

Την εκδήλωση άνοιξε ο π. Εμμανουήλ ο οποίος αναφέρθηκε στα χρόνια που ο Άγιος Κορέας διακονούσε στην Ι.Μ. Νικαίας και τις άριστες σχέσεις της ενορίας του με την Ι.Μ. Κορέας, είπε εκτός των άλλων «… Ο Επίσκοπος Κορέας ξεκίνησε από την ενορία μας, αγαπάει την ενορία μας και όταν έρχεται στην Ελλάδα δεν παραλείπει να επισκέπτεται τον Ι. Ναό μας και τηλεφωνικά να με ρωτάει τι κάνουν οι ενορίτες μου. Όταν επισκέφτηκα την Κορέα διαπίστωσα ότι γίνεται ένα σημαντικό έργο αλλά δύσκολο, με τον Επίσκοπο να καθοδηγεί και να κατευθύνει το έργο της Ιεραποστολής… »

Ακολούθησε ομιλία του γραμματέα του Σ.Φ.Ι.Ο.Ε. Κορέας κ. Νεκτάριου Λαβούτα με αναφορά στο ρόλο του κοινωφελούς ιδρύματος με την επωνυμία « Πατριαρχικό Ίδρυμα Ορθοδόξου Ιεραποστολής Άπω Ανατολής». Τόνισε το αμέριστο ενδιαφέρον Του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, για τη στήριξη των Ιεραποστολικών κλιμακίων στις χώρες της Άπω Ανατολής. Έκανε αναφορά και στον Σ.Φ.Ι.Ο.Ε. Κορέας, για τις προσπάθειες εκ των μετόπισθεν από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης κ. Εφραίμ και τα μέλη του Δ.Σ. Τόνισε λέγοντας «…Ο Άγιος Κορέας έχει καταγωγή το Αγιοβάδιστο νησί Αίγινας, είναι αδελφός κατά σάρκα με τον Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας κ. Εφραίμ και όλοι εμείς οι Αιγινήτες είμαστε υπερήφανοι που το νησί μας ανάδειξε δύο αδέλφια, από πολύτεκνη οικογένεια, άξιους Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου και της Εκκλησίας της Ελλάδος…»

Στη συνέχεια, σειρά είχε η τηλεδιάσκεψη (Skype) με τον Σεβ. Μητροπολίτη Κορέας κ. Αμβρόσιο και το κοινό που είχε κατακλίσει την αίθουσα του Κέντρου Νεότητας. Έκδηλη η συγκίνηση στα μάτια και στην φωνή Του όταν από την άλλη άκρη έβλεπε γνωστά πρόσωπα και συνεργάτες όταν διακονούσε στην Ι.Μ. Νικαίας. Είπε χαρακτηριστικά «..Έχω έντονη την αίσθηση ότι με αυτή την τηλεδιάσκεψη επικοινωνώ με το σπίτι μου και την οικογένειά μου, διότι η ενορία σας η αγαπημένη μου «Παναγίτσα» είναι μέσα στην καρδιά μου σαν κάτι δικό μου...»

Ακολούθησαν διάφορες ερωτήσεις του κοινού προς τον Σεβ. κ. Αμβρόσιο, που ζητούσαν να μάθουν για το έργο της Ι.Μ. Κορέας και τις ανάγκες που έχει η Ιεραποστολή στην Κορέα. Οι απαντήσεις ανέδειξαν το τεράστιο έργο που επιτελείται στη χώρα της «Πρωινής Γαλήνης» όπως αποκαλούν την Κορέα και τις ανάγκες οικονομικής και ηθικής στήριξης, που έχει το Ιεραποστολικό έργο στη μακρινή Κορέα.

Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία της ταμία του Σ.Φ.Ι.Ο.Ε. Κορέας κ. Μαρίας Κουνάδη, που αναφέρθηκε στη «Πορεία» της Ιεραποστολής στη Κορέα από το 1900 έως και σήμερα.

Ακολούθησε η προβολή dvd με θέμα « Η ζωή και η δράση Ι.Μ. Κορέας» που βλέπει κανείς την μεγάλη προσπάθεια των τελευταίων 37 ετών για έργα υποδομής και λειτουργίας της Ιεραποστολής από τον πρώην Μητροπολίτη Κορέας και νυν Πισιδίας Σεβ. κ. Σωτήριο Τράμπα και τον σημερινό Μητροπολίτη Κορέας Σεβ. κ. Αμβρόσιο.

Τέλος η Βυζαντινή χορωδία του Ι.Ν. «Παναγίτσας» Νίκαιας έκλεισε την εκδήλωση με επίκαιρους ύμνους. Ο π. Εμμανουήλ ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην εκδήλωση και το κοινό έφυγε ικανοποιημένο που ο «Δικός τους άνθρωπος» έστω και με την βοήθεια της τεχνολογίας, ήταν σήμερα κοντά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: