Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Κοπή Πίττας Αρχιερατείας Σπετσών





Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012 στις 5.30 το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ, περιοδεύοντας την Μητρόπολη και ευχόμενος τους χριστιανούς στις κατά τόπους εορταστικές συνάξεις για την νέα χρονιά, έκοψε την βασιλόπιτα και στο νησί μας. Στην ολόφωτη κατάμεστη και εορταστικά διακοσμημένη αίθουσα της "Καποδιστριακής", άρχισε το πρόγραμμα της εορταστικής σύναξης της τοπικής Εκκλησίας. Τον Σεβασμιώτατο και όλους τους χριστιανούς, καλωσόρισε ο αρχιερατικός επίτροπος Σπετσών, αρχ/της π. Χριστοφόρος Φραγκούλης, ακολούθησε προσφώνηση του Δημάρχου Σπετσών και επίκαιρη ομιλία του Σεβασμιωτάτου. Μετά, τραγούδησαν χορωδίες από τα κατηχητικά σχολεία του νησιού. Η μια χορωδία ήταν των κατηχητικών του Αγίου Αντωνίου και της Αναλήψεως, που συνεργάστηκαν και παρουσίασαν με την βοήθεια και συνοδεία των κατηχητριών τους εορταστικά τραγούδια, και η άλλη του κατηχητικού του Τιμίου Προδρόμου, με παρόμοιο πρόγραμμα. Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας και η διανομή των κομματιών σε όλο τον κόσμο. Από τα πολλά ενδιαφέροντα και σπουδαία που είπε ο Σεβασμιώτατος σημειώνουμε τα εξής.
 "Ο κάθε νέος χρόνος μας γεμίζει με ελπίδες και αγωνίες. Ο χρόνος 2012, μας γεμίζει με αγωνίες. Πρώτη αγωνία είναι της παροδικότητος. Διότι όταν λέμε πέρασε ο χρόνος, ουσιαστικά εμείς περνάμε. Σιγά σιγά η ομορφιά φεύγει, η υγεία φθίνει οι δυνάμεις μας ατονούν. Και προσπαθούμε κάπου να στηριχθούμε. Στηριζόμαστε στην αγάπη των συνανθρώπων μας, στα οικογενειακά μας πρόσωπα, στα περιουσιακά στοιχεία ή στη σοφία τους. Εμείς οι χριστιανοί στηριζόμαστε στον Ιησούν Χριστόν". 
"Πρέπει να κατανοήσουμε αυτό που λέει το ευαγγέλιο "ουκ επ' άρτω μόνο ζήσεται άνθρωπος". Η εκκλησία μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή νοοτροπίας. Αυτή δείχνει πάντα τον Ιησού Χριστό. Αυτή η αλλαγή γίνεται μέσα στις ενορίες μας. Εκεί γίνεται η συνάντηση με τον Χριστό. Εάν δεν το κατανοήσουμε αυτό, τότε η εκκλησία θα γίνει ένα σωματείο, μια κοινωνική υπηρεσία, ένας εγκόσμιος οργανισμός. Όσοι ασχολούμεθα, στα πλαίσια της ενορίας πρέπει να κατανοήσουμε αυτό το σπουδαίο πράγμα, όπως επίσης το ότι εκκλησία δεν είναι μόνο ο επίσκοπος και οι ιερείς, αλλά όλοι οι βαπτισμένοι Χριστιανοί. Όσοι ρωτούν τι κάνει η εκκλησία, καλύτερα να ρωτούν τον εαυτό τους: τι κάνω εγώ για τα θέματα της εκκλησίας". Το μεγάλο ερώτημα είναι: Οι ενορίες πραγματοποιούν το σκοπό τους;".
"Ο Απόστολος Παύλος μας υπενθυμίζει κάποιες μεγάλες αλήθειες και αρετές. Την εργατικότητα, την τιμιότητα και την αλληλεγγύη. Οι οργανωμένοι φορείς, κράτος, δήμοι, κτλ μπορούν να προσφέρουν και πρέπει να προσφέρουν πολλά, αλλά δεν θα προκύψει ουσιαστικό αποτέλεσμα, αν ο καθένας μας δεν εγκολπωθεί τις αρετές που είπαμε πριν". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: