Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Προσκυνηματική περιοδεία του Σεβ. Μητροπολίτου Κορέας κ. Αμβροσίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος με 42 Ορθόδοξους Κορεάτες, επισκέφτηκε αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς τόπους της πατρίδος μας. Σκοπός της επισκέψεως αυτής ήταν η γνωριμία της Θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομίας της Ελλάδος ακολουθώντας τα μονοπάτια του Αποστόλου Παύλου.

Η περιοδεία άρχισε την Κυριακή 9η Ιανουαρίου από τον καθεδρικό Ι.Ν. Αγίας Τριάδος του Πειραιά, που τελέστει Θεία λειτουργία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κορέας κ. Αμβροσίου. Αίσθηση προκάλεσε στο εκκλησίασμα η ευλάβεια των ορθοδόξων Κορεατών καθώς και τα ακούσματα των ύμνων της εκκλησίας στην Κορεάτικη γλώσσα, από τον Σεβ. και τον Κορεάτη ιερέα προϊστάμενο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σεούλ, Πρωτοπρεσβύτερο Αντώνιο Ού. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας παρετέθει πρωινό στον υπόγειο χώρο του καθεδρικού Ναού από τον προϊστάμενο του Καθεδρικού Ι.Ν. Πανοσιολογιότατο Αρχιμ. π. Δανιήλ, και τους ιερείς. Ο π. Δανιήλ ενημέρωσε του εκκλησιαζόμενους Κορεάτες, για το έργο που επιτελείται στην Ι.Μ Πειραιώς υπό τη σκέπη του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ. Στη συνέχεια οι Κορεάτες αδελφοί μας επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακροπόλεως, θαύμασαν τις αρχαιότητες και γνώρισαν από κοντά το σημείο που ο Απόστολος των Εθνών, Παύλος απευθύνθηκε στους Αθηναίους. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ακολούθησε εκδήλωση που διοργάνωσε το «Πατριαρχικό Ίδρυμα Ορθοδόξου Ιεραποστολής Άπω Ανατολής» στο «Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός» στην Αθήνα, με ομιλητές τον πρόεδρο του Πατριαρχικού Ιδρύματος κ. Λάππα Ιωάννη ( Dr. Θεολογίας) και τον Σεβασμιωτάτο Μητροπολίτου Κορέας κ. Αμβρόσιο. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ν. Σμύρνης κ. Συμεών, Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Αχελώου κ. Ευθύμιος, δεκάδες ιερείς και πλήθος πιστών. Την 10η & 11η Ιανουαρίου επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και τη μοναστηριακή κοινότητα των Μετεώρων, Καλαμπάκας. Οι Κορεάτες εντυπωσιάστηκαν από το θαύμα της φύσης με το θέαμα των βράχων και θαύμασαν ακόμα μια φορά το μεγαλείο της Χριστιανοσύνης επισκεπτόμενοι τις Ι. Μονές.

Την 12η Ιανουαρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορέας κ. Αμβρόσιος και οι Κορεάτες Ορθόδοξοι ,επισκέφτηκαν τη γενέτειρα του Σεβ. την νήσο Αίγινα. Στην προβλήτα του λιμανιού τους καλωσόρισαν ο Αντιδήμαρχος Αίγινας κ. Φίλιππος Τζίτζης , ο γραμματέας του «Συλλόγου Φίλων Ιεραποστολής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κορέας» κ. Νεκτάριος Λαβούτας τα μέλη του Δ.Σ. κ.Νομική Μιχαλοπούλου,κ. Μαρία Κουνάδη, κ. Ευγενία Πάλλη και δεκάδες φίλων και συμμαθητών του Σεβ. π. Αμβροσίου. Στην είσοδο του Λαογραφικού Μουσείου τον περίμενε ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Θεοδόσιος Σακκιώτης, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας κ. Κων. Γαλάνης ο οποίος τον ενημέρωσε σχετικά με την δραστηριότητα του Μουσείου. Συγκίνηση ένιωσαν όλοι οι Κορεάτες όταν πληροφορήθηκαν ότι ήρθε να συναντήσει τον Μητροπολίτη τους ο καθηγητής του κ. Γεώργιος Μουτσάτσος και να έχει μαζί του, λιγόλεπτη συνομιλία λόγο του πιεσμένου προγράμματος. Ευθείς αμέσως η υπεύθυνη του Μουσείου κ. Αρετή Πηγιαδίτου ξενάγησε τους επισκέπτες στους χώρους του μουσείου και αναφέρθηκε στο γεγονός της Αίγινας ως «Πρώτης Πρωτεύουσας της Νεοτέρας Ελλάδος». Ακολούθησε προσκυνηματική επίσκεψη στην Ι.Μ. Αγίου Νεκταρίου, στην είσοδο της οποίας περίμεναν ο π. Νεκτάριος Κουκούλης, ο π. Ανδρέας Ντότσικας η ηγουμένη της Ι.Μ. Θεοδοσία μετά της συνοδείας της. Οι Κορεάτες με σεβασμό και τιμή επισκέφτηκαν όλους του ιερούς χώρους του μοναστηριού και προσκύνησαν ευλαβικά την Αγία Κάρα και τα Λείψανα του Αγίου Νεκταρίου. Ακολούθησε το παραδοσιακό κέρασμα και η Ηγουμένη προσέφερε σε όλους τους πιστούς από μία εικόνα του Αγίου μας.

Σειρά είχε ο αρχαιολογικός χώρος του Ν. Αφαίας, με ξεναγό και πάλι την κ. Αρετή Πηγιαδίτη που αφιλοκερδώς προσεφέρθει για τις ξεναγήσεις. Σε μικρή απόσταση από τον Ν. της Αφαίας, δεσπόζει η Ι.Μ. Αγίου Μηνά, την οποία επισκεφτήκαμε και θαυμάσαμε την διακονία, που με ευλάβεια υπηρετούν η Ηγουμένη και οι μοναχές της Ι.Μ. Τις μεσημεριανές ώρες όλοι οι προσκυνητές βρέθηκαν στο χωριό Πέρδικα, στο φιλόξενο σπίτι του εφοπλιστή κ. Στέλιου Βαμβακά, ο οποίος είχε ετοιμάσει τράπεζα για όλους με εδέμαστα που να ικανοποιούν τους Κορεάτες αδελφούς μας. Ο εν λόγω εφοπλιστής « χτίζει» πλοία στη Κορέα, είναι υποστηρικτής του έργου του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου και συμβάλει στις Ιεραποστολικές προσπάθειες της Ι.Μ. Κορέας. Μετά το πέρας του γεύματος ομάδα Κορεατών τραγούδησαν τραγούδια της πατρίδας τους ευχαριστώντας με αυτό τον τρόπο τον κ. Βαμβακά για την φιλοξενία που τους προσέφερε, ακλούθησε ανταλλαγή δώρων και η επίσκεψη στο πανέμορφο παρεκκλήσι πλησίον του σπιτιού.

Σειρά είχαν να επισκεφτούν τους γονείς του π. Αμβροσίου στην πόλη της Αίγινας, έτσι σε λίγο το σπίτι του κ. Όθωνα και της κ. Ξανθούλας Ζωγράφου γέμισε χαρές και συγκινήσεις. Ομάδα από Κορεάτισσες κυρίες προσέφεραν αναμνηστικά δώρα στους γονείς του π. Αμβροσίου και τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια της Κορέας, που είχαν σχέση με τον σεβασμό των παιδιών προς τους γονείς.

Όλοι οι φίλοι της Ιεραποστολής της Κορέας κατευοδώσαμε τους αδελφούς μας Κορεάτες και τον Σεβασμιώτατο στη συνέχεια του ταξιδίου τους προς τους Αγίους Τόπους και το Θεοβάδιστο Όρος Σινά, με την ελπίδα σύντομα να τους έχουμε και πάλι κοντά μας.


Νεκτάριος Λαβούτας Σ.Φ.Ι.Ο.Ε.Κορέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: