Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Θεοφάνεια εις την Ύδρα

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στην Ύδρα έδρα της Ι. Μητροπόλεως προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου ημών κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ.

Ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε την Θ. Λειτουργία εις τον Καθεδρικόν Ναόν και την ακολουθία του Μ. Αγιασμού.

Προ της απολύσεως ομίλησε επικαίρως τονίζοντας την αξία των εκκλησιαστικών εθίμων. Επίσης έκαμε λόγο για τον πολιτικό όρκο τονίζοντας πως ο Θεός έδωσε το αυτεξούσιο στον άνθρωπο και δεν το καταργεί. Σεβόμεθα την διαφορετικότητα, ανεχόμαστε. Αλλά ερωτώ γιατί δεν ανέχονται τον Επίσκοπο τον παπά, το ράσο στην τελετή; Όπως εμείς σεβόμεθα αυτούς που ορκίζονται με πολιτικό όρκο έτσι και αυτοί οφείλουν να ανέχονται αυτούς που ορκίζονται με θρησκευτικό όρκο. Ποιός ρατσισμός μπορεί να διώξει τον κληρικό από την τελετή;

Μετά το πέρας του Μ. Αγιασμού σχηματίσθηκε κατά το παλαιό έθιμο λιτανευτική πομπή προς τα «καλά πηγάδια» όπου ο Σεβασμιώτατος αγίασε τα δύο μεγάλα πηγάδια της νήσου.

Τέλος στον λιμένα παρουσία του Ι. Κλήρου, των αρχών και του ευσεβούς λαού έγινε η κατάδυσις του Τιμίου Σταυρού από τον Σεβασμιώτατο. Τον Σταυρό ανέσυρε ο νέος κ. Γεώργιος Κιουράνης και έλαβε ως «ευλογία» επιστήθιο χρυσό Σταυρό χορηγία του Κοινωφελούς ιδρύματος ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ και ΜΑΡΙΑΣ ΒΕΤΙΜΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: