Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Κυριακή B' των Νηστειών εις Ιερόν Ναόν Αγίων Αποστόλων Ηλιοκάστρου






Την 11ην Μαρτίου ε.ε., Β΄ Κυριακή  των Νηστειών και εν τω Ιερώ Ναώ αγίων Αποστόλων Ηλιοκάστρου, η τοπική μας Εκκλησία εόρτασε την εκ μεταθέσεως μνήμην του οσίου Νικολάου του Πλανά, του εκ Νάξου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κύριος ΕΦΡΑΙΜ ιερούργησε και με απλότητα και πολλή καρδιακή ζέση, μετέφερε όλους μας με τον λόγο του στην πηγή των χαρισμάτων που υπάρχουν εν τη Εκκλησία, το άγιο Πνεύμα, το Οποίο ιερουργούσε τον λόγο περί της Αγίας Αληθείας που -κατά τον άγιο Ιγνάτιον τον Μπριαντσιανίνωφ- είναι ο Χριστός μας.
Αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος και στο μεγάλο θαύμα της θεραπείας του παραλυτικού της ευαγγελικής περικοπής-του αιρομένου υπό τεσσάρωνο όπως το περιγράφει ο ευαγγελιστής Μάρκος. Συνέδεσε  δε το θαύμα αυτό του Χριστού μας, με το σήμερα, που κάπου μπορεί να γίνεται, ακόμη και την ώρα που μιλάμε κάποιο/ένα θαύμα, αλλά και με την καθημερινότητα της χριστιανική ζωής μας. Η ζωή του χριστιανού  είναι λοιδορουμένη υπο των συστημάτων του κόσμου τούτου.
Ο άγιος Γρηγόριος αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, ο Παλαμάς, λέει ότι «το σπουδαιότερο εμπόδιο για να πλησιάσουμε τον Χριστό είναι τα πάθη της καρδιάς που μας βασανίζουν… αλλά προηγείται η κάθαρση της καρδιάς για να ερημώσει από πάθη και να την πληρώσει ο Κύριος με την παρουσία Του».
Οι Άγιοι μας Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο πατήρ και διδάσκαλος του ορθοδόξου ησυχασμού, και ο άγιος Νικόλαος ο Πλανάς, ένας σύγχρονος ησυχαστής των Αθηνών , είθε  να μας σκεπάζουν με τις πρεσβείες τους.
Χρόνια εν Χριστώ ευλογημένα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: