Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Πρωτοχρονιάτικες Εκδηλώσεις στις Σπέτσες


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ακολουθώντας το πρόγραμμα των επισκέψεών του στις διάφορες περιοχές της Μητροπόλεως μας, έφτασε στο νησί των Σπετσών το μεσημέρι της Παρασκευής 31 Δεκεμβρίου 2010. Μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, και σε ειδική τελετή παρέδωσε τα διοριστήρια των νέων επιτρόπων, μελών των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των τεσσάρων ενοριών του νησιού. Ο Σεβασμιώτατος μαζί με τις ευχές του προς τους νέους επιτρόπους, έκανε και αναφορά στα καθήκοντα των μελών των εκκλησιαστικών Συμβουλίων. Παρακάλεσε ιδιαιτέρως να καταρτίσουν ενοριακούς καταλόγους, το γνωστό "ενοριτολόγιο" που παλαιά είχαν όλες οι ενορίες και σήμερα έχει ατονίσει, και να οργανώσουν την ενοριακή ή διενοριακή κοινωνική μέριμνα, ώστε να μην υπάρχουν άνθρωποι που να στερούνται τα αναγκαία προς το ζειν.
Την επομένη, Πρωτοχρονιά του νέου έτους 2011, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου έκοψε την πίτα της ενορίας και τέλεσε την επίσημη δοξολογία για το νέο έτος παρουσία του κλήρου, του νέου Δημάρχου κ. Παναγιώτη Λυράκη, των νεοεκλεγέντων δημοτικών συμβούλων και των λοιπών αρχών του νησιού. Ακολούθησε στο Δημαρχείο του νησιού ο αγιασμός και η εγκατάσταση της νέας Δημοτικής αρχής εν μέσω πανηγυρικής ατμόσφαιρας.
Την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011, Ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στην Ιερά Μονή των αγίων Πάντων και μετά τη θεία λειτουργία ευλόγησε και έκοψε την βασιλόπιτα στο αρχονταρίκι της μονής. Το μεσημέρι της Κυριακής συνέφαγε στη "Στέγη Αγάπης", ίδρυμα της ενορίας της Αναλήψεως, με τους Σπετσιώτες που σιτίζονται καθημερινά στο ίδρυμα (περίπου 25 άτομα καθημερινά) και με τα μέλη του συμβουλίου του ιδρύματος.
Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος παρευρέθηκε στην καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας για τα στελέχη των ενοριών, επιτρόπους, μέλη φιλοπτώχων, κατηχητές κτλ, στην κατάμεστη αίθουσα της Καποδιστριακής Στέγης. Μετά τις προσφωνήσεις του ιεροκήρυκος Αρχ. π. Γρηγορίου Νανακούδη και του Δημάρχου κ. Παν. Λυράκη, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε προς τους παρευρισκομένους σύντομη ομιλία, καταθέτοντας τις σκέψεις του και τους προβληματισμούς του για την πορεία των τοπικών εκκλησιών, στις δύσκολες εποχές που έρχονται. Μικροί μαθητές του κατηχητικού σχολείου και μέλη της χορωδίας του ενοριακού πνευματικού κέντρου του Αγίου Σπυρίδωνος (παρεκκλήσιο της ενορίας του Αγίου Αντωνίου) έψαλλαν τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και άλλα τραγούδια παίζοντας διάφορα μουσικά όργανα που διδάχτηκαν από τη μουσικό κ. Δέσποινα Παπαδημτρίου.
Τέλος το βράδυ της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος παρακάθισε σε εορταστικό δείπνο που ετοίμασαν ενορίτισσες της ενορίας του αγίου Νικολάου, με πρωτοβουλία και καθοδήγηση του ιεροκήρυκος Αρχιμ. π. Γρηγορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: